Tarih: 19.09.2024 18:20

SONBAHARDA BU BESİNLERİ SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN !

Facebook Twitter Linked-in

SONBAHARDA BU BESİNLERİ SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN !

Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen konu hakkında bilgiler verdi.

Sonbahar sebzeleri genellikle  daha köklü ve koyu yapraklı yeşil yapraklılardır. Değerlendirecek olursak bu yeşil yapraklı sebzeler A vitamini ,C vitamini,K vitamini E vitamini ve kalsiyum, demir, fosfat gibi... mineraller bakımından zengindir. 

İşte Sonbahar sebzelerinden bazıları ve faydaları;

Brokoli: Sülforafan denilen anti kanserojen madde içerir.Ayrıca doğal lif kaynağıdır.İç organları çalıştırır.

Lahana: Yüksek askorbik asit sebebiyle antioksidan kaynağıdır ve hastalıklara karşı duvar örerek ve bağışıklığımızı korur. K ve C vitamini içerir. 

Pırasa: Anti-inflamatuar olan pırasa hastalıklara karşı mevsim geçişlerinde çok önemlidir.Bağışıklığımızı güçlendirir. 

Kabak: İçerdiği su, lif,potasyum , Beta-karoten, askorbik asite lutein ve zeaksantin gibi antioksidan açısından çok yüksektir. Kilo vermek isteyenler hem kalori miktarından hem de mikrobesin öğeleri açısından Sonbahar için mükemmel besleyicidir.

Havuç: İçerisinde bulunan beta karoten sayesinde göz gelişim sağlığı ve hastalıkları için çok elzem bir gıdadır. 

Pancar: Folat ve C vitamini ve K vitamini  açısından zengindir. İçerdiği mikro besinler sebebiyle  kan basıncını düşürür.  

Sonbahar Meyveleri Nelerdir ?

Genellikle İçeriğindeki Askorbik asit nedeniyle genellikle biraz ekşi ve tatlı olan bu meyveler genellikle hastalıklar karşı bağışıklığımızı güçlendirir. 

Elma: C, A, K, B6 ve E vitaminleri ve flavonoidler beyin sağlığı-bağırsak -kalp  için önemlidir. Her tür elmanın vitamin ve mineral içeriği çok farklıdır. 

Nar: Potasyum, kalsiyum ve demir minerallerinin yanı sıra A, C vitamini, K, B vitaminleri ve folik asit tam bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Her türlü hastalığa karşı vücudu korur ve hastalıkları önler. 

Kivi: Yüksek oranda C, K ve E vitamini içerir.Ayrıca antioksidant deposudur . İçerisinde çoğu meyvenin 1 kilosunda bulunan c vitamini, 2 adet kivi de mevcuttur. 

Hünnap: Limondan 20 kat daha fazla askorbik asit içerir.Ülkemizde az bilinmesine rağmen çok tüketilmesi gereken besindir. 

Bal kabağı: Lif, antioksidan vitaminler, B vitaminleri, manganez, magnezyum, potasyum içerir. Mevsim geçişlerinde özellikler tüketilmesi gereken  besindir. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —