• BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,70% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

SİNÜZİT NEDİR ? BELİRTİLERİ NELERDİR ?

SİNÜZİT NEDİR ? BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Bir çok kişi için can sıkıcı sorun haline gelen sinüzit alın,ense veya yüzde görülen baş ağrıları ile kendini belli edebiliyor.Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Bahadır Baykal konu ile ilgili önemli bilgiler verd

SİNÜZİT NEDİR ? BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Bir çok kişi için can sıkıcı sorun haline gelen sinüzit alın,ense veya yüzde görülen baş ağrıları ile kendini belli edebiliyor.Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Bahadır Baykal konu ile ilgili önemli bilgiler verdi.

"Sinüzit ,yüz kemiklerinin arasına yerleşmiş içi hava dolu boşlukların – sinüslerin-  iltihabı demektir. Sıklıkla soğuk algınlığı sonrasında gelişir. Alın, ense veya yüzde görülen baş ağrılarına yol açabilir. Koyu yeşil renkli geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku ve tat alma bozukluğu eşlik edebilir.

Çocuklarda  ihtiyaç olmadığı sürece film çektirmeyi önermiyoruz. Elbette küçük çocuklar baş ağrısını doğrudan söyleyemezler ama davranışlarıyla bunu gösterebilirler. Başını tutma, yanaklarını ovalama, saçını çekme gibi alışık olmadığınız mizaç değişikliklerini anne babaların dikkate almaları gerekir. Geniz akıntısını sıklıkla yuttukları için bulantı kusma olabilir, kötü bir ağız kokusu da çoğu zaman mevcuttur.

Sık sık sinüzit geçiriyorsanız burun içinde mutlaka anatomik bir problem vardır. Kemik eğriliği, burun eti büyümesi, polipler sinüzit oluşumunu kolaylaştırır. Alerjisi olanlar ve sigara tiryakileri de risk altındadır. Tabii bunların dışında başka sebepler de olabilir, o zaman spesifik olarak araştırmak gerekebilir kişiyi.

Sinüzite diş implantları da neden olabiliyor. Son yıllarda diş implantların yaygınlaşmasıyla beraber diş kökenli sinüzite daha sık rastlamaya başladık. Üst çeneye implant takılırken sinüs duvarı zedelenebilinir, enfeksiyona meyilli hale gelebilir sinüs boşluğu, şayet bu durumun farkına varılmazsa kişi tekrarlayan sinüzit atakları geçirebilir.

Aslında siz kendiniz bile sinüzit tanısını koyabilirsiniz. 10 günden fazla süren burun akıntınız, baş ağrınız varsa sinüzit olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ama doğru tedavi için mutlaka Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına gitmeniz gerekir. Burun ve sinüsleri açılı endoskoplarla değerlendirmek oldukça mühim. Unutmayın ki, yetersiz tedaviler kronik sinüzite yol açabiliyor, bu durumda cerrahi şart oluyor.

Tedavi için öncelikle antibiyotik tedavisi uyguluyoruz. Ayrıca burun içindeki ödemi ve akıntıyı azaltacak ilaçları da verebiliyoruz, burun içindeki akıntının düzenli temizlenmesi önemli. Sigara dumanından uzak durmak iyileşme süresini kısaltır.İlaç tedavisinden fayda görmeyen ve 12 haftadan uzun süren sinüzit cerrahi müdahaleyi gerektirir. Burun içinde deviasyon, polip ya da konka şişmesi gibi yapısal sorunlarda aynı seansta mutlaka halledilmelidir.

Genellikle genel anestezi altında zaman zaman da lokal anestezi ile  endoskopik sinüzit ameliyatını yapıyoruz. Sinüslerin burna açılan kanallarını tıkayan polipler ve diğer yapısal sorunlar düzeltilerek doğal genişlik sağlanmaktadır. Balon gibi şişirilen bir kateter yardımı ile de ameliyat yapılmaktadır. Uygun vakalarda oldukça yüz güldürücüdür. Hastalar genellikle aynı gün taburcu edilmektedir. İşe dönüş süresi 2-7 gün arasında değişir.Yetersiz tedavinin en önemli komplikasyonu gözle ilgilidir. İltihap göz küresine yayılırsa göz çevresinde ağrı, kızarıklık, şişlik oluşur, eğer bu durum atlanırsa körlüğe kadar gidebilir.Acil ameliyat gerekebilir. Menenjit de ölümcül olabilen bir komplikasyondur. Günümüzde en sık görülen kafa içi komplikasyon ise beyin zarı altında iltihap oluşmasıdır.

 

 



Çekmeköy Belediyesi'nden Şehitler İçin Mevlid ve Lokma İkramı

Başkan Çerkez Sultançiftliği Mahallesi’nde Vatandaşlarla Buluştu

Başkan Sarıcaoğlu Küplüce Pazarında Esnaflarla Hasbihal Etti

ÜSKÜDAR MİSİAD'IN YENİ BAŞKANI BURHAN MAKIROĞLU OLDU

ÇEKMEKÖY’DE 8 YENİ AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ İÇİN İLK ADIM ATILDI

AK Parti Ekşioğlu Mahalle Teşkilatı Şehitler İçin Kur'an Okuttu

ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDEN HAYATA DEĞER KATAN DESTEK: ENES’İN AZİM DOLU HİKÂYESİ

ÜMRANİYE’DE ARA TATİL COŞKUSU: ÇOCUKLAR “TENEFFÜS”TE BULUŞUYOR

‘Geleceğe Nefes, Toprağa Umut’ Etkinliğinde Fidanlar Toprakla Buluştu

7 Yaşındaki Poyraz'dan Başkan Çerkez'e Hayal Dünyası Anlatımı

Çekmeköy Kent Konseyi'nden Anlamlı Bir Etkinlik

ÜMRANİYE KİTAP GÜNLERİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDEN ÇOCUKLARA ARA TATİL HEDİYESİ

ÜMRANİYE BELEDİYESİ İLE KALYON VAKFI İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

ÜMRANİYE’DE “KÜTÜPHANE PROJESİ” PROTOKOLÜ İMZALANDI

CEMİL MERİÇ AKTİF YAŞ AL MERKEZİ’NDE KASIM AYI ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

Başkan Orhan Çerkez Palamut Deresii Etüt Çalışmalarını İnceledi

Başkan Çerkez Spor ve Yaşam Kompleksi İnşaatını İnceledi

MİNİK YÜREKLERDEN BÜYÜK DAYANIŞMA

21. GELENEKSEL RESİM YARIŞMASI’NDA ÖDÜL ALAN ESERLER SANATSEVERLERLE BULUŞTU

DİL VE KONUŞMA TERAPİSİ DESTEĞİYLE HER ÇOCUK KENDİ SESİNİ BULUYOR