• BIST 100

    10025,50%0,77
  • DOLAR

    35,14% -0,01
  • EURO

    36,59% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2956,43% -0,70
  • Ç. ALTIN

    4790,58% -0,09

ÇOCUKLARDA BU YÜRÜYÜŞ ŞEKLİNE DİKKAT !

ÇOCUKLARDA BU YÜRÜYÜŞ ŞEKLİNE DİKKAT !

Çocuklarda yaygın olarak görülen parmak ucunda yürüme geçici olabileceği gibi kalıcı bir hastalığı da işaret edebilir.Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç.Dr.Aybars Kıvrak konu hakkında önemli bilgiler verdi.

ÇOCUKLARDA BU YÜRÜYÜŞ ŞEKLİNE DİKKAT !

Çocuklarda yaygın olarak görülen parmak ucunda yürüme geçici olabileceği gibi kalıcı bir hastalığı da işaret edebilir.Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç.Dr.Aybars Kıvrak konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Parmak ucunda yürüme, çocukların ayak tabanlarını yere tam olarak basmadan, sadece parmak uçlarında yürümesiyle tanımlanan bir durumdur. Yürümeye yeni başlayan çocuklarda bu durum oldukça yaygın olup, genellikle geçici bir alışkanlık olarak ortaya çıkar. Çocukların motor becerilerini ve dengelerini geliştirdiği ilk yıllarda, parmak ucunda yürüme genellikle doğal bir süreçtir. Ancak 2 yaşından sonra da devam ediyorsa, altında yatan bir sorunun varlığı mutlaka değerlendirilmelidir.

Bu yürüyüş şekli, 2 yaşın altındaki çocuklarda sık görülmesine rağmen, çocuk büyüdükçe kaybolması beklenir. Altta yatan herhangi bir sağlık sorunu yoksa, bu durum çocuğun gelişimsel sürecinin bir parçasıdır. Öte yandan, bazı durumlarda parmak ucunda yürüme, nörolojik, ortopedik veya gelişimsel bir bozukluğun belirtisidir.

Parmak ucunda yürüme oldukça yaygın bir durumdur ve her çocuğun gelişimsel özelliklerine göre farklılık gösterebilir. Araştırmalara göre, normal gelişim gösteren 5-6 yaşlarındaki çocukların yaklaşık %2’sinde parmak ucunda yürüme devam etmektedir. Gelişimsel bozuklukları veya gecikmeleri olan çocuklarda ise bu oran %41’e kadar çıkmaktadır. Özellikle otizm spektrum bozukluğu gibi durumlarda parmak ucunda yürüme daha sık karşılaşılan bir davranıştır.

Parmak ucunda yürüme davranışı devam eden çocuklar, detaylı bir değerlendirme ile uzman bir hekim tarafından incelenmelidir. Özellikle kas-iskelet sistemi, nörolojik gelişim ve genel motor beceriler açısından yapılan bir değerlendirme, parmak ucunda yürümenin altta yatan sebebini anlamada kritik rol oynar.

Sonuç olarak, parmak ucunda yürüme genellikle geçici ve zararsız bir durum olsa da, 2 yaşından sonra devam eden veya çocuğun hareket kabiliyetini etkileyen vakalarda, bu durumu göz ardı etmemek ve bir uzmana danışmak gerekir. Erken teşhis, olası bir sağlık sorununun tespit edilmesinde ve tedavi sürecinde büyük önem taşır.

Parmak ucunda yürümenin en sık nedenleri nelerdir ?

Alışkanlık (İdiyopatik Parmak Ucunda Yürüme): Altta yatan bir hastalık olmaksızın tamamen alışkanlık sonucu ortaya çıkar.

Kısa Aşil Tendon: Topuk kemiği ile baldır kaslarını birbirine bağlayan aşil tendonun kısalığı parmak ucunda yürümenin nedenlerinden birisi olabilir.

Serebral Palsi: Doğum öncesinde, doğum sırasında veya doğum sonrasında gelişimini tamamlamamış beynin hasarlanması sonrası görülen bu hastalıkta parmak ucunda yürüme sıkça karşımıza çıkan bir durumdur.

Kas Hastalıkları: Kas liflerinin alışılmadık bir şekilde hasar görmeye yatkın olduğu ve zamanla zayıfladığı bu hastalık grubunda bazen parmak ucunda yürüme meydana gelebilir. Çocuğunuz parmak ucunda yürümeye başlamadan önce normal yürüyorsa bu tanı daha olası olabilir. 

