Musa Has


Laf Ehline Söylenir

Bir mütefekkir, ‘ahmağa en güzel cevap susmaktır’ demiştir. Gerçekten de ahmak insanlarla muhatap olmak ve onlara cevap vermek hem boşa kürek çekmeye hem de o ahmağa değer vermeye işarettir.


Laf Ehline Söylenir

Bir mütefekkir, ‘ahmağa en güzel cevap susmaktır’ demiştir. Gerçekten de ahmak insanlarla muhatap olmak ve onlara cevap vermek hem boşa kürek çekmeye hem de o ahmağa değer vermeye işarettir. Bu yüzden ahmak biri ile karşılaştığın zaman o tür kimselerden ya uzak duracak ya da onların karşısında sükut edeceksin. Yoksa senin haksız ve mahcup olmana sebep olurlar. 

Yine bu konuda atalarımız, deli ve sarhoş kimse ile de muhatap olmanın doğru olmadığını söylemişlerdir.
Peki bir kimsenin ahmak olduğunu nasıl anlar ve tespit ederiz? 

Ahmak iyi ile kötüyü, doğru ile eğriyi ve hakla batılı ayırt edemeyen kimsedir. Bir de bunlara ilaveten çok cerbeze yapan bir vasfı da vardır.
Halbuki doğru ile eğri hak ile batıl ve iyi ile kötü apaçık belli olduğu halde bu tip kimseler bunları asla anlamazlar. 

İşte bu yüzden ehil olmayan insanlarla sohbet edilemeyeceği gibi herhangi bir mevzu üzerinde de fikir mütealası yapılamaz.

Çevremize baktığımızda bu tür kimseleri çok görmek mümkündür. Hele zamanımızdaki eğitim sistemi, sokaklar ve sürekli kişileri yanlışa sürükleyen televizyon programları insanları adeta manevi sarhoş haline getirmiş ve insanların tek hedefi mide ve şehvetleri olmuştur. Bu tür kimselerin ise isabetli ve mantıklı düşünmeleri neredeyse artık imkansızdır.

Bu vehametten kurtulmanın çaresi insanları doğru eğitmek, hak ve hakikati öğretmek boş ve faydasız işlerden uzak tutmakla mümkündür. Burada birinci sorumlu aile reisi ikinci sorumlu devlet yöneticileridir. Eğer bunlar gerekli tedbirleri almaz ve uygulamazlarsa toplumsal çöküntü kaçınılmazdır.