• BIST 100

    16134,73%-0,60
  • DOLAR

    44,53% 0,27
  • EURO

    51,32% -0,20
  • GRAM ALTIN

    6703,01% 0,27
  • Ç. ALTIN

    10905,60% 1,04

Dikkat! Bu belirtiler okul fobisini işaret ediyor

Dikkat! Bu belirtiler okul fobisini işaret ediyor

Ailesinde kaygı bozukluğu olan çocuklarda okul fobisi görülebiliyor

Dikkat! Bu belirtiler okul fobisini işaret ediyor

 Ailesinde kaygı bozukluğu olan çocuklarda okul fobisi görülebiliyor

 Çocuklarda ortaya çıkan okul fobisinin farklı nedenleri olabileceğini belirten uzmanlar, ailesinde kaygı bozukluğu olan çocukların okul fobisi geliştirebileceğini belirtiyor. Travmatik yaşam deneyimi, okul ortamında dışlanma ve akran zorbalığı da okul fobisine yol açabiliyor. Uzmanlar, okul fobisinde mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, hızlı kalp çarpıntısı, nefes alışverişlerde zorlanma gibi birçok farklı belirtinin görülebildiğini kaydediyor.  Uzmanlara göre, ebeveynler tarafından çocuğun okula gitmesine yönelik bir baskı ve ikna etme çabası olması durumunda, uyumsuz davranışlardan dolayı dışlanma ve etiketlenme gibi olumsuz sonuçlar yaşanabilir. 

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezinden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocuklarda görülen okul fobisinin nedenleri hakkında bilgiler ve ailelere tavsiyeler paylaştı.

Belirtiler aniden ortaya çıkıyor

 Okul fobisinin diğer fobi türlerinde olduğu gibi bireyin yoğun bir endişe hali yaşaması ve bu endişesini, kaygısını kontrol edememesi durumu olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Okul fobisi yaşayan çocuklarda bu yoğun endişe ve kaygı hali, kendisini okul üzerinden gösteriyor. Okul fobisi, özellikle çocuğun okula gideceği günlerin akşamında veya okul sabahlarında fizyolojik bir rahatsızlıktan bağımsız olarak birden ortaya çıkarak mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, hızlı kalp çarpıntısı, nefes alışverişlerde zorlanma gibi birçok farklı belirti şeklinde kendisini gösteriyor.” dedi.

Öfke nöbetleri görülebiliyor

 Okul fobisinde fizyolojik belirtilere ek olarak ağlama, inatlaşma, küsme, saldırganlık ve yoğun bir şekilde ortaya çıkan öfke nöbetlerinin görülebildiğini vurgulayan Aydoğdu, “Okul fobisi yaşayan çocuklar, yoğun kaygı yaşadıkları bu zaman diliminde öfkelerini kontrol edemedikleri için kasılma yaşayabiliyor veya oyuncaklarına, kitaplarına zarar verme gibi davranışlar sergileyebiliyor. Temel bakım veren kişiler çocuğun o gün okula gitmemesine izin verirse bütün bu belirtiler ortadan kalkacaktır. Ancak yine okula gitmesi gerektiğinde aynı durumlar tekrarlayabilir ve çocuk okula gitmeyip evde kalmasına yönelik pazarlık etmeye çalışabilir.” diye konuştu.

 Ailedeki kaygı bozukluğu da etkili olabiliyor

 Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocukların okul fobisi geliştirmek için birçok nedeni olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: 

“Bu nedenler arasında genetik geçiş göz ardı edilmemelidir. Ailesinde özellikle kaygı bozukluğu olan çocukların okul fobisi geliştirmeleri diğer çocuklara oranla fazla olduğu biliniyor. Bununla birlikte eğer çocuğun travmatik bir yaşam deneyimi olmuşsa tekrar zarar göreceğine dair korkuları, yoğun endişe ve kaygıları olabilir. Bu sebeple çoğunlukla kendisini güvenli gördüğü yerden yani evinden ayrılmak istemeyebilir. Bir diğer durum ise temel bakım veren kişiden ayrılmak istemediği için kaygı yaşayarak okula gitmek istemeyebilir. Burada çocuğun temel bakım veren ile kurduğu bağlanma ilişkisi ve ebeveynlik stili oldukça önemli. Tüm bunların yanında eğer çocuk okul ortamında dışlanıyorsa, zorbalığa maruz kalıyorsa veya akademik olarak yetersiz ise ve bu yetersizliği ile etiketlenmişse çocuğun yine okul fobisi geliştirme ihtimali oldukça yüksektir.”

 Vakit kaybetmeden uzman desteği alınmalı

Okul fobisine sahip çocukların vakit kaybetmeden profesyonel bir destek almaları gerektiğini belirten Aydoğdu, “Çocuk okul fobisinden dolayı okula gitmek istemezken temel bakım veren kişiler çocuğun okula gitmesine yönelik bir baskı ve ikna etme çabası içinde oluyor. Bu durumda çocuk zorla okula götürülse bile uyumsuz davranışlarından dolayı okul ortamında dışlanabilir ve etiketlenebilir. Tüm bu süreçlerin önüne geçmek için olabildiğince erken dönemde profesyonel destek almaları oldukça önemli.” ifadelerini kullandı.

 



Sivas Vadi Feserasyonu'ndan Anlamlı Bir Etkinlik

Berat Yüce Terzi ve Kuru Temizleme Çekmeköy Güngören Mahallesi'nde Açıldı

AK Parti Çekmeköy İlçe Başkanlığı Sosyal Politikalar Birimi İle Toplantı Düzenledi

Başkan Terlan Kaya'dan Sanatçı Hakları İçin Mücadele Sürüyor

ÇEKMEKÖY KENT LOKANTASI HİZMETE BAŞLADI

Kaymakam Resul Çelik Özel Çoçuklara Özel ve Anamlı Bir Ziyaret Yaptı

YEŞİLAY'DAN UYARI: "SOSYAL MEDYA HEM BAĞIMLILIK OLUŞTURUYOR HEM DİĞER BAĞIMLILIKLARA ZEMİN HAZIRLIYOR"

TÜRK KIZILAY’DAN OKTAY KAYNARCA İLE KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI: KAHRAMAN SENSİN!

AK PARTİ GENEL MERKEZ KADIN KOLLARI BAŞKANI TUĞBA IŞIK ERCAN, ÜMRANİYE’DE GENÇLERLE BULUŞTU

DÜNYA SIFIR ATIK GÜNÜ’NDE ANLAMLI ETKİNLİK

Başkan Sırmacı'dan Anlamlı Ziyaret

ÇEKMEKÖY’DE TİYATRO RÜZGARI

OKULLARA TEMİZLİK MALZEMESİ DESTEĞİ DEVAM EDİYOR

Saadet Partisi'nden Çekmeköy Kent Konseyi'ne Nezaket Ziyareti

OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ’NDE ANLAMLI SÜRPRİZ: “BAŞKANIM, BU KEZ BİZ SİZE GELELİM”

KÜTÜPHANELER HAFTASI’NDA ÜMRANİYE’DE ÖĞRENCİLERE KİTAP SÜRPRİZİ

ASUDE KAFE’DE DOĞUM GÜNÜ PROGRAMI DÜZENLENDİ

A MİLLÎ TAKIMI’NIN ZAFERİ ÜMRANİYE’DE BİR BÜYÜK COŞKUYA SAHNE OLDU

İSMMMO Çekmeköy Temsilciliği Mali Müşavirlerle Kaynaşma Yemeği Düzenledi

Sabri Şenel'den Gidişatla İlgili Yeni Bir Uyarı Daha Geldi

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı'nın Trafik Kanunu İle İlgili Açıklaması