Kaya Çardak


ŞAHIS FİRMASIYIM, ŞİRKETE Mİ DÖNÜŞTÜRSEM ACABA?

“Şahıs firmasıyım. İş hacmim de büyüdü. Piyasada daha da iyi konumda olmak istiyorum.


ŞAHIS FİRMASIYIM, ŞİRKETE Mİ DÖNÜŞTÜRSEM ACABA?

“Şahıs firmasıyım. İş hacmim de büyüdü. Piyasada daha da iyi konumda olmak istiyorum. Ayrıca kurumsal bir firma sahibi de olmak istiyorum. Açıkçası firmamı şirkete dönüştürmek istiyorum, ama nasıl?” bu şekilde düşünce beyan eden birçok esnafımızı görürüz. Şahıs firması mı? Şirket mi? Son zamanlarda sıkça sorulan sorulardan biri de bu. Şahıs firması mı?, Şirket mi? Sorusunun cevabına uzunca yanıtlar, birçok makaleler yazabiliriz ancak bu makalemizde konuya kısaca açıklık getirmeye, özetlemeye çalışacağım.
 
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunumuz; şirketler ve işletmeler bakımından geniş bir tür değiştirme serbestisi ve türü seçme özgürlüğü getirmiş ve konuyu ayrıntılı bir şekilde ele almıştır. Bu kapsamda getirilen en önemli yeniliklerden biri ticaret şirketlerinin ticari işletmeye, ticari işletmelerin de ticaret şirketlerine dönüşmesine fırsat tanımasıdır.

Türk Ticaret Kanunumuza göre şahıs firmaları borçlarından ötürü üçüncü şahıslara karşı tüm mal varlığı ile sorumlu olurken, şirketlerde sorumluluğu taahhüt etmiş olduğu sermaye ile sınırlıdır. Bu durum şirketlerde daha fazla risk alma yolunu açmaktadır. Şirketlerin sermayeleri paylara bölündüğünden dışarıdan ortak alma imkanı olmakla birlikte aynı durum şahıs firmalarında olmuyor.

Vergisel açıdan da şirketler daha avantajlı durmaktadır. Şirketlerde kurumlar vergisi oranı 2023 Yılı için % 20 olmakla birlikte şahıs firmalarında dilimlere ayrılmış matrahlara %15 ile %40 arasında gelir vergisi uygulanmaktadır.  Örneğin; 2023 Yılı Vergi Öncesi Karı 1.900.000,00 TL olan bir şirket 380.000,00 TL vergi öderken, şahıs firması 621.400,00 TL gelir vergisi ödemektedir. Bu durum çok karlı olan şahıs firmalarının şirkete dönüşmesini cazip hale getiriyor ve vergi avantajı sağlıyor.    

Şahıs firmasının şirkete dönüştürülmesi ve süreçleri ile de kısaca bilgi vermek istiyorum. Dönüşümle ilgili bir plan hazırlanmalı bu süreçlerde mutlaka konunun uzmanı bir Mali Müşavirden hizmet alınmalıdır. Şahıs firmasından Limited şirkete dönüş kararı verildikten sonra Mersis’ten başvuru yapılarak talep no.su alınmalı ve randevusuz olarak Ticaret Sicili Müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır.

Gerçek Kişi Ticari işletmelerde şirkete dönüşüm; Ticaret Sicil Yönetmeliğinin 134. maddesinin 8 ve 9. fıkraları ve Türk Ticaret kanununun 182 ila 193 üncü maddelerine göre tür değiştirmek suretiyle gerçekleşmektedir.

Mersis’ten başvuru yapıldıktan sonra bir dilekçe ekinde (Dilekçede Vergi dairesi belirtilmeli ve yetkili tarafından imzalanmalıdır.) Mersis’ten hazırlanmış ana sözleşme, tür değiştiren  ticari işletmenin malvarlığı unsurlarının değerinin  ve işletmenin özvarlığının tesbitine ilişkin YMM veya SMM raporu ve YMM / SMMM faaliyet belgesi, tür değiştiren işletmeye sürekli özgülenmiş Tapu, Gemi ve Fikri mülkiyet sicilleri ile benzeri sicillerde kayıtlı bulunan mal ve hakların listesi ve değerinin tespitinin yer aldığı YMM veya SMM raporu ve YMM / SMM faaliyet belgesi, bildirimi yapılacak unsurlar ile ilgili olarak;   Tapu, Gemi ve Fikri mülkiyet sicilleri ile benzeri sicillerde kayıtlı bulunan mal ve hakların listesi, bunların kayıtlı bulunduğu siciller ile söz konusu mal ve hakların ilgili sicillerdeki kayıtlarına ilişkin bilgileri içeren beyan, söz konusu özel sicillere bildirim yapılması gereken mal ve hakların bulunmaması halinde; bu hususların olmadığını içerir beyan ibraz edilmelidir. Sermayenin on binde dördünün Rekabet Kurumu payının Oda veznesine yatırılması gerekmektedir. Ayrıca,  Tür değiştirme planı ve Tür değiştirme raporu da dilekçeye eklenmelidir.

Ticaretle uğraşanların güzel bir sözü vardır. “Ticaret yapıyorsan yanında iyi bir doktor, iyi bir avukat ve iyi bir Mali Müşavir olmalı”  Bol ve bereketli kazançlar dileği ile…