Muhammed Yaka


Demir Beşik Geri Döndü

Takriben bir ay kadar evvel bir sabah aramızdan ayrılan ve bizi derin bir hüzne gark ederek istikbal bayraklarını Gebze-Harem yönüne diken Marmaray, ani gidişi gibi bugün aniden geri dönmüş.


Takriben bir ay kadar evvel bir sabah aramızdan ayrılan ve bizi derin bir hüzne gark ederek istikbal bayraklarını Gebze-Harem yönüne diken Marmaray, ani gidişi gibi bugün aniden geri dönmüş. 

Sabah saat 07.30, demir kaykay metro, İstanbul´un mübarek selamını Harameyn´e götüren o kutlu hareketin artık bu şehirden ayrıldığı mahal olan Ayrılık Çeşmesi´ne varıyor. Önceden hesap ettikleri gibi merdivenleri denk getiren İstanbullular, bugün kendilerine sunulmuş mûsıkîlerini dinledikten sonra üst kata çıkıyorlar. Otobüslere doğru hücuma teşebbüs etmeye hazırlanırlarken onlara küçük bir sürpriz yapan Ulaştırma Bakanlığı, Marmaray´ın açıldığını haber veriyor.
Birkaç dişlerini göstererek bu habere mukabil sevinç, şaşkınlık ve memnuniyetlerini izhar eden İstanbullular muratlarına erdi, artık öz çocuğumuz Marmaray yuvasına döndü.
Fakat bunlarlarla beraber dış cepheden meseleyi tahlil etmek maksadıyla caddeye çıktığım zaman üç beş kişinin perona gelmiş Marmaray´a bakıp bir şeyler konuştuklarını gördüm ve hemen selam ederek efkâr-ı umûmiyeyi dinlemeğe koyuldum. Altmışlı yaşlara yakın üç kişi? Gayet ciddi ve bu habere oldukça dikkat kesilen mesele eri üç kişi.

- Vallahi çok şükür olsun, Marmaray açılmış Salih.
- Oh oh, hakikaten ne güzel oldu, ama sanki erken açıldı gibi?
- Yeter ya hu bir aydır yok velet (?), öldük şu körüklülülerden. Hem neymiş bu tecrübe sürüşleri, git gel, git gel? Önüne tavşan mı çıkacak, elektrik sorunsuz akıyorsa, raylar da tamamsa aç bitir ya hu!
- Doğru dersin Ruçhan Bey, sanki uzaya mekik atacağız, onun tecrübesini yapıyorlar. Ama neyse ki geldi işte Allah bir daha götürmesin.

İstanbullular Marmaray´a öyle güzel kaftanlar, hilatler ve cins cins lütuf kumaşları giydiriyorlar ki canlanıp ellerini öpse yeri var. Umumi tablo içersinde Marmaray, tek evin tek çocuğu gibi bal petek yetiştirilmiş sarı saçlı bir ufaklığa benzedi. Artık bu kanaate vardım ki bu şehrin maddi refleksi ulaşımda tezahür ediyor.
Bir ay kadar evvel temenni ettiğimiz üzre Marmaray´a sıhhatler olsun demeliyim. İnanıyorum ki sırtındaki demirden kulunçları kırmıştır, dinlenmiştir ve yeni görevine hazırdır?


Muhammed Yaka