• BIST 100

    9432,55%-0,61
  • DOLAR

    38,43% 0,06
  • EURO

    43,75% 0,02
  • GRAM ALTIN

    4065,44% -0,83
  • Ç. ALTIN

    6651,81% 0,00

Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart!

Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart!

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen beslenmenin yanlış planlandığında oluşturabileceği riskleri açıkladı ve vejetaryen beslenenlerin dikkat etmesi gereken noktalara değindi.

Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart!

Vejetaryen beslenmenin dikkatli uygulanması gerektiğini belirten uzmanlar, yanlış planlandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor.

Özellikle B12 vitamini, protein ve omega-3 eksikliklerinin sinir sistemi ve genel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Dengeli ve yeterli bir planla, bu tarz beslenme kronik hastalıkların bazı risk faktörlerini yönetmeye yardımcı olabilir.” dedi. Çocuklar, yaşlılar, sporcular ve kronik hastalığı olan bireyler için bu diyetin potansiyel riskler barındırdığını aktaran Yiğit, vejetaryen beslenmeye geçişin ise kademeli ve bilinçli şekilde yapılması gerektiğinin altı çizildi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen beslenmenin yanlış planlandığında oluşturabileceği riskleri açıkladı ve vejetaryen beslenenlerin dikkat etmesi gereken noktalara değindi.

Yanlış planlanmış bir diyet sağlık açısından tehlike yaratabilir!

Vejetaryen beslenmenin, bitkisel besinlerin ön planda olduğu ve hayvansal besinlerin tamamen ya da kısmen diyetten çıkarıldığı, farklı türleri olan bir beslenme tarzı olduğunu hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Lakto-vejetaryenler sadece süt ürünlerini, ovo-vejetaryenler ise yalnızca yumurtayı tüketir. Lakto-ovo vejetaryenler hem süt ürünlerini hem de yumurtayı dahil ederken, veganlar hayvansal hiçbir ürünü tüketmezler.” dedi.

Bu diyetin, doğru planlanmadığında protein, demir, çinko, B12 vitamini ve omega-3 yağ asitleri gibi hayvansal besinlerden sağlanan temel besin ögelerinde eksikliklere yol açabileceğine dikkat çeken Yiğit, “Özellikle B12 vitamini eksikliği, sinir sistemi üzerinde ciddi sorunlara neden olabilir ve takviye alımını zorunlu kılabilir. Ancak dengeli ve yeterli bir planla, bu tarz beslenme kronik hastalıkların bazı risk faktörlerini yönetmeye yardımcı olabilir. Lif içeriği sayesinde sindirim sistemine katkıda bulunarak kilo kontrolünü destekleyebilir. Bu faydalar, diyetteki çeşitliliğe ve besin öğelerinin dengeli alınmasına bağlıdır. Yanlış planlanmış bir diyet sağlık açısından tehlike yaratabilir.” uyarısında bulundu.

Çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalar için potansiyel riskler barındırabilir!

Vejetaryen diyetin oluşturulmasında, özellikle protein ihtiyacının karşılanmasının büyük önem taşıdığının altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bitkisel sütler kalsiyum ve bazı mineraller açısından zengin olsa da, protein gereksinimini tam anlamıyla karşılayamaz. Baklagiller, kinoa, chia tohumu gibi protein kaynaklarının dengeli bir şekilde tüketilmesi gereklidir. Sporcular için ise bu beslenme tarzı, protein ve mineral ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalabilir, bu yüzden dikkatle planlanmalı ve gerekli durumlarda ek takviyeler düşünülmelidir.” dedi.

Gelişim çağındaki çocukların, yaşlı bireyler ve kronik hastalığı olanlar gibi hassas gruplar için ise potansiyel riskler barındırabildiğini vurgulayan Yiğit, “Bu grupların ihtiyaç duyduğu besinlerin eksikliği, sağlık problemleri yaratabilir, bu yüzden uzman kontrolünde değerlendirilmelidir. Eksiklikler, takviyelerle veya farklı besin kaynaklarıyla giderilebilir.” şeklinde konuştu.

Vejetaryenliğe geçiş uzman kontrolünde yapılmalı!

Vejetaryen beslenmeye geçiş yapmak isteyen bireylerin adım adım ilerlemelerinin daha sağlıklı olacağını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sözlerini şöyle tamamladı:

“Et tüketimini birden bırakmak yerine, önce haftada birkaç gün bitkisel besinlere ağırlık verilerek başlanabilir. Ayrıca, protein ve diğer mikro besinlerin dengeli alımını sağlamak için bir diyetisyenle kişiye özel bir plan oluşturulmalı ve takviye gereksinimi olup olmadığı uzman tarafından değerlendirilmelidir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları farklıdır. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı bir plan, bireyin yaşına, sağlık durumuna ve özel gereksinimlerine göre şekillendirilmelidir.”



AK Parti İstanbul’dan Teşkilatlara Dijital Medya Hamlesi

Ayyıldız Derneği'nden Moğolistan'a Turuna Devam

AK Parti Çekmeköy İlçe Teşkilatı Saha Çalışmalarına Aralıksız Devam Ediyor

Çekmeköy'de Giresun Rüzgarı Esti

MESAM BAŞKANI RECEP ERGÜL'DEN MÜZİK CAMİASINA ÇAĞRI

Çekmeköy AK Parti Saha çalışmalarını Sürdürüyor

ÜMRANİYE BELEDİYESİNDEN HIZLI MÜDAHALE: ÜMRANİYE DEPREME KARŞI TEYAKKUZDA

Çekmeköy'de Olası Deprem Afetine Karşı Hazırlıklar Tamam

ASİAD GENEL BAŞKANI YALÇINKAYA'DAN KIBRIS ÇAĞRISI

Eğitimci ve Siyaset Bilimci Sabri Şenel’den Deprem Uyarsı

ÜMRANİYE’DE 23 NİSAN COŞKUYLA KUTLANDI

CREA CENTER’DA 23 NİSAN COŞKUSU

23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ’NDE DOYASIYA EĞLENCE

Türkiye'den Moğolistan'a Yardım Eli

23 Nisan’ın Neşesi Çekmeköy’de Yankılandı!

Başkan Makıroğlu'dan 23 Nisan Ziyareti

Ayyıldız Derneği'nden ‘Dünyada Neler Oluyor?’ Konferansı

ÜMRANİYE’DE 280 ESERLİK 23 NİSAN RESİM SERGİSİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

BAŞKAN YILDIRIM, GELECEĞİN SÜRÜCÜLERİYLE PARKURDA BULUŞTU

ATA SPORUNDA ÜMRANİYE RÜZGÂRI ESTİ

ÜMRANİYE’DE AKIL OYUNLARI FESTİVALİ’NDE ÖDÜLLER SAHİBİNİ BULDU