Tarih: 28.01.2019 19:58

Dünya Ekonomisi 2019´u Yumuşak İnişle Tamamlayacak

Facebook Twitter Linked-in

 

İstanbul, 27 Ocak 2019- Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes´in, 2019 yılına dair ilk Ekonomik Görünüm raporu açıklandı. ABD ve Avrupa´da yüzde 2,5, Çin´de ise yüzde 6,3 oranında büyümenin öngörüldüğü 2019 yılında, Amerika Merkez Bankası (FED) iddialı tutumundan vazgeçecek ve küresel likidite üzerindeki baskıyı hafifletecek.

ABD mali politikaları gelişmekte olan ülkeleri rahatlatacak

ABD´nin yıla uzun süren bir hükümet kapanmasıyla başlaması, ABD Kongresi´ndeki kutuplaşmalar ve yaklaşan 2020 başkanlık seçimleri bağlamında ABD´de yaşanan bütçe sorunlarının 2019´un dördüncü çeyreğinde en yüksek seviyeye ulaşacağı ve bu durumun 2020 yılının başına kadar sürmesi bekleniyor. 2018´de büyüme kaynağı olan ABD mali politikasının, 2019 yılında istikrarsızlık ve belirsizliğin kaynağı olması ve süregelen mali canlandırmanın çarpan etkisini azaltacağı öngörülüyor. Tüm bunlar ışığında ABD ekonomisinin 2019´da kademeli olarak yavaşlaması ve yüzde 2,5 oranında bir büyüme göstermesi bekleniyor. Ticari anlaşmazlıkların çözümünde ?faydacılığın? ön plana çıkması ile 2019´da ticari ilişkilerde risklerin azaltılması bekleniyor.

ABD´de büyümenin yeniden dengelenme sürecine girmesi beklenirken, bu durumun gelişmekte olan pazarların lehine olması, Avrupa ve Çin´deki talebi ise olumlu yönde etkilemesi öngörülüyor. Öte yandan FED´in bozulan ekonomik morali düzeltmek için 2019´da en fazla iki faiz artışı gerçekleştireceği ve küresel likidite üzerindeki baskıyı hafifleteceği düşünülüyor.

ABD´deki koşullara karşın Avrupa ve Çin mali politikalarının 2019´da dengeleyici görev görmesi bekleniyor. Dört yıl boyunca potansiyelinin üzerinde bir büyüme gösteren Euro Bölgesi´nin, yayılmacı mali politika, özel tüketimde artış ve özellikle 2019´un ikinci yarısında Çin´de görülecek mali ve parasal canlanmanın getirdiği pozitif etki yanı sıra gelişmekte olan pazarların dayanıklılığı ile desteklenmesi bekleniyor. Euro Bölgesi´ndeki ekonomik iyileşmenin aynı kalması durumunda, ECB´nin, Eylül´de mevduat faizlerinde 15 baz puan artırması ve sonrasında ise Aralık´ta tüm temel faizlerde gerçekleştireceği 25 baz puan artış ile 2011 yılından bu yana ilk defa faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

 

16 Ocak 2019´da yayınlanan en güncel Ekonomik Görünüm Raporu´na buradan ulaşabilirsiniz.

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —