Tarih: 01.10.2024 18:53

Hukukçu Av. Erman Çalışkan'dan Vatandaşlara Şok Uyarı

Facebook Twitter Linked-in

Hukukçu Av. Erman Çalışkan kira sözleşmeleri ile ilgili uyardı.

Çalışkan uyarısını ‘ŞOK ŞOK ŞOK Bunları biliyormuydunuz?’ başlığı ile yaparak dikkatleri konu üzerine çekmek istedi ve şu açıklamada bulundu"
     "Kira sözleşmesinde herhangi bir kira artış oranı belirlenmemişse kiracı hiçbir artış yapmaksızın aynı kira bedelini ödeyerek taşınmazı kullanmaya devam edebilir. 
    Enflasyona göre zam yapılacağı kararlaştırılmış olsa bile; bu artış şartının belirli ve muayyen olduğundan söz edilemez. Kira bedelinin tespitine ilişkin kesinleşmiş bir mahkeme kararı da bulunmadığına göre, davacı kiraya veren tek yanlı olarak kira oranı ve kira artış bedeli belirleyerek davalıdan kira alacağı talep edemez.
     Çekmeköy Şahinbey Caddesinde 17 yıldır Avukatlık yapan Avukat Erman Çalışkan halk arasında pek az bilinen yada hiç bilinmeyen konularda, gazetemiz okurlarına önemli uyarılarda bulundu. Avukat Erman Çalışkan’ın bilinmesi gereken uyarılarından bazıları:
- Kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getirilemez. Özellikle, kira bedelinin zamanında ödenmemesi hâlinde, ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmalar geçersizdir. BK md.346
- Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez. BK. Md.349
- Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir. Borçlar Kanunu md 352
- Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz. B.K md. 355 Aksi halde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.
 Bunlar ve benzeri sebeplerle; ileride oluşabilecek hak kayıpları ve gereksiz yere dava yoluna gitmek zorunda kalmamak için kiraya veren ve kiracının kontratlarını bir Avukatın yardımıyla düzenlemeleri, düzenlenmiş kontratlarını da bir Avukat’a inceletmelerinde sayısız yarar var."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —