• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

PARKİNSON HASTALIĞINA KARŞI 3 ETKİLİ ÖNLEM!

PARKİNSON HASTALIĞINA KARŞI 3 ETKİLİ ÖNLEM!

Ellerde para sayar tarzda titreme, yürümede yavaşlama, düşme… Parkinson hastalığı günümüzde Alzheimer hastalığından sonra en sık rastlanan, sinir hücrelerinin ilerleyici hasarına bağlı olarak sinir sistemi fonksiyonlarının kaybına neden olan bir hastalı

Bu belirtiler Parkinson hastalığının habercisi olabiliyor!

PARKİNSON HASTALIĞINA KARŞI 3 ETKİLİ ÖNLEM!

Ellerde para sayar tarzda titreme, yürümede yavaşlama, düşme… Parkinson hastalığı günümüzde Alzheimer hastalığından sonra en sık rastlanan, sinir hücrelerinin ilerleyici hasarına bağlı olarak sinir sistemi fonksiyonlarının kaybına neden olan bir hastalık. Ülkemizde yaklaşık 100 bin Parkinson hastası olduğunu belirten Acıbadem Taksim Hastanesi Nöroloji Uzmanı ve Acıbadem Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Seçkin “60 yaş üzerindeki her 100 kişiden birinde Parkinson hastalığı olduğu tahmin ediliyor. Hastaların yüzde 10’undan azını oluşturan ailesel olgularda hastalık 40’lı yaşlarda hatta daha erken başlayabiliyor” diyor. Parkinson hastalığını tamamen önlemek mümkün olmamakla birlikte, alınacak bazı önlemlerle hastalığı geciktirmenin, tanı almış olan kişilerde de hastalığın ilerleme hızını yavaşlatabilmenin mümkün olabildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Seçkin, Parkinson hastalığının belirtilerini ve üç etkili önlemi anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Düzenli egzersiz

Sadece hastayı değil, hastanın ailesi ve bakım verenlerin yaşam kalitesini de olumsuz etkileyen Parkinson hastalığından korunmada düzenli egzersiz, beyin üzerindeki koruyucu etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış en önemli yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar; düzenli egzersiz yapanlarda Parkinson hastalığı görülme sıklığının daha düşük olduğunu gösterirken, Parkinson hastalığı tanısı alan kişilerde egzersiz terapilerinin ilaç tedavileri ile birleştirilmesinin de hastaların fiziksel kapasitelerini daha uzun süre korumalarına yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.

Akdeniz diyeti

İyi bir egzersiz programını doğru bir diyet programı ile de desteklemek şart. Bu noktada özellikle Akdeniz diyeti büyük önem taşıyor. Alzheimer hastalığından da koruyucu etkisi olan Akdeniz diyeti Parkinson hastalığından korunmada da etkili. Dr. Mustafa Seçkin “Ancak unutulmamalıdır ki tek bir diyet tipi herkese uygulanamaz. Bu nedenle, uygulanacak diyet kişilerin ihtiyaçlarına ve eşlik eden ek hastalıklara göre düzenlenmelidir” diyor.

Doğal besinler tüketme

Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda; Parkinson hastalığından korunmada doğal beslenmenin önemine vurgu yapılıyor. Pestisit veya diğer tarım ilaçlarını içeren gıdaların Parkinson hastalığı riskini artırdığına işaret ediliyor. Süt ve süt ürünlerinin aşırı tüketilmesinin de vücutta kronik bir enflamasyona neden olduğu ve Parkinson hastalarının diyetinde bu tip gıdaların azaltılması gerektiği düşünülüyor.

