• BIST 100

    10104,80%-0,08
  • DOLAR

    35,67% 0,13
  • EURO

    37,46% 0,70
  • GRAM ALTIN

    3180,65% 0,82
  • Ç. ALTIN

    5102,07% 1,42

Herkesi Memnun Etme Çabası Neden Olur ?

Herkesi Memnun Etme Çabası Neden Olur ?

Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna konu hakkında bilgiler verdi.

Herkesi Memnun Etme Çabası Neden Olur ?

Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna konu hakkında bilgiler verdi.

Bazı kişiler, olduğu haliyle sevilmeyeceği düşüncesiyle, sevgi, onaylanma ve kabul görmeyi belirli şartlara bağlar. Sevilebilmek ve onaylanabilmek için belirli rollere bürünür, çaba harcar ve kendisini sürekli olarak başkalarının beklentilerine göre şekillendirir. Bu durum ait olma ihtiyacı, özgüven ihtiyacı, reddedilme korkusu ya da başka ihtiyaçlardan kaynaklanıyor olabilir.

Bu düşünce kalıpları, “Herkesi memnun edersem sevilirim.”, “Hayır demezsem kabul görürüm.”, “İstemediğim sorumlulukları da üstelenirsem onaylanırım.”, “Karşımdakini hayal kırıklığına uğratmamak için istemediğim şeyleri bile yapmalıyım.” gibi düşünce ve davranışlar şeklinde ortaya çıkabilir. 

Bu tür davranışlarla kişi, karşı tarafın düşüncelerini ve duygularını kendi sorumluluğu gibi algılayabilir. Örneğin, birinin davranışlarını “Bana böyle davrandı, demek ki benim hakkımda şunları düşünüyor” şeklinde yorumlayabilir. Bu düşünce doğrultusunda ya çok uyum sağlayıcı bir role bürünebilir ya da bu içsel çatışmadan kaçınmak için o ilişkiden uzaklaşabilir. 

Bu çaba ve fedakarlık, çoğu zaman kişinin gerçek öz benliğinin tanınmasını ve sevilmesini de engelleyebilir. Burada sorulması gereken kritik bir soru vardır: Gerçekte var olan kişiyi mi  seviyorlar, yoksa uyumlu bir rol sergileyen kişiyi mi seviyorlar ? Eğer sadece karşınızdakine  gösterdiğiniz uyumlu çabayı, memnun etmeye odaklı yüzünüzü seviyorlar ise, bu bir tür koşullu sevgi sonucunu da doğurmaktadır.

Uyum Çabası ve Öfke Çelişkisi

Bu kadar uyumlu olmak, sosyal çevrede bir beklenti de yaratır. Herkesle aynı fikirde olmak, başkalarına uymak ve kendi fikrini beyan etmemek, aslında sorumluluk almaktan kaçınıldığını da gösterebilir.Ancak bu sırada gerçek kendiliğinizi de baskıladığınız bir durum oluşmaktadır. Kendinizi ifade edememek, hayır diyememek ya da istemediğiniz şeyleri de yapmak içten içe öfke, kızgınlık, strese de yol açabilmekte ve bu durum zamanla kendini ifade edememe, sürekli bastırılan duyguların yarattığı öfke ve değersizlik duyguları ile depresyon, sürekli onaylanma ihtiyacı içinde olmanın yarattığı anksiyete ya da yaşanan bu içsel çatışmalar sonrası strese bağlı psikosomatik hastalıklara zemin hazırlayabilmektedir.

Çocukluktan Gelen Dinamikler

Kendi benliğinizden bu kadar uzaklaşmanızın kökenleri genellikle çocuklukta yatabilir. Kişinin kendini gerçekleştirebilmesi için koşulsuz kabule ihtiyacı vardır. Koşullu kabul ortamında büyüyen çocuklar yetişkin hayatında da bu örüntüyü arayabilir. “Ancak uyumlu bir çocuk olursam ailem tarafından sevilirim”, “Ailemin sözünü dinler, onları hayal kırıklığına uğratmazsam bana değer verirler”, “Yaramazlık yapmaz, uslu bir çocuk olursam kabul görürüm” gibi düşünce kalıpları ile bir çocuk ebeveynine uyum sağlama ve onaylanma ihtiyacı ile çatışma arasında dengeyi sağlamak için çoğu zaman uyumlu olmayı seçebilir.

