• BIST 100

    10642,6%-0,43
  • DOLAR

    40,55% -0,48
  • EURO

    47,66% -0,50
  • GRAM ALTIN

    4354,34% -1,33
  • Ç. ALTIN

    6999,67% -0,32

Güneşe Çıkamama Hastalığının Gündelik Hayata Etkileri

Güneşe Çıkamama Hastalığının Gündelik Hayata Etkileri

Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Vayvada, XP’nin erken tanı ve düzenli takiple cilt kanseri riskini azaltmanın mümkün olduğuna dikkat çekiyor.

Güneşe Çıkamama Hastalığının Gündelik Hayata Etkileri

Güneş ışığı pek çoğumuz için enerji ve sağlık kaynağıyken, bazı kişiler için ciddi bir tehdit oluşturabiliyor. Xeroderma Pigmentosum (XP), bilinen adıyla güneşe çıkamama hastalığı, çocukluk çağında başlayan ve yaşam boyu sıkı önlemler gerektiren nadir bir genetik hastalıktır. Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Vayvada, XP’nin erken tanı ve düzenli takiple cilt kanseri riskini azaltmanın mümkün olduğuna dikkat çekiyor.

Güneşe Çıkamama Hastalığı Nedir?

Güneşe çıkamama hastalığında temel sorun, ultraviyole (UV) ışınlarının cilt hücrelerinde oluşturduğu DNA hasarının onarılamamasıdır. Normal bir vücutta bu hasarı onaran enzimler bulunur. Ancak XP hastalarında genetik mutasyonlar nedeniyle tamir mekanizması çalışmaz ve cilt, göz ve sinir sistemi giderek zarar görür.

Uzm. Dr. Özlem Vayvada, “XP hastalığı, güneşe maruz kalmanın ardından ciltte çil ve koyu lekelerin hızla artması, güneş yanığına benzeyen kızarıklık ve kabarıklıkların oluşması ile kendini belli eder. Doğumda normal olan hastalarda ilk belirtiler 6 ay -   3 yaş arasında ortaya çıkar.

Ciltteki belirtiler ilerleyerek kabuklanma, sertleşme ve erken yaşta deri kanseri gelişimine yol açabiliyor. Bu nedenle çocukluk döneminde düzenli dermatolojik takip büyük önem taşıyor.

Aynı zamanda güneşe çıkamama hastalığına sahip kişilerin göz sağlığı da ciddi şekilde etkileniyor. Gözlerde fotofobi, konjonktivit, simblefaron, göz kuruluğu semptomları görülebilir.

D Vitamini Eksikliği Riski Yüksek

XP hastalarının güneşten uzak durması zorunluluğu, başka sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Vücudun D vitamini ihtiyacı yeterince güneş ışığı alınamadığı için takviyelerle karşılanmak zorunda kalınır. Uzm. Dr. Özlem Vayvada bu konuda şunları aktarıyor, “Hastalarımıza düzenli D vitamini düzeyi takibi öneriyoruz. Eksiklik görülürse doktor kontrolünde takviye desteği sağlanmalı.”

XP Yalnızca Cildi Değil Sinir Sistemini de Etkileyebilir

Güneşe çıkamama hastalığının bazı tiplerinde sinir sistemi tutulumu da görülebilir. Gelişim geriliği, denge bozukluğu, işitme kaybı ve kas güçsüzlüğü gibi nörolojik belirtiler zaman içinde ortaya çıkabilir. Bu durum hastalığın seyrini daha da zorlaştırır ve multidisipliner takip gerektirir.

Psikolojik Etkiler Göz Ardı Edilmemeli

Çocukluk ve ergenlik çağında, görünümde oluşan değişiklikler ve sosyal hayatta yaşanan kısıtlamalar nedeniyle özgüven sorunları gelişebilir. Uzm. Dr. Özlem Vayvada, “XP’li çocukların psikolojik açıdan desteklenmesi, ailelerin ve çevresinin de bilinçlendirilmesi önemlidir” diyor.

Güneş Alerjisi ile Güneşe Çıkamama Hastalığı Karıştırılmamalı

Güneşe çıkamama hastalığı (XP hastalığı), güneş alerjisiyle sık karıştırılsa da temelde daha ciddi ve kalıcı bir hastalıktır. Güneş alerjisi bağışıklık sisteminin geçici bir tepkisi iken, XP kalıcı DNA hasarı ve kanser riski yaratır.

Günlük Yaşamda Korunma Şart

XP tanısı alan bireylerde koruyucu önlemler bir yaşam biçimi haline gelir. Geniş kenarlı şapkalar, UV filtreli gözlükler, uzun kollu özel koruyucu kıyafetler ve SPF 50+ güneş kremleri günlük rutinin bir parçasıdır.

Ev ortamı da UV’den korunacak şekilde düzenlenmeli; pencerelerde UV filtreli cam filmleri ve kalın perdeler tercih edilmelidir. Çocukların okula gidiş saatleri ve oyun zamanları, güneş ışığının en az olduğu saatlerde planlanmalıdır.

Uzm. Dr. Özlem Vayvada, XP hastalarına yönelik koruma stratejilerini şöyle özetliyor:
“UV ışığından korunmak hastalığın etkili tedavisidir. Düzenli dermatolojik ve göz kontrolleri, erken tanı ve müdahale sayesinde komplikasyonların önüne geçilmesini sağlar.”



TÜRK KIZILAY’IN SU KUYULARI HAYAT VERİYOR

YEŞİLAY’DAN BAĞIMLILIKLARLA MÜCADELEDE ÜCRETSİZ DESTEK

ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDEN ÜNİVERSİTE ADAYLARINA ÜCRETSİZ TERCİH DANIŞMANLIĞI

ÜMRANİYE’DE “AKTİF YAŞ AL” PROJESİYLE YAŞAM DAHA RENKLİ

BİLİM VE GELECEK BULUŞMASI: BAŞKAN YILDIRIM GENÇLERLE BİR ARADA

Arı ürünleri sektörünün lideri Balparmak “İSO İkinci 500” listesinde yerini aldı

ÜMRANİYE BELEDİYESİ'NDEN BASIN BİLDİRİSİ

ŞAMPİYONLARDAN BAŞKANA ZİYARET

BAŞKAN YILDIRIM, KİTAP OKUMA ETKİNLİĞİNDE ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

“ATIK YOK, STİL VAR” SERGİSİ ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

ÜMRANİYE BELEDİYESİ SPOR KULÜBÜ WUSHU TAKIMI’NDAN BALKAN ŞAMPİYONASI’NDA 13 MADALYA

ÜMRANİYE BELEDİYESİ ÇEVRE ŞENLİĞİ SAYIN EMİNE ERDOĞAN HANIMEFENDİ’NİN KATILIMLARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sabri Şenel, “Sesi Soluğu Kesilenler, Sahi Neyin Peşindesiniz?” Dedi

Merhum Müftü Vehbi Akşit, Vefatının Sene-i Devriyesinde Dualarla Anıldı

Şenel, “Irak Petrol Boru Hattı Niçin İptal Ediliyor?”

YUVAMIZ ÇEKMEKÖY GÜNDÜZ BAKIMEVLERİNDE KURA HEYECANI

HALK KAFE AÇILDI

HAYDİ ÇOCUKLAR SPOR OKULLARINA

15 TEMMUZ’UN YIL DÖNÜMÜNDE ÜMRANİYE TEK YÜREK

BAŞKAN YILDIRIM 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNİN AİLELERİNİ EVLERİNDE ZİYARET ETTİ

BAŞKAN YILDIRIM, 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNİ KABİRLERİ BAŞINDA YÂD ETTİ