• BIST 100

    17717,55%-1,52
  • DOLAR

    47,14% 0,13
  • EURO

    53,92% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6092,19% 1,19
  • Ç. ALTIN

    9716,55% 0,28

BURUN TIKANIKLIĞI DİŞLERİ ÇÜRÜTÜYOR !

BURUN TIKANIKLIĞI DİŞLERİ ÇÜRÜTÜYOR !

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.

BURUN TIKANIKLIĞI DİŞLERİ ÇÜRÜTÜYOR !

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.

Burun tıkanıklığı her yaş grubunda görülebilen önemli problemlerden bir tanesidir. Çocukluktan erişkin yaşa kadar her yaş grubunda farklı farklı semptomlar oluşturuyor, burun tıkanıklığı yapan geniz eti,çocuklarda süt dişlerinin çürümesini hızlandırıyor.Yeni çıkan dişlerin diziliminde ve çene gelişiminde problem oluşturuyor.Yine burun tıkanıklığına bağlı konuşma ve uyku problemleri oluşturuyor.Çocuklukta önemsenmeyen burun tıkanıklığı süt dişlerinin çabuk çürümesine neden oluyor.Bununla beraber  burun tıkanıklığı olmayanlara göre kalıcı dişlerin de ilerleyen yaşlarda daha çabuk çürüdüğü görülüyor.Yani burun tıkanıklığı çocukluktan itibaren her yaş grubunda dişleri olumsuz etkiliyor. 

Çocukluk döneminde özellikle geniz eti, ağzı açık uyuma, burnu etkileyen alerjik nedenler,  burunda biriken akıntılar ve üst solunum yolu enfeksiyonları ağızdan nefes almaya neden olarak kuru havanın ağız bölgesi ile temas etmesini sağlıyor.Kuru havada diş ve diş etlerini savunmasız bırakarak çürümeyi hızlandırıyor. 

Genç ,erişkin yaşlarda düşme ve çarpmalara bağlı olarak burunda gelişen kıkırdak ve kemik yamuklukları, yani yapısal sorunlar, ve alerjik nedenler burun tıkanıklığı yaparak ağız hijyeni ve diş sağlığını olumsuz etkiliyor. 

Erişkinlerde ise burun içerisinde ortaya çıkan burun etleri,  sinüzit, alerji ve konka hastalıkları yapısal sorunlarla beraber nefes almayı olumsuz etkileyerek ağızdan nefes almaya zorluyor.Bu durum ağız bölgesinin kurumasına tat değişikliklerine ve diş çürümelerine neden oluyor. 

Prof.Dr.Yavuz Selim Yıldırım,'' Özellikle gece uyku esnasında sağlıklı bir kişinin ağız kapalı burundan nefes alıp vermesi lazımdır.Burun problemleri bunu bozarak ağızdan nefes almaya zorluyor bu şekilde çocukta ve erişkinde ağızda kuruma horlama tat değişiklikleri diş çürümeleri ve sık üst solunum yolu enfeksiyonu gibi bir çok şikayete neden oluyor. Yaz döneminde klimaların kullanılmasına bağlı erişkin ve çocuklarda kuru havaya maruz kalmak  ağızda ve burunda kuruluk yapıyor.Aynı şekilde kış döneminde kalorifer sistemi ortam havasını kurutarak yine ağız ve burun da kurumayı arttırıyor.''dedi.

Maliyet açısından bakacak olursak özellikle diş kayıplarının artmasına bağlı diş tedavilerini dikkate aldığımızda, burun tıkanıklığını tedavi etmenin maliyeti diş tedavilerinden daha uygun hale geliyor.

Yine burun tıkanıklığını tedavi etmek çocuklarda gelişebilecek ağız, yüz ve çene problemlerini engelliyor.Konuşma problemlerini düzeltiyor, uyku problemlerini gideriyor ve büyüme gelişmeyi hızlandırıyor. Erişkinlerde burun tıkanıklığını gidermek özellikle uyku problemlerini azaltıyor.Buna bağlı gelişebilecek hipertansiyon, inme, üst solunum yolu enfeksiyonu ve obeziteyi azaltıyor. 



Geleceğin Siyasetçisinden TBMM'ne Ziyaret

Çekmeköy MHP Muhtarlarla Bir Araya Geldi

Çekmeköy AK Parti'den Anlamlı Ziyaret

15 Temmuz'da Ümraniye’de Binlerce Kişi Tek Yürek Oldu

ÜTED, 15 Temmuz Ruhunu Şehitler Köprüsü’nde Yaşattı

Başkan Taha Sarıcaoğlu'dan 15 Temmuz Mesajı

Çekmeköy'de Şehitler Taşdelen Hacı Yusuf Cebir Camii’nde Dualarla Yâd Edildi

Üsküdar AK Parti Ailesi Piknikte Buluştu

Salim Çetinkaya'nın Mutlu Günü

Çekmeköy Belediyesi'nin ‘Mahallemde Şenlik Var’ Etkinlikleri Sürüyor

Sancaktepe AK Parti'den Piknik Şöleni

EBRU AÇIKGÖZ: HAT SANATI MANEVİ BİR YOLCULUKTUR

BAŞKAN YILDIRIM AKİT TV’DE SORULARI YANITLADI, PROJELERİ ANLATTI

VATANDAŞ SORUYOR, BAŞKAN CEVAPLIYOR PROGRAMI ATAKENT MAHALLESİ’NDE GERÇEKLEŞTİ

ÇEKMEKÖY AKADEMİ’DEN LGS’DE BÜYÜK BAŞARI

Çekmeköy'de ‘Mahallemde Şenlik Var’ coşkusu

Çekmeköy Belediye Meclis Üyesi Osman Nuri Taşkın'dan 15 Temmuz Mesajı

MECLİS ÜYESİ CEMİL ÖZDEMİR: “ÇEKMEKÖY’DE SOSYAL BELEDİYECİLİK, ZAMLA DEĞİL ADALETLE OLUR”

MAHALLEMDE ŞENLİK VAR BAŞLADI

ÇEKMEKÖY’DE MUHARREM AYININ BEREKETİ MAHALLELERE TAŞINDI

SREBRENİTSA’NIN ACISI BELGESELLE BİR KEZ DAHA HAFIZALARA KAZINDI