Tedavide beyin pili de etkili olabiliyor

Acıbadem Taksim Hastanesi Nöroloji Uzmanı ve Acıbadem Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Seçkin “Parkinson hastalığının neden olduğu dopamin eksikliği hastalığın klinik bulgularının önemli bir kısmından sorumludur. Bu nedenle tedavide dopamin eksikliğini azaltmaya yönelik ilaçlar kullanılmaktadır. İlaç tedavisi ile el titremesi, katılık, hareketlerde yavaşlık, yürüme güçlüğü, uyku bozuklukları, depresyon gibi semptomların tedavi edilmesi yaşam kalitesinin artırılması için büyük önem taşımaktadır. Öte yandan, uygun hastalara doğru zamanda uygulandığında beyin pili olarak da bilinen Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) yöntemi ile başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür. Parkinson hastalığı tanısı kesinleşmiş, 70 yaşından genç, bunama düzeyinde bilişsel bozukluğu olmayan, ilaca çok iyi yanıt verse de zamanla ilacın yan etkileri nedeniyle işlevselliği bozulmuş olan (örneğin; istemsiz hareketler) hastalar cerrahi tedaviye uygun adaylar olarak kabul edilirler. Beyin pili uygulamaları nöroloji uzmanı, beyin cerrahı ve nöropsikologdan oluşan bir ekibin işbirliği ile gerçekleştirilir” diyor.

Parkinson hastalığının 7 önemli belirtisi!

  • ‘Para sayar tarzda’, özellikle istirahat halinde artan, bir tarafta daha belirgin olan el titremesi ve katılık (rijidite).
  • Yüz ifadesinin donuklaşması, hareketlerin yavaşlaması ve yürürken titremenin daha belirgin olduğu tarafta kol sallamanın da azalması.
  • Yürümenin güçleşmesi, dönüşlerin daha yavaş olması ve düşmeler olması.
  • Yutma güçlüğü, ses kısıklığı, cinsel işlev bozuklukları, tansiyon oynamaları, terleme bozuklukları gibi sistemik bozukluklar
  • Depresyon ve diğer duygudurum bozuklukları
  • REM uyku evresi sırasında el, kol oynatma, tekmeleme, bağırma, gülme gibi anormal hareketler (REM uykusu davranış bozukluğu)
  • Hastalığın ileri dönemlerinde ortaya çıkan bellek, yürütücü işlev (planlama, muhakeme vb), dikkat ve yönelim bozuklukları gibi bilişsel bozukluklar


ÇEKORDER'in İftarı Büyük Buluşmaya Sebep Oldu

Çekmeköy'ün İyiliksever'i Olarak Anılan Ormancı Gönüllere Dokunmaya Devam Eiyor

AK Parti İstanbul Gençlik Kolları'ından Vefa Sahuru

AK Parti İstanbul Teşkilatından ‘Bir Olmak Ruhumuzda Var’ İftarı

Sabri Şenel'den Sınav Kurs İftarında Önemli Mesaj

ÇEKMEKÖY GİRESUNLULARDAN GENİŞ KATILIMLI İFTAR PROGRAMI

Başkan Çerkez'den Anlamlı Sahur Programı

ÇEKMEKÖY BELEDİYE BAŞKANI ORHAN ÇERKEZ VE EŞİNDEN GAZZE’YE DESTEK

Terlan Kaya'nın Geleneksel İftar Programına Yoğun Katılım

Başkan Çetinkaya Vatandaşları Hanelerinde Ziyaret Ediyor

Başkan Sırmacı'dan Anlamlı Forma Takdimi

Fatih Mehmet Ormancı Soğuk Sıcak Demeden Garip Gurabanın Yanında

Ayyıldız İlim Yayma ve Yardımlaşma Derneği'nden Gazze İftarı

Mustafa Ekşi'nin Ramazan Mesaisi Devam Ediyor

Çekmeköy AK Parti'den Hane İftarları Devam Ediyor

Başkan Çetinkaya Ramazan'da da Gönüllere Dokunmaya Devam Ediyor

AK Parti Çekmeköy İlçe Başkanlığı Yöneticilerinin Ramazan Mesaisi Devam Ediyor

Çekmeköy Belediyesi Ramazan Boyunca İftarda Çorba Dağıtmaya Devam Edecek

Başkan Nuray Utku Çekmeköy Müftüsü Abdulselam Özdere'yi Ziyaret Etti

AK Parti Şehit Gazi Komisyonu Başkanı Ormancı Şehitleri Unutmuyor

Başkan Yardımcısı Fevzi Varlı Muhtar Ziyaretlerini Sürdürüyor