Bosna´nın ?Yunus Emre?si Cemalettin Latiç´e Saygı Gecesi

Bosna´nın ?Yunus Emre?si Cemalettin Latiç´e

Saygı Gecesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Boşnak Edebiyatı´nın güçlü temsilcilerinden, Bosna Hersek´in milli marşının yazarı Prof. Dr. Cemalettin Latiç´e saygı gecesi düzenliyor. ?Bosna´nın Millî Şairi Cemalettin Latiç´e Saygı Gecesi?, başlığıyla düzenlenen program; 23 Şubat Cumartesi akşamı, Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi´nde, saat 18.00´de başlayacak. Fotoğraf sergisi açılışıyla başlayacak program, belgesel gösterimi ve ?Tanıklıklar? başlıklı konuşmalarla devam edecek. Latiç´e saygı gecesi, Bosna Hersek Devlet Sanatçısı ünlü soprano Leyla Yusiç konseriyle sona erecek.

Aliya İzzetbegoviç´in en yakın arkadaşlarından, Bosna Hersek´in milli şairi Cemalettin Latiç için 23 Şubat akşamı düzenlenecek saygı gecesi dört bölümden oluşacak. Program saat 18.00´de, Prof. Dr. Cemalettin Latiç´in hayatından kesitlerin yer alacağı fotoğraf sergisinin açılışıyla başlayacak. Serginin ardından Latiç´in yaşamını konu alan belgesel gösterimi gerçekleşecek.

Bosna Hersek´in Büyülü Sesinden Özel Konser

Programın üçüncü bölümü ?Tanıklıklar? başlığını taşıyor. Bu bölümde Latiç´i yakından tanıyan edebiyatçılar, şairler; onun kişiliğine, edebi kimliğine dair anı ve düşüncelerini paylaşacak. Saygı gecesi; Devlet Sanatçısı unvanına sahip, Bosna´nın en özel seslerinden, Soprano Leyla Yusiç´in vereceği konserle sona erecek. Yusiç konserde, Latiç´in bestelenmiş şiirlerinin yanı sıra Türk musikisinden de eserler seslendirecek.

Latiç´in Eserleri Artık Türkçe!

Bosna Hersek´in Divan Edebiyatı hükmünde olan Alhamiyado Edebiyatı´na da ilahi ve kaside formlarıyla katkı sağlayan Latiç´in eserleri; geçtiğimiz Ocak ayından itibaren Türkçeye kazandırılmaya başlanmıştı.Cemalettin Latiç´in ilk olarak Gel En Sevgili, Gazi Hüsrev Bey ve Çarın Gözleri adlı kitapları Türk okuyucularla buluştu.

?Boşnak Yunus Emre?

Prof. Dr. Cemalettin Latiç, 1957 yılında Bosna-Hersek´te dünyaya geldi. Medrese eğitimi de alan Latiç, İslami Araştırmalar ve Dünya Edebiyatı alanlarında felsefe fakültelerinde okudu. Bosna Hersek eski Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç ile 3 yıl hapishanede birlikte kalan Latiç, Bosna milli mücadelesinde önemli görevler üstlendi. Bosna Hersek milli marşını kaleme aldı. Saraybosna Üniversitesi´nde tefsir profesörlüğü ve İkbal Kürsüsü Başkanlığı yapmakta olan Latiç, ?Boşnak Yunus Emre?si olarak anılıyor. 2016´da Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali, 2017´de Necip Fazıl Kısakürek Uluslararası Kültür Sanat Ödülü´nü kazandı.