• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

HAMİLELİKTE EN SIK YAPILAN 6 HATA!

HAMİLELİKTE EN SIK YAPILAN 6 HATA!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sinem Bostan Kayaoğlu,hamilelik sürecinde en sık yapılan 6 hatayı ve doğrularını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

HAMİLELİKTE EN SIK YAPILAN 6 HATA!

Anne adayları için çok özel ve heyecanlı bir dönem olan hamilelikte, bilgi kirliliği de çokça görülebiliyor. Özellikle de annelik duygusunu ilk kez yaşayan kadınlar; çevreden gelen iyi niyetli tavsiyeler, sosyal medya paylaşımları ve kulaktan dolma bilgiler arasında çoğu zaman kafa karışıklığı yaşayıp bazı hatalara düşebiliyor. Acıbadem Kartal Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sinem Bostan Kayaoğlu, “Hamilelikte doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmak kritik önem taşıyor. Oysa toplumumuzda doğru sanılan bazı yanlış inanışlar çok sık karşımıza çıkıp, anne ve bebeğin sağlığını ciddi şekilde riske atabiliyor. Kulaktan dolma bilgiler yerine bilimsel doğrularla ilerlemek, hamileliği, doğumu ve lohusalığı sağlıklı ve huzurlu kılar. Sağlıklı nesiller, bilinçli annelerin doğru adımlarıyla başlar” diyor. Dr. Kayaoğlu, hamilelik sürecinde en sık yapılan 6 hatayı ve doğrularını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

  • “İki kişilik yemek”: YANLIŞ!

DOĞRUSU: “Artık iki canlısın, iki kişilik yemelisin.” cümlesi gebelikte en sık duyulan ve uygulanan yanlışlardan biridir. Hamilelik sürecinde annenin enerji ihtiyacı elbette ki artar; fakat sanılanın aksine bu kadar büyük ölçekte değildir. Günlük beslenmeye ortalama olarak 300–350 kalori eklemek çoğu zaman yeterli olacaktır. Önemli olan porsiyonu arttırmak değil, çeşitli, dengeli ve besin değeri yüksek gıdaları tercih etmektir.

  • Folik asite geç başlamak: YANLIŞ!

DOĞRUSU: Anne karnındaki bebeklerde beyin ve omurilik taslağı olan nöral tüpün gelişimi ve kapanması gebeliğin erken haftalarında gerçekleşir. Bu dönemde oluşan aksaklıklar, beyin ve omurgayı koruması gereken kemiklerde anatomik bozukluklara yol açabilir. Nöral tüpün doğru şekilde kapanması için folik asite gebelik planlaması sürecinde başlanmalıdır. “Hamile kalınca başlarım” şeklindeki düşünce risk yaratabilir. 

  • Doğal olan zararsızdır: YANLIŞ!

DOĞRUSU: Dr. Sinem Bostan Kayaoğlu “Toplumda oldukça yaygın olan bu yaklaşım gebelikte ciddi riskler doğurabilir. Örneğin; bazı bitkisel çaylar rahim kasılmalarını tetikleyerek erken doğum veya düşük riskini artırabilirken; alınan bazı doğal takviyeler ise kullanılmakta olan ilaçlarla etkileşime girerek zararlı sonuçlara yol açabilmektedir. Bu nedenle gebelik sürecinde doktor onayı olmadan hiçbir ilaç, vitamin ya da bitkisel ürün kullanılmamalıdır” diyor.  

  • Hamile kadın yatıp dinlenmeli: YANLIŞ!

DOĞRUSU: Sağlıklı seyreden gebeliklerde hareket çok önemli olsa da mutlaka doktora danışılmalıdır. Egzersiz yapmak konusunda risk oluşturacak durumlar dışında, başlangıç için en uygun zaman gebeliğin 3. ayından sonradır. Egzersiz yapmak; kilo alımının kontrollü olmasına, ödemleri azaltmaya, uykuyu düzenlemeye, doğumu kolaylaştırmaya ve gebelikten lohusalığa ruhen ve bedenen daha sağlıklı geçmeye yardımcı olur.  

  • Hamileyken diş tedavisi yapılmaz: YANLIŞ!

DOĞRUSU: Hormonal değişim diş eti hassasiyetini artırdığından çürük, diş eti kanamaları ve iltihabi durumlar gebelik döneminde daha kolay gelişebilmektedir. Tedavinin ertelenmesi annenin yaşam kalitesini bozmakla kalmayıp erken doğum riskini artırabilir. Özellikle ikinci üç aylık dönemde lokal anesteziyle uygulanabilecek diş temizliği, dolgu, kanal tedavisi, diş çekimi vb işlemler hekim onayıyla güvenle yapılabilir.

  • Doğuma hazırlığı ertelemek: YANLIŞ!

DOĞRUSU: Dr. Kayaoğlu “Hamilelikte özellikle doğumun fizyolojisini ve doğumda karşılaşılabilecek durumları öğrenmek; doğum ekibiyle işbirliği içerisinde kalınmasını desteklerken, anne adayının süreç içindeki kontrol duygusunu da güçlendirmektedir.  Hamilelikte kulaktan dolma bilgiler yerine bilimsel doğrularla ilerlemeniz; gebeliğinizin daha huzurlu, doğumuzun daha güçlü ve lohusalığınızın daha sağlıklı olması için size ışık olacaktır” diyor. 



Esat Kalay Yeşilay Gönüllüleri İle Buluştu

Başkan Çerkez'e Vatandaşlardan Yoğun İlgi

Çekmeköy AK Parti'den Aydınlar Mahallesi Ziyareti

ÜMRANİYE’DE AHŞAP YAKMA SANATINA YOĞUN İLGİ: YENİ DÖNEM EĞİTİMLERİ BAŞLADI

HEKİMBAŞI MAHALLESİ’NDE DÖNÜŞÜM HIZLANDI: PROJE %95 TAMAMLANDI

PARSELLER MAHALLESİ FİRUZ SOKAK’TA ASFALT ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

3 ARALIK’TA ENGELSİZ BULUŞMA: GÖSTERİLER, ATÖLYELER VE SERGİLER

ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDEN 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ’NE ÖZEL SERGİ

YENİ SAĞLIK TESİSİ’NDE ÇALIŞMALAR SONA YAKLAŞTI

Başkan Çerkez'den Toprak Günü Etkinliği

ASİAD Genel Başkanı Yalçınkaya'dan Teşekkür Mesajı

Çekmeköy DEVA'dan Kadın Muhtarları Ziyaret

Başkan Çetinkaya Armağanevler Semt Pazarını Ziyaret Etti

Esat Kalay Ataşehir'de Sağlık Kuruluşlarını Ziyaret Etti

Favori Döner'den 5 Saniye Oyunu'na Büyük İlgi

Üsküdar AK Parti'den 3 Aralık Mesaisi

İşitme Engelliler Spor Kulübü'nden Anlamlı 3 Aralık

ÇEKMEKÖY’DE ENGELLERİ AŞAN DAYANIŞMA GECESİ

Çekmeköy AK Parti 3 Aralık Engelliler Günü'nde Sahadaydı

Ömer Akkuş'dan ‘Bir Delinin Delisiyim’ Şarkısı Dijital Platformlar Yayında

Başkan Silahyürekliden'den Ümraniye Esnaf Kefalet Kooperatifine Ziyaret