Otizm:Parmak ucunda yürüme, çocuğun iletişim kurma ve başkalarıyla etkileşime girme becerisini etkileyen otizm spektrum bozukluklarıyla da ilişkilendirilmiştir.

Duyusal Entegrasyon Problemleri: Çocuğun ayağını yere koyduğunda hissettiği uyaranlara aşırı tepki vermesi parmak ucunda yürümesine neden olur.

Parmak ucunda yürüme tanısı konulur ? 

Parmak ucunda yürüme tanısı genellikle hastanın yürüyüşünün gözlemlenmesi, aile hikayesi ve gelişimsel geçmiş (Parmak ucunda yürümenin başlangıç yaşı, diğer aile bireylerinde benzer bir durumun varlığı ve çocuğun motor gelişimi hastalığın teşhisinde önemlidir.),fizik muayene ve gereklilik halinde yapılan görüntüleme yöntemleri ile konulabilmektedir. 

Tedavisi nedir ? 

Doç.Dr.Aybars Kıvrak,'' Bazı çocuklar zaman zaman parmak ucunda, zaman zaman da topukları tam olarak yere basarak yürüyebilirler. Alışkanlıklara bağlı olarak bu şekilde yürüyen çocuklarda genellikle tedavi gerekmez. Ancak ayak bileğinin arkası çok sert olan hastalarda çocuğun yaşına göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Fizik tedavi uygulamaları, alçılamalar veya ortezler ile tedavisi mümkündür. Bunun yanı sıra bazı hastalarda botulinium toksini uygulamaları da faydalı olabilmektedir. İlerlemiş veya inatçı vakalarda cerrahi tedavi gerekmektedir. Çocuğunuzda parmak ucunda yürüme varsa eğer, tedavinin gecikmemesi  için en kısa zamanda bir ortopedi uzmanına başvurmanız önerilmektedir.''dedi.



Her 10 yaşlıdan 7’si yalnız hissediyor!

BAŞKAN POLAT; “ASGARİ ÜCRET DEĞİL İNSANİ ÜCRET İSTİYORUZ” DEDİ

Kaymakam Çelik'ten Hastene Ziyareti

ÜMRANİYE VE TAYVAN İŞ BİRLİĞİYLE KADINLARIN GÜÇLENMESİNE DESTEK: MODA OKULU GİYİM ATÖLYELERİ PROJESİ BAŞLIYOR

HM FİNANS GAYRİMENKUL YENİ YERİNDE HİZMETE BAŞLADI

ÇEKMEKÖY’ÜN İLK TAZİYE EVİ AÇILDI

ÖĞRENCİLERE KİTAP DESTEĞİ

BAŞKAN ÇERKEZ, UZAY VE TEKNOLOJİ MERKEZİ’Nİ ZİYARET ETTİ

KÜTÜPHANE VE KİTAP KAFELERE SAAT AYARI

Çekmeköy Soğukpınar Mahallesine Taziye Evi

25. RANDEVU İSTANBUL ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ’NDE ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Her 10 Çalışandan 7’si Maaşını Tatmin Edici Bulmuyor Pluxee, Beyaz Yakalı Çalışanların 2025 Beklentilerini Açıkladı: Çalışanlar Yeni Yılda 4 Gün Çalışma ve Daha Fazla Yan Hak Bekliyor!

5.ESENLER FİLM FESTİVALİ’NDE ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Erkekler ‘Bekarlık Sultanlık Demiyor’ “Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması” Sonuçları açıklandı!

YEŞİLAY, BAĞIMSIZLIK SEFERBERLİĞİ’NDE GÖREV ALACAK EĞİTİMCİLERİ YETİŞTİRİYOR

HALK BÜFE DOĞA PARK’TA HİZMETE BAŞLADI

AYGAD Olağan Genel Kurul Kongresi Gerçekleşti: Başkan Işıkdağ’dan Eğitim ve Dijitalleşme Vurgusu…

H&M FİNANS GAYRİMENKUL YENİ YERİNDE

10. ALTIN KARINCA ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU 40 BELEDİYEDEN 55 PROJE ALTIN KARINCA ÖDÜLÜ KAZANDI

ADALET BAKANLIĞI VE TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ BAĞIMLILIKLA MÜCADELE İÇİN İMZALADIKLARI PROTOKOLLE YENİ BİR DÖNEM BAŞLATIYOR

ALTIN KARINCA ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ ÜMRANİYE BELEDİYESİ OLDU