• BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,08% 0,04
  • EURO

    50,80% -0,76
  • GRAM ALTIN

    7182,18% -1,60
  • Ç. ALTIN

    11952,85% 0,00

ŞEKER HASTALARI İÇİN RAMAZAN REÇETESİ

ŞEKER HASTALARI İÇİN RAMAZAN REÇETESİ

Memorial Bahçelievler Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Onur Taşcı, diyabet hastalarına sağlıklı bir Ramazan için önerilerde bulundu.

       ŞEKER HASTALARI İÇİN RAMAZAN REÇETESİ

Ramazan ayında oruç tutmak ortalama 13 saat kadar açlık gerektiriyor. Özellikle diyabet hastalarının bu ayda çok dikkatli olması ve sağlıklarını korumak için bazı önerileri uygulaması önem taşıyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Onur Taşcı, diyabet hastalarına sağlıklı bir Ramazan için önerilerde bulundu.

Değişen beslenme şekli şeker hastalarını etkileyebilir

Şeker hastalarının bir kısmı Ramazan ayında oruç tutmak istemektedirler. Hastalığın tipi (Tip 1 ve Tip 2 ), ciddiyeti ve kullanılan ilaçlara göre hastalara farklı önerilerde bulunulabilmektedir. Özellikle değişen beslenme şekli ve uzun süreli su tüketememe hastalarda önemli sorunlara neden olabilmektedir. Şeker hastaları oruç tutarken şeker yüksekliği (hiperglisemi), şeker düşüklüğü (hipoglisemi) , diyabetik ketoasidoz, sıvı kayıpları ve tansiyon düşüklüğü gibi durumlarla karşılaşabilmektedirler.

İnsülini dengelemeyi öğrenerek oruç tutabilirsiniz

Düşük riskli hasta grupları Ramazan öncesi verilen eğitim ve destekle oruç tutabilmektedirler. Kontrol altında diyabeti olan, oral antidiyabetik ve tek doz bazal insülin alan hastaların yakın takiple oruç tutabilecekleri belirtilmektedir. Kullanılan ilaçlara göre bazı yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Bulantı, kusma, midede yanma, şişkinlik veya şeker düşüklüğü görülebilmektedir. Hekimlere danışarak Ramazan’da kullanılan ilaçların dozları ve grupları değiştirilebilir. Günde tek öğün uzun etkili insülin kullanan hastaların insülin dozları azaltılabilmektedir. Hastanın beraberinde kullandığı tansiyon, kolesterol gibi ilaçların da dozları ve saatleri ayarlanmaktadır.  

Riskli gruplar dikkat etmeli!

Çoklu insülin tedavisi alan tip 1 ve 2 diyabet hastaları,  gebeler, kontrolsüz diyabeti olanlar, böbrek ve kalp yetmezliği olanlar, yoğun fiziksel aktivite gerektiren iş yapanlar, son 3 ay içinde diyabetik ketoasidoz yaşayan hastalar ve kanser tedavisi alan hastaların oruç tutması önerilmemektedir.

Yüksek riskli şeker hastaları ısrarla oruç tutmak isterse acil durumlar konusunda bilgilendirilmeli,  şeker yüksekliği ve düşüklüğü gibi durumlarda oruç bozmaları gerektiği belirtilmelidir.  Kronik hastalığı olan bireylerin oruç tutmamaları dini kurumların da onayladığı bir durumdur.

Bu besinlerle tok kalabilirsiniz

Şeker hastaları iftar ve sahur arasındaki süreyi iyi değerlendirmelidir. Hastalardaki sıvı kayıpları olumsuz sonuçlar doğurabilir. Özellikle iftara bol suyla başlanmalı ve sahura kadar yeterli (1,5-2litre) sıvı alımı sağlanmalıdır. Şekerli içeceklerden kaçınılmalıdır. Çay, kahve gibi kafein içeren içeceklerin idrar söktürücü etkisi bulunmakta olup, bu içecekler de az tüketilmelidir. 

Hastalar iftarda bol karbonhidratlı besinlerden kaçınması önerilmektedir. Gerekirse iftar ve sahur arasına düşük kalorili ara bir öğün eklenebilmektedir. İftarda çorba hafif kahvaltılıklar ve salatayla başlanıp ana öğüne geçilebilir. İftarda ekmek, pide, makarna, pilav gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan besinlerden kaçınmak gerekmektedir. Tatlı tüketimini en aza indirerek, tüketilecekse de sütlü tatlılardan küçük porsiyonlar tüketilebilir. Protein içeriği yüksek besinler gün içinde tok kalmaya yardımcı olabilir. Sahurda peynir, süt, yumurta, yoğurt gibi besinler gün içinde daha uzun süre tokluk oluşturabilir.



Çekmeköy Kent Konseyi'nden Kadınlara Özel İftar Buluşması

İYİ Parti İstanbul Teşkilatından Büyük İftar Buluşması

Ümraniye AK Parti Vefa İftarına Yoğun Katılım

Çekmeköy AK Parti YKM'den Yaşlılara Ziyaret

Çekmeköy AK Parti 8 Mart Kadınlar Günü'ne Özel Program Düzenledi

Çekmeköy AK Parti'den Eş Zamanlı Toplu Saha Çalışması Gerçekleştirildi

Üsküdar Saadet Partisi'den Geleneksel İftar Programı

Çekmeköy Belediyesi 8 Mart İçin Özel İftar Programı Düzenledi

Çekmeköy Belediyesi Çöp Konteynerlerin Bakım Onarımını Yapıyor

Çekmeköy AK Parti'den Eş Zamanlı Toplu Saha Çalışması Startı Verildi

AK Parti Üsküdar'dan Anlamlı Vefa İftarı

Çekmeköy Emniyet Müdürlüğü'nden Anlamlı İftar

AK Parti Çekmeköy STK'larla Sahur Programında Buluştu

Ayyıldız Derneği Göüllere Dokunmaya Devam Ediyor

Çekmüder'den Geleneksel İftar Programı

Çekmeköylü Bingöllüler İftarda Buluştu

Mustafa Ekşi’nin Geleneksel İftar Programına Yoğun Katılım

Sivaslılar Birlik Sofrasında Buluştu

Başkan Ormancı'dan Çok Anlamlı Bir Çalışma

Başkan Çerkez Aydınlar Mahallesi'nde Pazar Esnafını Ziyaret Etti

Çekmeköy Belediyesi İhtiyaç Sahibi Kimselere Aşevinden Yemek Veriyor