• BIST 100

    10602,11%1,29
  • DOLAR

    41,98% 0,02
  • EURO

    48,67% -0,10
  • GRAM ALTIN

    5429,72% -2,45
  • Ç. ALTIN

    9342,60% -3,80

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN 8 KRİTİK KURAL!

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN 8 KRİTİK KURAL!

Halk arasında ‘domuz gribi’ olarak bilinen H1N1 virüsünün de yer aldığı gribal enfeksiyonlar, son günlerde 7’den 70’e pek çok kişiyi etkisine alırken, özellikle kalabalık ve kapalı ortamlar bulaşma riskini çok daha artırıyor.

Basit önlemler hayat kurtarıyor!

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN 8 KRİTİK KURAL!

Halk arasında ‘domuz gribi’ olarak bilinen H1N1 virüsünün de yer aldığı gribal enfeksiyonlar, son günlerde 7’den 70’e pek çok kişiyi etkisine alırken, özellikle kalabalık ve kapalı ortamlar bulaşma riskini çok daha artırıyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Keramettin Şar, her yıl kış aylarında artış gösteren ve son dönemde sıkça karşılaşılan gribal enfeksiyonların insandan insana öksürük ve hapşırıklarla havaya saçılan virüsler nedeniyle kolayca bulaştığını belirterek “H1N1’in de yer aldığı gribal enfeksiyonlar; yüksek ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı/tıkanıklığı, kuru öksürük, yaygın kas ağrıları gibi belirtilerle ortaya çıkarken, zatürreye varan ciddi hastalıklara yol açabiliyor” diyor. Hastalığın virüs bulaştıktan sonra 18-72 saat arasında ortaya çıktığını belirten Dr. Keramettin Şar, alınacak bazı basit ama etkili önlemlerle gripten korunmanın mümkün olduğunu vurguluyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Keramettin Şar, alınacak 8 kritik önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmayın

Özellikle okullar, kreşler, toplu taşıma araçları ve alışveriş merkezleri gibi kalabalık ortamlar virüslerin kolayca bulaşmasına neden oluyor. Bu nedenle şart değilse kalabalık ve kapalı ortamlardan kaçının. Bulunduğunuz ortamda pencereleri ara sıra açarak içeri temiz hava girmesini sağlayın.

Birbirinizi görünce hemen öpmeyin

Virüsler havaya yayılan tükürük damlacıkları nedeniyle çok çabuk bulaştığından birbirinizi görünce hemen öpmeyin, uzaktan başınızla selam vermekle yetinin. Çok yakın mesafeden konuşmamaya özen gösterin. Hasta kişilerle de yakın temastan kaçının

Sağlıklı beslenin

Salgına karşı vücut direncinizin kuvvetli olması şart. Bu nedenle bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için sağlıklı beslenin. Kahvaltı başta olmak üzere ana öğünlerinizi geçiştirmeyin. Yumurta, balık, yoğurt, ceviz, badem, fındık, mevsim sebzeleri ve mevsim meyvelerini mutlaka düzenli tüketin. Dengeli ve kaliteli beslenin, bol su için.

Düzenli uykuya dikkat edin

Gripten korunmak için sağlıklı beslenme ve hijyen kadar sağlıklı bir uyku da şart. Uykusuzluk bağışıklık sistemini zayıflatıp vücut direncini azaltarak birçok hastalığa zemin hazırladığı gibi, gribe de davetiye çıkarıyor. Bu nedenle en az 6 saat uyumaya özen gösterin.

Grip aşısı olun

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Keramettin Şar “Hamileler, 70 yaş üzeri yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve kalabalık ortamlarda çalışanlar (kışla, okul, hastane vb) her yıl grip aşısı olmalıdır. 50 yaş üzeri herkesin de zatürre aşısı olması gerekir. Zatürre aşısının iki çeşidi bulunuyor; eskiden 5 yılda bir yapılması gerekiyordu ancak son dönemde geliştirilen zatürre aşısını hayatınızda bir sefere mahsus yaptırmanız yeterli oluyor” diyor.

Hareketsizlikten kaçının

Hareketsizlik kişinin bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara zemin hazırlıyor. Hava soğuk da olsa haftanın 3 günü yarım saat tempolu yürümek bağışıklığı güçlendirip hastalıklardan korunmaya fayda sağladığından mümkün olduğunca yürüyüş yapmaya dikkat edin.

Hapşırırken mendil kullanın

Grip virüsleri ellerimizde, burun salgısında ve öksürüp hapşırırken etrafa yaydığımız partiküllerde yaşıyor. Bu virüsler etrafımızdaki eşyalarda, toplu taşıma araçlarındaki tutacaklarda, kapı kollarında hatta bir süre havada canlı kalıyor. Sağlıklı kişilere de solunum yolu veya göz mukozalarından giriyor. Bu nedenle ellerinizi sık sık sıcak su ve sabunla iyice yıkayın, öksürüp hapşırırken elinizin içini değil, tek kullanımlık kağıt mendil kullanın ve her kullanımdan sonra çöpe atın. Evde ortak havlu kullanmayın.

Stresinizi yönetmeyi öğrenin

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Keramettin Şar “Yapılan bilimsel çalışmalar; stresin bağışıklık sistemini zayıflatarak gribe yakalanmayı kolaylaştırdığını ve birçok hastalığa zemin hazırladığını ortaya koyuyor. Stresten uzak kalmak mümkün olmasa da, stresinizi yönetmeyi öğrenerek bağışıklık sisteminizin güçlenmesini ve gripten korunmayı sağlayabilirsiniz” diyor.



Cemil Sucu’dan Dikkat Çeken Açıklama: “Üsküdar’da İhanete Geçit Yok!”

Sivas Vadi Federasyonu'ndan Başkan Çetinkaya'ya Ziyaret

Üsküdar AK Parti'den Gazeteciler Günü Kutlaması

İş İnsanı Burhan Makıroğlu'dan Gazeteciler Günü Kutlaması

750 GENÇ, 24 TAKIM ÜMRANİYE ROBOT YARIŞLARI’NDA BİR ARAYA GELDİ

Burhan Makıroğlu'dan Muhtarlar Günü Kutlaması

Sancaktepe MHP'den Gazze Kermesine Ziyaret

Üsküdar’da İnanç ve Şahsiyetin Sesi: Cemil Sucu’dan Güçlü Mesaj

Ebeveynlerin en büyük endişesi siber zorbalık ve taciz

ÜMRANİYELİ ÖĞRENCİLER, KEMALETTİN TUĞCU’YU KABRİ BAŞINDA ANDI

ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDEN ENGELSİZ SPORDA ÖRNEK HİZMET ANLAYIŞI

ÇEKMEKÖY’DE CUMHURİYET COŞKUSU KOŞUYLA KUTLANACAK

ÇEKMEKÖY TAŞDELEN KAVŞAĞI TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Başkan Çetinkaya Alemdağ Caddesinde Vatandaşlarla Sohbet Etti

Çekmeköy AK Parti'den Beyaz Baston Farkındalığı

ÜTED'DEN KAMUOYUNA AÇIKLAMA

Çekmeköy Taşdelen Kavşağı Hizmete Açıldı

Yeşilay Çekmeköy Şubesi’nden Muhtarlar Günü Buluşması

Çekmeköy’ün Çınarları Kahvaltıda Buluştu

4. Avrupa Ödülleri’nde Hantek Kalıp ve Zehra Karakaş’tan Kadın Gücüne Vurgu

ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDE 40 HADİS ŞERHİ DERSLERİ BAŞLADI