Kaya Çardak


İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA İŞYERİNİZ “ÇOK TEHLİKELİ” SINIFTA YER ALIYORSA, ONDAN FAZLA ÇALIŞANINIZ

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA İŞYERİNİZ “ÇOK TEHLİKELİ” SINIFTA YER ALIYORSA, ONDAN FAZLA ÇALIŞANINIZ VARSA ve ÜÇ YIL İÇİNDE ÖLÜMLÜ VEYA SÜREKLİ İŞ GÖREMEMEZLİKLE SONUÇLANAN İŞ KAZASI DA MEYDANA GELMEMİŞSE BİR SONRAKİ TAKVİM YILINDAN BAŞLAMAK ÜZERE İŞSİZLİK SİGORTASI İŞVEREN PAYINI %2 YERİNE, %1 OLARAK ÖDEYEBİLİRSİNİZ.


İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA İŞYERİNİZ “ÇOK TEHLİKELİ” SINIFTA YER ALIYORSA, ONDAN FAZLA ÇALIŞANINIZ VARSA ve ÜÇ YIL İÇİNDE ÖLÜMLÜ VEYA SÜREKLİ İŞ GÖREMEMEZLİKLE SONUÇLANAN İŞ KAZASI DA MEYDANA GELMEMİŞSE BİR SONRAKİ TAKVİM YILINDAN BAŞLAMAK ÜZERE İŞSİZLİK SİGORTASI İŞVEREN PAYINI %2 YERİNE, %1 OLARAK ÖDEYEBİLİRSİNİZ.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nda işverenlere yönelik yapılan düzenlemelerle zaman zaman teşvik uygulaması getirilerek işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan prim yükümlülüğü azaltılmaktadır. Bu teşvik uygulamalarından biri de, ondan fazla çalışanı bulunan ve çok tehlikeli işyeri sınıfında yer alan işletmelerde 3 yıl boyunca iş kazası yaşanmayan işyerleri için işsizlik sigortası işveren paylarının %1 daha az ödenmesini sağlayarak teşvik yapılmasıdır.  

Diğer bir ifade ile, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun EK 4. maddesinde 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alıp ondan fazla çalışanı bulunan ve üç yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve üç yıl süreyle %1 olarak ödenecektir. Teşvik uygulaması 01.01.2019 Tarihinde başlamış olup devam etmektedir.

Türkiye genelinde birden fazla tescilli çok tehlikeli sınıfta yer alan işyeri bulunan işverenin 5510 Kanun'un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalıştırılan toplam çalışan sayısı esas alınacaktır. Teşvikten yararlanan işverenlerin teşvik şartlarını kaybetmeleri halinde teşvik uygulaması kesintiye uğrar. Şartların tekrar oluşması halinde teşvik uygulaması devam eder. Teşvikten yararlanan işverenlerden iş kazalarını bildirmeyenler, iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren yararlandıkları primleri yasal faizi ile birlikte geri ödemek zorundadır. Ayrıca, iş kazasını bildirmedikleri için bu teşvikten beş yıl süre ile yararlanamazlar.  Haklarında yasaklama kararı verilen tüzel kişilerin şahıs şirketi olması halinde, şirket ortaklarının tamamı hakkında; sermaye şirketi olması hâlinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olan gerçek veya tüzel kişi ortaklar hakkında yasaklama kararı verilmektedir. Haklarında yasaklama kararı verilenlerin gerçek veya tüzel kişi olması durumuna göre; ayrıca bir şahıs şirketinde ortak olmaları hâlinde bu şahıs şirketi hakkında da, sermaye şirketinde ortak olmaları hâlinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olmaları kaydıyla bu sermaye şirketi hakkında da aynı şekilde yasaklama kararı verilir.

Sonuç olarak; çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yelerinde iş kazalarını azaltmak amacıyla başlatılan teşvik uygulaması ile ölümle veya sürekli iş göremezlik sonuçlanan iş kazalarının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Teşvik uygulamasından yararlanabilmek için işyeriniz çok tehlikeli sınıfta yer alması, son üç yıl içinde iş kazası olmaması ve on kişiden fazla çalışanınız olması gerekiyor. Çalışan sayısına emekliler dahil değildir. Teşvikten yararlanmak için şartların oluşması halinde bir sonraki yılın ocak ayından itibaren üç yıl boyunca işsizlik sigortası işveren payını %2 yerine %1 olarak ödeme imkanına sahip olursunuz.  Teşvikten yararlanmak için durumu özetleyen bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılması gerekmektedir.