• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

6’ncı Tuzla Kitap Fuarı’nda gazetecilik mesleğinin duayenleri gençlerle buluştu

6’ncı Tuzla Kitap Fuarı’nda gazetecilik mesleğinin duayenleri gençlerle buluştu

Tuzla Belediyesi tarafından Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel düzenlenen Kitap Fuarı’nın 6’ncısı hız kesmeden devam ediyor.

6’ncı Tuzla Kitap Fuarı’nda gazetecilik mesleğinin duayenleri gençlerle buluştu


Tuzla Belediyesi tarafından Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel düzenlenen Kitap Fuarı’nın 6’ncısı hız kesmeden devam ediyor. 24 Kasım’da Tuzla Marina’da başlayan fuarın 4’üncü gününde gazeteci Zafer Şahin, Hande Fırat ve iletişimci Ferhat Murat, gençlerle bir araya geldi. Sosyal medyanın gençler üzerindeki etkisinin tartışıldığı söyleşiye ilgi yoğundu.

400’den fazla imza günü ve 50’nin üzerinde söyleşinin düzenleneceği 6’ncı Tuzla Belediyesi 100’üncü Yıl Kitap Fuarı’nda birbirinden farklı isimler kitapseverlerle buluşuyor. 4’üncü gününde gazetecilik sektöründe aktif olarak çalışan isimler, gündemi değerlendirip önemli açıklamalarda bulundu. Gençlere tavsiyelerde bulunan gazeteciler, sosyal medya kullanımı ve kitap okuma alışkanlıkları üzerinde önemli açıklamalarda yaptı. Söyleşiye Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı da katıldı.

“ÇALIŞMAKTAN ASLA VAZGEÇMEYİN”
Gençlere önemli tavsiyelerde bulunan gazeteci yazar Zafer Şahin, “Gençler, eğer siz çalışmazsanız, üretmezseniz, bir artı ortaya koymazsanız, kariyer yapmak, meslek sahibi olmak ve iyi bir yere gelmek için tırnaklarımızı duvara yapıştırıp, tırmanmazsanız, emin olun o beklediğinizi asla elde edemeyeceksiniz. İş dünyasında da başarılı olan insanların hayat hikayesine bakın mutlaka geçmişinde büyük bir emek olduğunu göreceksiniz. Bu yüzden çalışmaktan asla vazgeçmeyin” dedi.

“SORGULAYIN VE DÜŞÜNÜN”
Gençlere bir de tavsiyede bulunan Şahin, “Sosyal medyadaki her bilgiyi koşulsuz ve şartsız doğru kabul etmemek gibi bir tavrımızın olması çok önemli. Eğer kabul edersek o zaman av durumuna düşeriz. Yani bize sunulanlarla yetiniriz. Özellikle sosyal medyada size sunulan mesajın, yapılan paylaşımın alt metinlerinde ne olduğunu çözümleyebilecek bir medya okur yazarlığı bilgisine sahip olmamız lazım. Sosyal medya okuryazarlığının tam olmaması günümüzün en önemli tehlikelerinden bir tanesi haline geldi. Bu yüzden, sorgulayın ve düşünün” ifadelerini kullandı.

