2024 YILI, MALİ MÜŞAVİRLER İÇİN EKONOMİK ve MESLEKİ ANLAMDA ZORLUKLARLA DOLU BİR YIL OLDU.
2024 yılı, Mali Müşavirler için ekonomik ve mesleki anlamda çok yönlü zorluklarla dolu bir yıl oldu.
Meslek Mensupları, Enflasyon Muhasebesi uygulamaları ve çelişkilerle dolu mevzuatla günlerce, haftalarca, aylarca mesai harcadı. Sonuçta bundan maddi bir gelir sağlayabildi mi? Cevabı tabiki hayır. Hem de kocaman bir HAYIR….
Türkiye’de yüksek enflasyonun etkisiyle enflasyon muhasebesi; 2022 yılında tekrar gündeme gelmiş ve 2023 ve 2024 yıllarında uygulanmıştır. Bu alanda net ve uygulamaya yönelik mevzuat eksikliği, meslek mensuplarını karmaşık durumlarla karşı karşıya bırakmıştır. Bu yıllarda enflasyon düzeltmesiyle ilgili yapılan düzenlemelerin tam tersi düzenlemeler yapılması ve eskisinin düzeltilmesinin yine şirketlerce yapılmasına yönelik değişiklikler meslek mensuplarınca hem moral bozukluğu hem de kafa karışıklığı yaratmıştır.
Şöyle ki;
555 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği (30 Aralık 2023): Bu tebliğ, 2023 hesap dönemi sonuna ait bilançoların düzeltilmesi ve izleyen dönemlerde enflasyon düzeltmesi uygulamalarına ilişkin usul ve esasları belirlemiştir. Tebliğde, düzeltme işlemlerinde dikkate alınacak temel ilkeler, düzeltmeye tabi mali tablolar ve diğer ilgili hususlar detaylandırılmıştır.
165 Sıra No.lu VUK Sirküleri (20 Şubat 2024): Bu sirküler, enflasyon düzeltmesi işlemlerinde kullanılacak Ocak 2005- Aralık 2023 dönemine ait ortalama ticari kredi faiz oranlarını belirlemiş ve uygulamaya yönelik bazı hususları açıklamıştır.
560 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği (30 Nisan 2024): Bu tebliğ ile mükelleflerin 2024 hesap döneminin birinci geçici vergi dönemi sonu itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapmamaları uygun görülmüştür.
563 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği (31 Ağustos 2024): Bu tebliğ ile enflasyon düzeltmesi kapsamına giren ve 31 Aralık 2023 tarihli gelir tablosunda brüt satışlar toplamı 50.000.000 TL’nin altında olan mükelleflerin, 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri sonu itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapmamaları uygun bulunmuştur.
176 Sıra No.lu VUK Sirküleri (1 Kasım 2024): Bu sirküler, enflasyon düzeltmesi uygulamasına ilişkin tereddüt edilen bazı hususları açıklığa kavuşturmak amacıyla yayımlanmıştır.
Mevzuatta sık sık değişiklikler ve uygulamadaki sıkıntılar Mali Müşavirleri strese sokmuştur.
Hızla değişen mevzuat, Mali Müşavirler için büyük bir stres kaynağı oldu. Vergi oranları, özel düzenlemeler ve tebliğlerin sıkça güncellenmesi stres oluşturdu. Hatalı bir işlemin ciddi yaptırımlara yol açma ihtimali bizleri meslekten soğutmuştur.
Enflasyon muhasebesi ve raporlama standartlarına dair sık değişiklikler biz Mali Müşavirlerin uykularını kaçırmış, yayımlanan sirküler ve tebliğlerin takip edilmesi bizleri epeyce meşgul etmiştir.
Gelir ve kurumlar vergisi düzenlemeleri: İndirim ve istisnalara ilişkin yeni düzenlemeler getirilmiştir.
Katma Değer Vergisi iade süreçlerinde vergi inceleme raporlarına dayalı bir sistem oluşturulmuştur.
Damga Vergisi ve Harçlar: Belirli işlemler için damga vergisi oranları güncellenmiştir.
