Mali Müşavir Kaya Çardak Torba Yasa

KAMUOYUNDA “TORBA YASA” OLARAK BİLİNEN 7524 SAYILI VERGİ KANUNLARI İLE BAZI KANUNLARDA VE 375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 02.08.2024 TARİH VE 32620 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI.

Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe giren 7524 Sayılı Kanunla ne geldi? Vatandaşlar ve yükümlüler bu yasadan nasıl etkilenecek? Tüm bu soruları konunun uzmanı Mali Müşavir Kaya Çardak’a sorduk:

Kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen 7524 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hükümleri ile vergide adaletin sağlanmaya yönelik olduğunu vurgulayan Mali Müşavir Kaya Çardak, şu ifadelerde bulundu:

Kanun hükümleri; mükelleflerin vergilendirilmemiş kazançlarını hedef aldı ve kayıp-kaçakların önlenmesi için büyük bir adım atıldı. Kanun hükmünün özünde verginin tabana yayılarak vergide adaletin sağlanması, istisnalar nedeniyle vergi alınamayan gelirlerden de vergi alınması, asgari kurumlar vergisi uygulaması getirilerek özellikle çok uluslu şirketler başta olmak üzere şirketlere asgari vergi uygulaması getirilerek bu konuda önemli bir adım atılmıştır. Düzenleme ile, kayıp-kaçağı önlemek için bazı ödemelerin gelir ve kurumlar vergisi tevkifatı kapsamına alınarak verginin kaynaktan tahsili yoluna gidilmektedir. Bu yasa ile, yap işlet ve devret modeli kapsamında elde edilen kazançlarda vergi oranının %30’a çıkarılarak bu hususta da çok önemli bir adım atılmıştır. Kanunun 69. Maddesi ile de Mali İdareye mükelleflerin günlük hasılat tespitlerine yönelik büyük bir yetki verilmektedir. Özellikle vergi kaçağının çok olduğu sektörlere yönelik bu uygulama ile vergi kaçağı önlenecektir.

7524 Sayılı kanunla özellikle kamuoyunda çokça dillendirilen “Vergiler af ediliyor” söylemini tamamıyla bitiyor, vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılmış oluyor. Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük cezaları da artırılarak yükümlülerin mevzuat hükümlerine uymaya, vergilerini tam ve doğru olarak hesaplayarak kayıp-kaçağın önüne geçilmesi hedefleniyor.

7524 sayılı kanınla yıllarca indirilemeyen KDV konusuna beşinci yılın sonunda bir nokta koyarak, indirim listesinden çıkarılmasını ve inceleme sonucunda gider yazılmasını öngörüyor. Ancak, burada eleştireceğimiz husus şudur: Özellikle ilk yatırım, makine, tesisat, demirbaş alımları nedeniyle ödenen ve üretime ya da faaliyete tam anlamıyla geçemeyen firmaların KDV’lerinin 5. Yılın sonunda indirim listesinden çıkarılması söz konusu firmalar için ciddi bir sorun oluşturabileceği kanaatindeyim.  

Özellikle kamuoyunda çokça dillendirilen ve en az 3.000 TL, 5.000 TL gibi rakamlar dillendirilerek bilgi kirliliğine ve endişeye sürükleyen yurt dışı çıkış harcı bu kanun hükümleri ile 500 TL olarak uygulanması sağlanmıştır.

Son söz olarak şunları söyleyen Kaya Çardak, “bu kanun gelirlerini vergilendirmeyen yükümlülere yönelik hükümler içeriyor. Mükellefiyet tesis etmeden diğer bir ifade ile kayıt dışı faaliyette bulunan kişi ya da kurumların üzerine gidiyor, bu mükelleflere kesilecek cezaları %50 artırarak kayıt dışılığın önüne geçiyor. Kanunun özünde vergide adaleti sağlamak var. Altında lüks araçları, daireleri, villaları olup da bu varlığın oluşumundaki gelirlerinden vergi vermeyen ya da az vergi veren yükümlüler bu düzenlemeden oldukça etkilenecektir, dedi.”