“NE BULURSANIZ OKUYUN”
Kitap okumanın öneminden bahseden gazeteci Hande Fırat ise “Sosyal medyayı kullanmak, eğlenmek, keyif almak başka bir konu, kendimizi eğitmek ise bambaşka bir konudur. Spor yapanlar vardır aranızda. Sürekli spor yaparsanız kaslarınız sürekli gelişir, sporun bıraktığınızda da sarkarsınız. Beyin tıpkı spordaki gibi kaslar gibi geliştirilebilir en önemli organımızdır. Hala, beynin çok küçük bir bölümünü kullanıyoruz. Ama sağ tarafı, sol tarafı, ön ve arka lobu hepsi geliştirmeye açık bölümlerdir. Bunların en başında yaş alanlar için su doku, bulmaca çözmek ve kitap okumak geliyor. Gençler için ise beyni geliştirmek, belki de sevmediğiniz tarih, coğrafya, edebiyat derslerini ders olarak görmemenizle başlıyor. Tarihsel bir kitap okuduğunuzda bir anlamda tarih öğreniyorsunuz. Edebiyat, roman okuduğunuzda en güzel net ve kompozisyonu siz yazabilirsiniz. Ben siyaset, dış politika okumalarımın yanı sıra aralarına mutlaka üçer tane roman koyuyorum. Bunun nedeni de şimdi olmasa bile alanda muhabirlik yaparken o alanı seyirciye tasvir etmem gerekiyor ve bu tasviri en iyi yapabilme nedenim roman okumaktan kaynaklanır. Dolayısıyla ne bulursanız okuyun. İyi olduğunu düşündüğünüz yazarları takip edin, okuyun. Bu aynı zamanda beyninizi geliştirirken, sizin kitleler ile konuşmanızın yolunu açacak, ruhunuzu yüceltecektir. Aslında kocaman dünyada küçücük noktalarız. Ve o küçücük noktalar istese de 10 binlerce hayat yaşayamaz. Ama kitap okuyarak bunların hepsini deneyimleyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“SOSYAL MEDYA KULLANIMINDA İLK 10’UN İÇERİSİNDEYİZ”

Türkiye’deki okuma alışkanlıklarını değerlendiren iletişimci yazar Ferhat Murat, “Japonya’nın 125 milyon civarında nüfusu var. 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Biz kitap okumada dünyada 86’ncı sıralardayız. Türkiye'de yılda 12 bin 89 kişiye bir kitap düşüyor. Japonya'da bir kişi yılda ortalama 25 kitap okurken bu oran Türkiye’de 6 kişidir. Sosyal medya kullanım oranlarına geldiğimizde ise oldukça yüksek sırada, ilk 10’un içerisindeyiz. Hatta TikTok, Instagram, Facebook'ta ülke üst sıraları, zirveyi zorlamış durumda. Bu aslında az önce verdiğim örnekte çok birebir örtüşüyor. Yani biz zamanımızın büyük bir bölümünü sosyal medyaya ayırıyoruz. Okumayı biraz daha arka plana itmiş durumdayız” şeklinde konuştu.

 

 



İstanbul Kızılay Şubesine Ödül

ÜMRANİYELİ SPORCULAR DÜNYA ŞAMPİYONASINA DAMGA VURDU

İMAMOĞLU’NDAN BAŞKAN ÇERKEZ’E TEBRİK ZİYARETİ

ÇEKMEKÖY'DE 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ’NDE DOYASIYA EĞLENDİLER

ÜMRANİYELİ ÇOCUKLARDAN İSRAİL’E DESTEK VEREN MARKAYA BOYKOT

YEŞİLAY KAMP LİDERİ YETİŞTİRME PROGRAMI BAŞVURULARI BAŞLADI

ÇEKMEKÖY'DE 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ’NE BANDOLU DAVET

Sancaktepe Kaymakamlığı Yeni Dönemin ilk Muhtarlar Toplantısını Gerçekleştirdi

Başkan İlhan Teşkilat Mensupları ile Teşekkür Toplantılarını Sürdürüyor

Seyfettin Yıldırım Resmen Başkan Yardımcısı Oldu

Başkan Çetinkaya Muhtar Ziyaretlerini Sürdürüyor

ÇEKMEKÖY BELEDİYESİ’NDEN 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ SÜRPRİZİ

Mobil tehditleri hafife almayın

MUHTARLARDAN BAŞKAN ÇERKEZ’E ZİYARET

Kiraz ağaçları ihracat rekoru kırmak için sabırsızlanıyor!

Başkan Çerkez'den Kaymakam Çelik'e Nezaket Ziyareti

AK Parti Sancaktepe Heyetinden Kaymakam Karakaya'ya Nezaket Ziyareti

Ümraniye Esnaf Kefalet Kooperatif Başkanı Yıldız'dan Silahyürekli'ye Nezaket Ziyareti

14-20 Nisan Şehitler Haftası Nedeniyle Çekmeköy Çekmeköy Belediyesi'nden Anlamlı Bir Hizmet

ÇEKMEKÖY'DE BAYRAM MESAİSİ

Ümraniye'de Muhtarlar Belli Oldu