• BIST 100

    9777,46%-0,53
  • DOLAR

    34,16% 0,08
  • EURO

    38,11% -0,21
  • GRAM ALTIN

    2913,97% -0,65
  • Ç. ALTIN

    4899,30% 0,64

Beyin Sağlığı İçin Uyku Sürelerine Dikkat!

Beyin Sağlığı İçin Uyku Sürelerine Dikkat!

Yataş Uyku Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Kaynak, uyku eksikliğinin bilişsel işlevlerde bozulmaya, duygusal dengesizliklere ve uzun vadede ciddi nörolojik hastalıklara yol açabileceğinin altını çiziyor.

Beyin Sağlığı İçin Uyku Sürelerine Dikkat!  

Yeterli uyku, beyin sağlığının korunmasında hayati bir rol oynuyor. Yataş Uyku Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Kaynak, uyku eksikliğinin bilişsel işlevlerde bozulmaya, duygusal dengesizliklere ve uzun vadede ciddi nörolojik hastalıklara yol açabileceğinin altını çiziyor.

Yeterli ve kaliteli bir uyku beyin sağlığımız için de büyük önem taşıyor. Beynin hem fiziksel hem de zihinsel olarak kendini yenilemesi için kritik bir dönem olan uyku sırasında beynin bilgi işleme ve depolama işlevleri devreye giriyor. Bu süreçte bilgileri sınıflandıran beyin, gereksiz olanları eleyip önemli olanları uzun süreli hafızaya kaydediyor. Uyku eksikliği beyin fonksiyonlarını olumsuz etkilediği gibi zihinsel yorgunluğa, duygusal sorunlara neden olabiliyor. Beyin sağlığını korumanın en etkili yollarından birinin uyku süresine dikkat etmek olduğunu söyleyen Yataş Uyku Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Kaynak, yetersiz uykunun neden olabileceği sorunları şöyle sıralıyor:

  1. Kognitif İşlevlerde Bozulma: Dikkat, konsantrasyon, problem çözme ve karar verme gibi bilişsel işlevlerde azalma yaşanır. Kısa süreli hafızanın zayıflaması ile birlikte bilgi işleme süreci olumsuz etkilenir.
  2. Hafıza Problemleri: Uzun süreli bellek oluşturma zayıflar, bu da öğrenilen bilgilerin hatırlanmasını zorlaştırır. Yetersiz uyku, bilgilerin pekiştirilmesini engeller.
  3. Duygusal Dengesizlik: Uykusuzluk, anksiyete, depresyon ve irritabilite gibi duygusal sorunların riskini artırır. Kişinin ruh hali üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.
  4. Zihinsel Yorgunluk: Yetersiz uyku, zihinsel yorgunluğa ve yavaşlayan düşünce süreçlerine neden olur, bu da günlük işlerde verimliliği düşürür.
  5. Stres ve Kaygı Düzeylerinin Artması: Uykusuzluk, stres hormonlarının seviyelerini yükseltebilir, bu da kaygı düzeylerinin artmasına yol açabilir.
  6. Bağışıklık Sistemi Üzerinde Olumsuz Etki: Uyku, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için gereklidir. Yetersiz uyku, vücudu enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirebilir.
  7. Nörolojik Hastalık Riskinin Artması: Uzun vadede, sürekli yetersiz uyku, demans ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların gelişim riskini artırabilir. Bu durumu, beynin toksinleri temizleme yeteneğinin azalması ile ilişkilendirilir.
  8. Yüksek Kan Basıncı ve Kalp Problemleri: Yetersiz uyku, kalp sağlığını tehdit edebilir ve yüksek tansiyon gibi ciddi sağlık sorunlarının riskini artırabilir.


2024-2025 SULTANBEYLİ KÜLTÜR SANAT SEZONU BAŞLADI

SULTANBEYLİ’DE TÜM ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE ABONMAN DESTEĞİ

BELEDİYEMİZDEN ÖĞRENCİLERİMİZE İSTANBULKART ABONMAN DESTEĞİ

ÜMRANİYE’DE YOL BAKIM VE YENİLEME ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

BAŞKAN ÇERKEZ, DOĞAL YAŞAM ALANINDA ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ

15. KENT LOKANTASI SANCAKTEPE'DE AÇILDI

YEŞİLAY DANIŞMANLIK MERKEZİ, YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLARIMIZA DA HİZMET VERİYOR

VATANDAŞ İSTEDİ, PAZAR GÜNLERİ İNŞAAT ÇALIŞMALARI YASAKLANDI

BAŞKAN SONER ÇİÇEKLİ GÜVEN TAZELEDİ

YALAN HABERE YALANLAMA

ÜSKÜDAR’IMIZDA “DÜNYA TEMİZLİK GÜNÜ” ETKİNLİKLERİ DÜZENLEDİK

YETENEK SINAVINI KAZANAN ÖĞRENCİLERDEN BAŞKAN YILDIRIM’A TEŞEKKÜR ZİYARETİ

Sancaktepe Belediyesi Ekipleri, Dünya Temizlik Günü’nde Gönüllülerle El Ele Verdi

ÇİFTÇİNİN PERİŞAN HALİ BAŞKANI HAREKETE GEÇİRDİ

HALKIN BELEDİYESİ ÇİFTÇİNİN YANINDA

Sancaktepe’de ‘Avrupa Hareketlilik Haftası’ etkinlikleri başladı

Cemalettin Torun'un Mutlu Günü

ÇOCUKLAR, ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ YAZ KAMPLARINDA OKULA HAZIRLANDI

SOKAKTAKİ CANLAR SİZE SESLENİYORLAR: YUVA ARIYORUM

Sancaktepe'de 49 Hak Sahibi Tapularına Kavuştu

BAŞKAN ÇERKEZ ŞOFÖR KOLTUĞUNA GEÇTİ, ÖĞRENCİLER ŞAŞKINLIĞINI GİZLEYEMEDİ