Çocuk, ebeveynlerinin taleplerine göre uyumlu bir role girerek sahte kendilik geliştirmekte ve gerçek duygu, düşünce, arzu ve isteklerini bastırmaktadır. Bu, o an için küçük bir çocukta bağlandığı kişiyi kaybetmeme ve reddedilmemeye dair bir hayatta kalma stratejisi olabilir. Ancak yetişkinlikte bu stratejiyi devam ettirmek bir seçimdir.

Gerçek Kendiliğe Ulaşmak

Gerçek kendilik, kişinin öz benliğini, kim olduğunu, eksikliklerini, hatalarını koşulsuz kabul ettiği bir yapılanmadır. Sadece kendini koşulsuz kabul edebilmek ile mümkündür. Duygularının, ihtiyaçlarının, beklentilerinin farkında olduğu dışarıdan onay ya da kabul almak için dış dünyanın istek ve arzularına göre davranışlarını şekillendirmediği bir süreçtir. Kabul görmek için, onaylanmak için başkalarının kararlarına uyum sağlamak yerine kendi değerleri, istek ve arzularına göre karar verilen bir süreçtir ve en önemlisi kendi değerini başkasından gelen geri bildirime göre şekillendirmek yerine diğer kişilerden bağımsız olarak kendi değerinin farkındadır.

Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna,''Gerçek kendiliğinize ulaştığınızda, öz benliğinizi yeniden keşfeder ve kendinizi görmezden gelmeyi bırakırsınız. Bu süreç zor olduğu kadar bir o kadar da özgürleştiricidir. Kendini anlama ve keşfetme yolculuğu, başkalarını memnun etmeye çalışmaktan daha tatmin edici ve anlamlı bir yoldur.''dedi.



BELEDİYE BAŞKANIMIZ ALPER YEĞİN’İN SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE BULUŞMALARI DEVAM EDİYOR

ADIM ADIM ÇEKMEKÖY

ÜMRANİYE'DE MAHALLELERİN FUTBOL COŞKUSU BAŞLADI

Üsküdarlılardan Belediye'ye, ‘Elim Kırılsaydı’ Tepkisi

SONDURAK MERKEZ CAMİİ VE ÇEVRESİ YENİLENİYOR

ÇEKMEKÖY’DE 30 YILLIK TAPU HASRETİ SON BULDU

Ümraniye AK Parti'den Büyük Buluşma

İzmir’de Balıkesir rüzgârı esti

MAKSAR'DAN GAZETECİLERE KAHVALTI JESTİ

HAYVANLAR İÇİN YENİ PROJE: CANKURTARAN HAYVAN AMBULANSI

ÇEKMEKÖY ASFALT AVCILARI” GÖREVE BAŞLADI

Çekmeköy Müftülüğü Kur'an Kursu Öğreticileriyle Toplantı Gerçekleştirdi

AK Parti Çekmeköy'ün Yeni İlçe Başkanlığı Kaymakam Çelik'e Ziyarette Bulundu

MESLEK EDİNDİRME KURSLARI İLE BİNLERCE KİŞİ MESLEK SAHİBİ OLUYOR

Sömestir Tatilinde Çocukları Çevrimiçi Dolandırıcılıklardan Korumanın 6 Yöntemi

BAŞKAN ÇERKEZ, DİN GÖREVLİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Murat Doğan’a “Yılın İletişim ve Medya Ödülü”

AYGAD'DAN GAZETECİLER GÜNÜ KUTLAMASI

Serkan Çelikel ve Lütfü Tiryakioğlu'dan Anlamlı Kutlama

Trafikte kulaklıkla yüksek ses müzik düşmanlaşabiliyor! Kulaklık, trafikte hayati sesleri engelliyor!

2025 YILINDA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ: YENİ TRENDLER VE BEKLENTİLER