• BIST 100

    10058,47%-0,40
  • DOLAR

    34,86% 0,08
  • EURO

    36,61% -0,22
  • GRAM ALTIN

    3046,82% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4868,50% 0,64

ORTA KULAK İLTİHABI TEDAVİ EDİLMEZSE YÜZ FELCİ YAPABİLİR!

ORTA KULAK İLTİHABI TEDAVİ EDİLMEZSE YÜZ FELCİ YAPABİLİR!

Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Zekiye Kabaş, orta kulak iltihabı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

ORTA KULAK İLTİHABI TEDAVİ EDİLMEZSE YÜZ FELCİ YAPABİLİR!

Soğuk havalar pek çok hastalığın oluşumuna zemin hazırlıyor. Özellikle orta kulak iltihabı sağlığı tehdit eden rahatsızlıkların başında geliyor. Kulak zarı ve iç kulak duvarı arasında kalan ve işitmede iletimi sağlayan bölüm olan orta kulak boşluğunda meydana gelen enfeksiyon, orta kulak iltihabı olarak tanımlanıyor. Ateş, işitme problemleri ve kulak akıntısı ile gelebilen orta kulak iltihabı, erken tanı, tedavi ve düzenli takip ile kontrol altına alınabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Zekiye Kabaş, orta kulak iltihabı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Çocuklarda daha sık görülüyor!

Orta kulak iltihapları sıklıkla aniden ortaya çıkar ve bu tablonun ardından orta kulakta sıvı oluşumu görülebilir. Genellikle çocuk yaş grubunda görülür. Orta kulaktan hava, sıvı ve mikrobiyal alışveriş genze açılan östaki tüpü vasıtasıyla olur. Çocuklarda bu organ erişkinlere göre daha yatay yerleşimli olduğundan orta kulağa mikrobiyal geçiş daha kolay, aksi yönde bir geçiş ise daha zor olmaktadır. Ayrıca çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik tablolar erişkinlere göre daha sık izlenmektedir. Yine geniz eti büyüklüğü çocuklara has bir durumdur. Tüm bu sebeplerle çocuklarda, orta kulak iltihabı daha sıktır.

Ani başlangıçlı orta kulak iltihabında yüksek ateş, şiddetli ağrı, geçici işitme azalması veya kulakta dolgunluk hissi, kulak zarında delinme olmuşsa akıntı izlenebilmektedir. Kronik orta kulak iltihabı da genellikle ani başlangıçlı orta kulak iltihabının komplikasyonu olarak ortaya çıkar. En sık izlenen şekli orta kulakta sıvı oluşumudur. Bu tabloda ağrı ve ateş görülmez ancak; işitme azlığı, kulakta dolgunluk ve tıkanıklık hissi gelişir.

Kış mevsimi orta kulak iltihabına ortam sağlıyor

Sonbahar ve kış aylarında orta kulak iltihabı geçirme riski ve sıklığı artar. Bu aylarda; nezle, grip, sinüzit, farenjit ve bademcik iltihapları daha sık olmaktadır. Tüm bu enfeksiyonlar hem östaki tüpünün çalışmasını bozarak, hem de mikrobiyal geçişi artırmak yoluyla klinik tabloya neden olabilmektedir. Tedavi edilmeyen orta kulak iltihapları ciddi sorunlara yol açabilir. Kulak zarında çökme ve/veya yapışmalar, kulak zarı delinmeleri, işitmeyi sağlayan kemikçik zincirde erimeler, kalıcı işitme kayıpları, sürekli iltihabi akıntılar, kolesteatom oluşumu (iltihap sonucu oluşan ve kemik yapılarda erezyon yapabilen doku), yüz felci, denge bozukluğu ve baş dönmeleri, menenjit, beyin absesi gelişimi görülebilir. Bu tip komplikasyonların gelişimini önlemede tedavi sırasında ilaç kullanımının yanı sıra; düzenli takip de çok önemlidir.

Altta yatan sebep araştırılmalı!

Yılda 3-4 defadan fazla olan veya 3 ay boyunca tüm tedavilere rağmen iyileşmeyen orta kulak iltihaplarında altta yatan sebepler belirlenmelidir. Geniz eti, alerjik nezle, kronik sinüzit, sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme en sık sebeplerdir. Erişkin hasta grubunda ise başlangıç döneminde ya da ilk kez olsa bile, altta mutlaka geniz kanserinin olup olmadığının anlaşılması gerekmektedir. Sık geçirilen veya iyileşmeyen orta kulak iltihaplarında ilaç tedavisinden çok cerrahi müdahale önerilmektedir. Bunlar arasında; kulak zarına mikroskobik küçük kesiyle drenaj (miringotomi), kulak zarına tüp konulması, geniz eti operasyonu sayılabilir. Hastalığın seyri ve cerrahın tercihine göre tedavi şekillendirilmekle birlikte, komplikasyon oluşumunu önlemede çok önemlidir. Başlangıç döneminde tedavinin gecikmesi durumunda ise kliniğin tipi ve seyri ağırlaşmakta, tedavide işitmeden çok hastanın yaşamını sorunsuz idame etmesini hedefleyen ağır cerrahiler gerekebilmektedir.

Korunmak için önleminizi alın

Orta kulak iltihabından korunmada öncelikle sık el yıkama, havlu gibi ortak eşyaları kullanmama, hasta kişilerle temasın önlenmesi, klimadan uzak durmak, düzgün beslenmek, grip salgınlarında toplu ortamlardan uzak durmak, grip aşısı olmak, tedavide gecikmemek gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunma önlemlerinin alınması önemlidir. Alerji, kronik sinüzit gibi süregelen rahatsızlıkların tedavisi, sigara içmemek, çocukların pasif içici olmalarını engellemek, hava kirliliğinden uzak durmak ve reflünün tedavi edilmesi orta kulak iltihabından korunmada fayda sağlamaktadır.



5. ESENLER FİLM FESTİVALİ SİNEMANIN USTALARINI ONURLANDIRACAK’

MİNİK YAVRULARDAN DOĞAYA BÜYÜK KATKI

4. Kırmızı Yelek Uluslararası Gönüllülük Ödülleri Sahiplerini Buldu

Suriyelilerin dönüşüyle Türkiye’de işsizlik azalacak, konut kiraları düşecek!

GÜLER YÜZLÜ HİZMETİN ADRESİ ÜMRANİYE BELEDİYESİ

5. ESENLER FİLM FESTİVALİ ANA JÜRİSİ BELLİ OLDU!

Çekmeköy Yeşilay Şubesi'nden Yerel Basınla Buluşma

Başkan Çetinkaya Engelli Öğrencinin Doğum Günü'nü Kutladı

Başkan Çetinkaya Başkan Yıldırım'la Birlikte Ümraniye’deki Giresunluları Ziyaret Etti

YEŞİLAY, ALKOL BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE KONUSUNDA AVRUPA BİRLİĞİ PARLAMENTOSU’NDA ÇALIŞMALARINI ANLATIYOR

5. ESENLER FİLM FESTİVALİ FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU!

YEŞİLAY, GÖNÜLLÜ YÖNETİM SİSTEMİYLE GÖNÜLLÜLÜK UYGULAMASINDA DİJİTAL DÖNEMİ BAŞLATTI

Yerel Basına Dalyan Diş’ten Ücretsiz Muayene ve İndirim

4 MAHALLEYE SEMT PAZARI SERVİSİ

ÜMRANİYE BELEDİYESİ ARAMA KURTARMA EKİPLERİ DENİZE DÜŞEN CAN KARDEŞLERİ ARAMA FAALİYETLERİNE DESTEK OLMAYA DEVAM EDİYOR

ZABITADAN RESTORAN VE LOKANTALARA DENETİM

BELEDİYEMİZDEN ÜNİVERSİTEYİ BU YIL KAZANAN ÖĞRENCİLERE 15 BİN LİRA BURS DESTEĞİ

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ’NCE “3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ” DOLAYISIYLA FARKINDALIK ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

BAŞKAN ALİ TOMBAŞ, ANKARA’DA ÖNEMLİ TEMASLARDA BULUNDU

SULTANBEYLİ’DE DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ ANLAMLI BİR ETKİNLİKLE KUTLANDI

Sancaktepe Belediyesi'nden İlçenin Çehresini Değiştirecek Yeni Projeler