• BIST 100

    16327,47%-0,49
  • DOLAR

    43,61% 0,18
  • EURO

    51,46% 0,13
  • GRAM ALTIN

    6862,06% 1,94
  • Ç. ALTIN

    11560,28% -0,72

SİNÜZİT NEDİR ? BELİRTİLERİ NELERDİR ?

SİNÜZİT NEDİR ? BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Bir çok kişi için can sıkıcı sorun haline gelen sinüzit alın,ense veya yüzde görülen baş ağrıları ile kendini belli edebiliyor.Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Bahadır Baykal konu ile ilgili önemli bilgiler verd

SİNÜZİT NEDİR ? BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Bir çok kişi için can sıkıcı sorun haline gelen sinüzit alın,ense veya yüzde görülen baş ağrıları ile kendini belli edebiliyor.Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Bahadır Baykal konu ile ilgili önemli bilgiler verdi.

"Sinüzit ,yüz kemiklerinin arasına yerleşmiş içi hava dolu boşlukların – sinüslerin-  iltihabı demektir. Sıklıkla soğuk algınlığı sonrasında gelişir. Alın, ense veya yüzde görülen baş ağrılarına yol açabilir. Koyu yeşil renkli geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku ve tat alma bozukluğu eşlik edebilir.

Çocuklarda  ihtiyaç olmadığı sürece film çektirmeyi önermiyoruz. Elbette küçük çocuklar baş ağrısını doğrudan söyleyemezler ama davranışlarıyla bunu gösterebilirler. Başını tutma, yanaklarını ovalama, saçını çekme gibi alışık olmadığınız mizaç değişikliklerini anne babaların dikkate almaları gerekir. Geniz akıntısını sıklıkla yuttukları için bulantı kusma olabilir, kötü bir ağız kokusu da çoğu zaman mevcuttur.

Sık sık sinüzit geçiriyorsanız burun içinde mutlaka anatomik bir problem vardır. Kemik eğriliği, burun eti büyümesi, polipler sinüzit oluşumunu kolaylaştırır. Alerjisi olanlar ve sigara tiryakileri de risk altındadır. Tabii bunların dışında başka sebepler de olabilir, o zaman spesifik olarak araştırmak gerekebilir kişiyi.

Sinüzite diş implantları da neden olabiliyor. Son yıllarda diş implantların yaygınlaşmasıyla beraber diş kökenli sinüzite daha sık rastlamaya başladık. Üst çeneye implant takılırken sinüs duvarı zedelenebilinir, enfeksiyona meyilli hale gelebilir sinüs boşluğu, şayet bu durumun farkına varılmazsa kişi tekrarlayan sinüzit atakları geçirebilir.

Aslında siz kendiniz bile sinüzit tanısını koyabilirsiniz. 10 günden fazla süren burun akıntınız, baş ağrınız varsa sinüzit olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ama doğru tedavi için mutlaka Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına gitmeniz gerekir. Burun ve sinüsleri açılı endoskoplarla değerlendirmek oldukça mühim. Unutmayın ki, yetersiz tedaviler kronik sinüzite yol açabiliyor, bu durumda cerrahi şart oluyor.

Tedavi için öncelikle antibiyotik tedavisi uyguluyoruz. Ayrıca burun içindeki ödemi ve akıntıyı azaltacak ilaçları da verebiliyoruz, burun içindeki akıntının düzenli temizlenmesi önemli. Sigara dumanından uzak durmak iyileşme süresini kısaltır.İlaç tedavisinden fayda görmeyen ve 12 haftadan uzun süren sinüzit cerrahi müdahaleyi gerektirir. Burun içinde deviasyon, polip ya da konka şişmesi gibi yapısal sorunlarda aynı seansta mutlaka halledilmelidir.

Genellikle genel anestezi altında zaman zaman da lokal anestezi ile  endoskopik sinüzit ameliyatını yapıyoruz. Sinüslerin burna açılan kanallarını tıkayan polipler ve diğer yapısal sorunlar düzeltilerek doğal genişlik sağlanmaktadır. Balon gibi şişirilen bir kateter yardımı ile de ameliyat yapılmaktadır. Uygun vakalarda oldukça yüz güldürücüdür. Hastalar genellikle aynı gün taburcu edilmektedir. İşe dönüş süresi 2-7 gün arasında değişir.Yetersiz tedavinin en önemli komplikasyonu gözle ilgilidir. İltihap göz küresine yayılırsa göz çevresinde ağrı, kızarıklık, şişlik oluşur, eğer bu durum atlanırsa körlüğe kadar gidebilir.Acil ameliyat gerekebilir. Menenjit de ölümcül olabilen bir komplikasyondur. Günümüzde en sık görülen kafa içi komplikasyon ise beyin zarı altında iltihap oluşmasıdır.

 

 



Yücel Aydın'a Ekonomiye Katkı Ödülü

AK Parti Çekmeköy Sosyal Politikalar Başkanlığı Ramazan Ayı Çalışma Programı İçin Toplandı

Başkan Sarıcaoğlu Mahalle Ziyaretlerini Sürdürüyor

Barış Arslan'dan Üniversiteli Gençlerle Çekmeköy Üzerine Sohbet

AK Parti Çekmeköy Ramazan Mesaisine Erken Başladı

Çekimder'den Kaymakam Çelik'e Ziyaret

Başkan Orhan Çerkez Zeynep Bozkurt'u Ağırladı

Çekmeköy Belediyesi'nden Psikolojik Danışmanlık Merkezleri Hizmet Sunmaya Başladı

Çekmeköy Saadet Partisi'den Yeşilay'a Ziyaret

ÇEKMEKÖY’E İKİ YENİ ÇOCUK GÜNDÜZ BAKIMEVİ

Çekmeköy Belediyesi'nden Berat Gecesi'nde Vatandaşlara Kandil Simidi İkram Edildi

AK Parti Çekmeköy İlçe Başkanlığı Berat Gecesi'nde Camilerde lokum ve imsakiye Dağıttı

Ersoy Özbek Kan Bağışına Katılanlara Teşekkür Etti

AK Parti Çekmeköy İlçe Başkanlığı Ramazan'ı Erken Karşıladı

Esat Kalay Yeşilay Çekmeköy Şubesi'ni Ziyaret Etti

BAŞKAN ORHAN ÇERKEZ, MAHALLE MUHTARLARIYLA İSTİŞARE TOPLANTISINDA BİR ARAYA GELDİ

BAŞKAN ORHAN ÇERKEZ’DEN HAMİDİYE MAHALLESİ ESNAFINA ZİYARET

Ümraniye Belediyesi Kent Konseyi'nden Bilgilendirme Toplantısı

Gürsel Tekin'den Yusuf Polat'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Çekmeköy AK Parti'den Bağımlılık Semineri

Ormancı, Şehit Fatih Mehmethan'ı Unutmadı