• BIST 100

    17080,16%1,46
  • DOLAR

    43,83% 0,01
  • EURO

    51,86% 0,32
  • GRAM ALTIN

    7237,23% 0,77
  • Ç. ALTIN

    11844,53% 0,00

Alzheimer hastaları ile iletişimde nelere dikkat edilmeli?

Alzheimer hastaları ile iletişimde nelere dikkat edilmeli?

Alzheimer’da dil ve konuşma becerileri de etkileniyor

Alzheimer hastaları ile iletişimde nelere dikkat edilmeli?

 Alzheimer’da dil ve konuşma becerileri de etkileniyor

 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak anılıyor. İlerleyici bir nörolojik hastalık olan Alzheimer’da dil ve konuşma bozukluklarının görülebileceğini belirten Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Ayşegül Yılmaz, adlandırma becerisinin etkilendiğini hastaların sözcüğün adını hatırlamak için zaman harcadığını belirtiyor. Hastanın ilerleyen dönemlerde sözcüğün adlandırılmasında zorluk yaşadığını, zaman zaman da konuşmada güçlükler ortaya çıktığını kaydeden Yılmaz, hastalarla iletişim kurulurken dikkat edilmesi gereken noktalara işaret etti. Alzheimer hastaları ile konuşurken göz temasını sürdürmek, kısa ve basit cümleler kullanmak, sohbete dahil etmek tavsiye ediliyor.

 Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Ayşegül Yılmaz, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Alzheimer hastalarında ortaya çıkan konuşma bozukluklarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

 Alzheimer hastalığında dil ve konuşma bozuklukları görülebilir

 Alzheimer’ın demansın en yaygın türlerinden biri olduğunu ve beyin hücrelerinin küçülüp zamanla yok olmasına neden olan ilerleyici bir nörolojik rahatsızlık olarak tanımlandığını belirten Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Ayşegül Yılmaz, Alzheimer hastalığında öğrenme, bellek, bilişsel beceriler, dil işlevleri, oryantasyon becerilerinde bozulma, fonksiyon kayıpları, duygusal ve davranışsal değişiklikler ortaya çıkabildiğini söyledi. 

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Ayşegül Yılmaz, “Alzheimer hastalığında evrelere göre çeşitli derecelerde dil ve konuşma bozuklukları görülebilmekte, ilerleyen evrelerde ise beslenme ve yutma problemleri de ortaya çıkabilmektedir.” dedi.

Sözcüğün adını bulmakta zorlanma yaşanabilir

Erken dönemde adlandırma becerisinin etkilendiğini, hastaların sözcüğün adını hatırlamak için zaman harcadığını belirten Ayşegül Yılmaz, orta dönemde sözcüğün adını bulmakta zorlanma devam etmekte, buna sözcüğün yerine anlamsal olarak benzer başka sözcük söyleme (kaşık-çatal), sözcükteki bir ses yerine başka bir ses söyleme (kaşık-taşık) ya da tamamen anlamsız bir sözcük oluşturarak adlandırma eşlik ettiğine dikkat çekti.

İleri dönemde konuşmanın akıcılığı bozuluyor

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Ayşegül Yılmaz, “Yine bu dönemde işitsel anlamada etkilenmeler ve konuşma içeriğinde anlamsızlaşma görülmektedir. İleri dönemde konuşma akıcılığında ve sosyal açıdan dili kullanmada bozulma, aynı sözcükleri tekrarlama, konuşma üretiminde ve işitsel anlamada ciddi bozulmalar görülmektedir. Yine bu dönemde beslenme ve yutma işlevlerinde bozulmalar da ortaya çıkabilmektedir.” diye konuştu.

İletişimde bunlara dikkat edilmeli!

Alzheimer hastaları ile iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Ayşegül Yılmaz, “Dil ve konuşma terapisti bilişsel iletişimsel becerilerin desteklenmesi, beslenme ve yutma bozukluklarına müdahale, aile bilgilendirmesi gibi durumlarda rol oynamaktadır.” diyerek önerilerini şöyle sıraladı:

-Konuşmayı sürdürürken göz temasını sürdürmek.

-Ortamda dikkati dağıtacak ses ve görüntüyü ortadan kaldırarak kişinin konuşmayı anlamaya ve konuşmaya odaklanmasına destek olmak.

-Açık uçlu sorular sormak yerine cevabı evet/hayır olacak sorular sormak veya seçenek sunmak.

-Kısa ve basit cümleler kullanmak.

-Sözcükleri adlandırmada, hatırlamakta zorlandığı durumlar için yazılı, resimli anlatımlar gibi alternatif iletişim becerilerini kullanmak.

-Sohbete dahil etmek.

-Önemli bilgileri tekrar etmek.

-Size yanıt vermekte zamana ihtiyaç duyabileceklerini göz önünde bulundurmak.



Başkan Çerkez Şahinbey Caddesi'nde Esnafları Ziyaret Etti

Başkanlar Ümraniye Dernekler Platformu'nun İftarında Buluştu

Esat Kalay ‘Ramazan Paylaşmaktır’ Diyerek Yollara Düştü

Çekmeköy’de Bağımlılıkla Mücadelede Duruşumuz Nettir: Sıfır Tolerans

RAMAZAN’DA FIRIN VE PASTANELERE SIKI DENETİM

Fevzi Varlı Alemdağ'da Esnafları Ziyaret Etti

AK Parti Üsküdar İlçe Başkanlığı'ndan Ramazan Seferberliği

Başkan Çetinkaya, ‘Siz İftara Yetişemezseniz Biz Size Yetişiriz’ Dedi

Başkan Çetinkaya Yukarı Dudullu Mahallesi'nde Vatandaşları Ziyaret Etti

Çekmeköy Belediyesi'nden İftara Yetişemeyenlere Çorba İkramı

Başkan Ormancı'dan Özel Bireylere Ramazan Desteği

Başkan Çerkez Balparmak'ı Ziyaret Etti

Çekmeköy AK Parti'den Vatandaşlara Lokum İkramı

SULTANÇİFTLİĞİ MAHALLESİ'NDE RAMAZAN BEREKETİ

Çekmeköy AK Parti İhtiyaç Sahibi Kimseleri Unutmuyor

H&M Finans Gayrimenkul'den Anlamlı İftar Programı

Order İlk Yönetim Kurulu Toplantısını Yaptı

Başkan Sırmacı Çatalçeşme Mahallesi'nde Hasta Ziyareti Yaptı

Başkan Güleç'ten Kaymakam Küçük'e Ziyaret

Sigorta sektöründen unutulmaz vefa: Ercüment Güvenç anısına anlamlı buluşma

AK Parti Çekmeköy Sosyal Politikalar Başkanlığı Ramazan Ayı Çalışma Programını Görüştü