Kaya Çardak


İŞSİZLİK ÖDENEĞİ VE HAK KAZANMA ŞARTLARI:

İşsizlik ödeneği, Sigortalı işsizlere yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda yapılan ödemedir.


İŞSİZLİK ÖDENEĞİ VE HAK KAZANMA ŞARTLARI:

İşsizlik ödeneği, Sigortalı işsizlere yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda yapılan ödemedir. İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için bazı şartların oluşması gerekmektedir. Bu şartları kısaca özetlersek;

1-) Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak. 
Belirli iş sözleşmesinin işveren tarafından feshi (KOD:4), Belirli iş sözleşmesinin sona ermesi (KOD:5), Toplu işçi çıkarma (KOD:15), İşyerinin kapanması (KOD:17), İşin sona ermesi (KOD:18), İşçi tarafından zorunlu nedenlerle fesih (KOD:23), İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih (KOD:24),İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeniyle fesih (KOD:25), İşveren tarafından  zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih (KOD:27), İşveren tarafından sağlık nedeniyle fesih (KOD:28), Borçlar kanunu, Sendikalar kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu kapsamında kendi istek ve kusuru dışında fesih (KOD:31), 4046 Sayılı Kanunun 21. Maddesine göre özelleştirme nedeniyle fesih (KOD:32) Gazeteci tarafından sözleşmenin feshi (KOD:33), İşyerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih (KOD:34) Belirtilen kodlarda işten çıkış işlemleri yapılması halinde işçinin kendi istek ve kusuru dışında işsiz kaldığı kabul edilir ve işsizlik ödeneği almaya hak kazanır.  

2-) Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olma. 
İşsizlik ödeneğinden hak kazanmanın şartlarından biri de çalıştığı işyerinde en az 4 ay kesintisiz çalışmış olması gerekmektedir. 
3-) İşsizlik ödeneğine hak kazanabilme şartlarını sayarken Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak ve mevcut çalıştığı işyerinde ayrılış tarihinden önce en az 120 gün  çalışmış olması gerekir demiştik. İşsizlik ödeneğine hak kazanabilme şartlarından biri de hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, şartı bulunmaktadır. Yukarıda belirtilen şartların oluşması halinde işçi işsizlik ödeneği almaya hak kazanır.

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır.

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

Hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.