Kaya Çardak


KİRA GELİRLERİ İÇİN HİÇ BEYANNAME VERMEMİŞ OLANLARIN SON FIRSATI 7440 SAYILI YAPILANDIRMA KANUNUDUR…

Kira geliri elde edip de vergi dairesine mükellefiyet tesis ettirmeyen ve hiç beyanname vermeyenlerin son fırsatı 7440 Sayılı Yapılandırma Kanunudur.


KİRA GELİRLERİ İÇİN HİÇ BEYANNAME VERMEMİŞ OLANLARIN SON FIRSATI 7440 SAYILI YAPILANDIRMA KANUNUDUR…

Kira geliri elde edip de vergi dairesine mükellefiyet tesis ettirmeyen ve hiç beyanname vermeyenlerin son fırsatı 7440 Sayılı Yapılandırma Kanunudur. Nitekim, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan (GİB) beyanname vermeyenlere uyarı mesajları gitmeye başlamış ve devletimiz dost elini uzatmıştır. 
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın uyarı mesajında “Değerli mükellefimiz, Başkanlığımız verilerinin analizinden gelir vergisine tabi kira geliri elde ettiğinize ilişkin emarelere ulaşılmıştır. Gelir vergisi beyannamenizi 03.07.2023 tarihine kadar 7440 sayılı Yapılandırma Kanunundan yararlanarak verebilir veya matrah artırımında bulunabilirsiniz” diyerek söz konusu mükellefleri nazikçe uyarmaktadır. 
Kira geliri elde ettiğinizi devletimiz hiç bilmez mi? Yasak olmasına ve ceza yaptırımı olmasına rağmen kirayı elden alsanız bile devletimiz bu gelirinizi bilir. Gelir İdaresi Başkanlığı aldığınız kirayı banka hesaplarınızdan, kiracı nezdinde yapılan yoklamalardan, çevresel sorgulamalardan, ihbarlardan ve daha birçok yoldan tespit eder. Kısacası gelirinizi kaçıramazsınız, er ya da geç yakalanır ceza ve faizleriyle birlikte verginizi ödemek zorunda kalırsınız. 
Öyleyse ne yapmalıyız? İşte bu sorunun cevabı da tam bu! Yani, devletimizin dost elini uzattığı 7440 sayılı yapılandırma kanunu… 7440 Sayılı kanundan yararlanmak için de son başvuru tarihi 03.07.2023’dür. Kanundan yararlanıp temiz bir sayfa açmamız ve bundan sonrada gelirlerimiz için beyannamelerimizi vermemiz gerekir. Çünkü, “Vergilendirilmiş Kazanç Kutsaldır.” 
Makalemizi 2022 Yılında Kira Geliri elde edip de Mart 2023’de beyanname vermemiş olanlar için bir örnekle sonlandırmak istiyorum.  
Örnek: Mükellef Ayşe hanım, 2022 yılında kira geliri elde ettiği mükellefiyet tesis ettirmemiş ve Mart-2023’de beyanname vermemiştir. 
Mükellef Ayşe hanım, 2022 yılı için gelir vergisi matrahını, 7440 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanarak artırmak için başvuru süresi içinde ilgili vergi dairesine, sadece gayrimenkul sermaye iradı elde ettiğini belirterek başvurmuştur.
Mükellefin 2022 yılı için belirlenen asgari matrahtan az olmamak üzere matrah beyan etmesi gerekmektedir. 2022 Yılı GMSİ Beyannamesi vermediği için 7440 Sayılı Kanunda 2022 yılı için belirtilen asgari matrah olan 80.000,00 TL üzerinden %20 Vergi hesaplayacak ve 16.000,00 TL Vergiyi peşin ya da taksitler halinde ödeyebilecektir. 
“Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır” bilinci ile, kazançlarınızın bol ve bereketli olması dileği ile…
Kaya Çardak