Vergi oran ve tutarlarının güncellenmesi: 2024 yılına ilişkin yeniden değerleme oranlarıyla birlikte, vergilerdeki oranlar ve tutarlar yeniden belirlenmiştir.
Sosyal Güvenlik Mevzuatındaki Prim Hesaplamalarındaki vb. değişiklikler yapılmıştır:
2024 yılında Muhasebe Meslek Mensupları Gelir Vergisi Beyannamesi, Kurumlar Vergisi Beyannamesi, Katma Değer Vergisi (KDV) Beyannamesi, Muhtasar Beyanname ve Prim Hizmet Beyannamesi, Geçici Vergi Beyannamesi, Damga Vergisi Beyannamesi, E-Defter ve E-Beyanname Yükümlülükleri vb. beyanları yetiştirmekle uğraşmışlardır. Ayrıca E-defter beratlarının gönderilmesi ve elektronik beyannamelerin düzenlenmesi, teknolojik altyapının güncel tutulmasını gerektirmiştir.
Gelir İdaresi tarafından talep edilen beyanname sayısında ve detaylarında çarpıcı bir artış yaşandı. Her yeni düzenleme ve form, Mali Müşavirlerin iş yükünü katlanarak artırdı. Özellikle elektronik beyan sistemindeki sıkça yaşanan teknik sorunlar, beyanname ve bildirimlerin verilememe riski Mali Müşavirleri oldukça yormuştur.
2024 Yılında yeni düzenlemeler ve uygulamalar nedeniyle beyannamelerde istenen veri miktarı artmış, ciddi oranda zamanımızı almıştır.
Özellikle elektronik beyannamelerde format ve içerik değişiklikler biz Mali Müşavirlerin iş yükünü artırmıştır.
E-beyanname sistemlerinde yaşanan kesintiler ve hatalar, beyan sürelerini riske atmış büyük bir stres oluşturmuştur. Bu durum da mesleğe bakışımızı olumsuz etkilemiştir.
2024 yılında işlerin dijitalleşmesiyle birlikte teorik olarak angaryalar azalmalıydı; ancak bu durum pratikte bu şekilde olmadı. Elektronik uygulamalarda sürekli güncellenen sistemlere uyum sağlama stres oluşturmuştur. Bunun yanında müşteri istekleri, denetim raporları ve e-arşiv gibi yeni uygulamaların getirdiği fazladan iş yükü biz Mali Müşavirleri gece gündüz çalışmaya zorlamıştır.
2024 yılı, yüksek enflasyon ve ekonomik belirsizliklerin etkisiyle muhasebe meslek mensupları olan bizler için zor bir yıl olmuştur. Artan büro masrafları, özellikle kira, enerji ve teknoloji maliyetleri, muhasebe bürolarımızda katlandığımız mali yükü artırmıştır. Elektronik sistemlere geçiş zorunluluğu, yazılım lisansları ve teknolojik altyapı yatırımları gibi ek maliyetler doğurmuştur.
Personel maliyetlerindeki artış da önemli bir sorun olarak öne çıkmıştır. Asgari ücretteki yükseliş ve artan iş yüküne rağmen, çalışan memnuniyetini artıracak ücret politikaları oluşturulamamıştır. Nitelikli personel bulma zorluğu, ofislerdeki iş yükünü daha da artırmıştır.
Mevzuat değişiklikleri ve yoğun beyanname süreçleri, Mali Müşavirlerin iş yükünü artırırken, hizmetlerimizin değerinin yeterince anlaşılamaması bizleri meslekten soğutmuş, ofis kapatmalar hızlanmıştır.
Mali Tatil de anlamını yitirmiş, bırakın Mali Tatilde tatil yapmayı bu sürelerde bile akşam geç saatlere kadar ofiste çalışmak zorunda kalınmıştır.
Sonuç olarak; 2024 Yılının sonuna geldiğimiz bugün de geriye baktığımızda biz mali müşavirler için streslerle dolu, meslekten umudunu kesmiş, geleceğe umudu kalmayan bir yıl olarak geçmiştir.