• BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,08% 0,04
  • EURO

    50,80% -0,76
  • GRAM ALTIN

    7182,18% -1,60
  • Ç. ALTIN

    11952,85% 0,00

Beyin de dengesini kaybedebiliyor!

Beyin de dengesini kaybedebiliyor!

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, beyinde denge kaybının nedenleri, belirtileri, teşhis yöntemleri ve tedavi seçenekleri ile yaşam kalitesine etkisi hakkında bilgi verdi.

Beyin de dengesini kaybedebiliyor!

Beyinde de denge kaybı sorunu yaşanabileceğini belirten uzmanlar, günlük yaşamda fark edilmese de ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söylüyor.

Beyinde denge kaybının yaşlılarda daha sık görülse de gençlerde de ortaya çıkabileceğini aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, “Yürüme veya ayakta durmada sağa sola yalpalama, sürekli veya tekrarlayan baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, kulakta uğultu ve baş ağrısı, bulanık görme veya çift görme, ileri vakalarda konuşmada bozulma, kas güçsüzlüğü ve titreme ortaya çıkabilir.” dedi. Doğru teşhis ve tedavi ile dengenin genellikle düzelebildiğini ifade eden Prof. Dr. Metin, şikayetleri olan kişilerin vakit kaybetmeden nöroloji veya KBB uzmanına başvurmasını önerdi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, beyinde denge kaybının nedenleri, belirtileri, teşhis yöntemleri ve tedavi seçenekleri ile yaşam kalitesine etkisi hakkında bilgi verdi.

Beyin, beyincik ve iç kulak arasındaki iletişimin bozulması beynin dengesini de bozuyor!

Beyinde denge kaybının, günlük yaşamda fark edilmese bile kişinin hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyen bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Barış Metin, “Düşme riskini artıran, baş dönmesi ve sersemlik hissiyle kendini gösteren bu durumun ardında basit nedenler olabileceği gibi ciddi hastalıklar da yatabilir.” dedi.

Beyinde denge kaybının, merkezi sinir sisteminde dengeyi sağlayan beyin, beyincik ve iç kulak arasındaki iletişimin bozulması sonucu ortaya çıktığını aktaran Prof. Dr. Metin, “Bu durum, kişinin yürüme, oturma veya ayakta durma gibi temel hareketlerinde dengesizlik, sendeleme veya baş dönmesi hissetmesine yol açar. Denge, yalnızca beyincik tarafından değil, gözler, iç kulak ve sinir sisteminden gelen bilgilerin bütünleşmesiyle sağlanır. Bu sistemdeki en küçük bir aksama bile kişinin günlük yaşamını zorlaştıran semptomlara neden olabilir.” şeklinde konuştu.

Beyinde denge kaybı pek çok nedenle ortaya çıkabilir!

Denge kaybının en sık ileri yaş grubunda görülse de gençlerde de rastlanabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Barış Metin, “Beyinde denge kaybı pek çok nedenle ortaya çıkabilir. Yaşla birlikte beyincik dokusunda hücresel kayıplar ve sinir iletim hızının düşmesi dengeyi etkiler.” dedi.

Beyincik hasarının ve koordinasyon merkezinin etkilenmesinin yürüyüşte bozulma ve yalpalamaya yol açabileceğini aktaran Prof. Dr. Metin, diğer problemleri şöyle sıraladı:

“İç kulak problemleri, yani vestibüler sistemdeki enfeksiyonlar ve Meniere hastalığı dengeyi doğrudan bozabilir. Beyin tümörleri nedeniyle oluşan basınç artışı dengeyi etkiler. İnme ve damar tıkanıklığı gibi sorunlar beyne giden kan akışının azalmasına neden olarak ani denge kaybına yol açabilir. Multipl skleroz, Parkinson gibi nörolojik hastalıklar sinir iletimini etkiler. Özellikle B12 eksikliği sinir sistemini olumsuz etkileyerek denge sorunlarını tetikler.”

Çeşitli fiziksel belirtilerle kendini gösterebilir!

Beyinde denge kaybının belirtilerine değinen Prof. Dr. Barış Metin, “Yürüme veya ayakta durmada sağa sola yalpalama, sürekli veya tekrarlayan baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, kulakta uğultu ve baş ağrısı, bulanık görme veya çift görme, ileri vakalarda konuşmada bozulma, kas güçsüzlüğü ve titreme ortaya çıkabilir. Bazı hastalar odanın döndüğünü hissederken, bazıları ayaklarının altındaki zemin kayıyormuş gibi tarif eder. İleri vakalarda bilinç bulanıklığı görülebilir.” dedi.

Denge kaybının kaynağını belirlemek için bazı yöntemler kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Metin, “Hastanın hikayesi dinlenir ve fiziksel muayeneyapılır. MR veya BT gibi görüntüleme yöntemleri ile beyin tümörü, kanama veya damar tıkanıklığı olup olmadığı tespit edilir. Romberg testi başta olmak üzere denge ölçümleri yapılır. İç kulak kaynaklı sorunlar ile vitamin eksiklikleri ve metabolik nedenler araştırılır.” açıklamasını yaptı.

Doğru teşhis ve tedavi ile denge kaybı düzelebilir!

Tedavinin, altta yatan nedene göre planlandığını kaydeden Prof. Dr. Barış Metin, “Neden tespit edildikten sonra, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon, cerrahi müdahale, yaşam tarzı düzenlemeleri ve psikolojik destek yöntemlerinden biri veya birkaçı hastaya önerilebilir.” dedi.

Beyinde denge kaybının, kendi başına ölümcül olmasa da düşme riskini artırarak özellikle yaşlılarda kırık ve yaralanma riskini yükseltebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Metin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çoğu durumda doğru teşhis ve tedavi ile denge kaybı düzelebilir veya kontrol altına alınabilir. Bu duruma en sık B12 vitamini eksikliği yol açarken, yoğun stres ve anksiyete de bazı kişilerde baş dönmesi ve dengesizlik hissi yaratabilir. Denge kaybı yaşayan kişilerin öncelikle nöroloji uzmanına başvurması önerilir; iç kulak kaynaklı sorunlarda KBB uzmanı da değerlendirme yapabilir. Her zaman kalıcı olmamakla birlikte, altta yatan neden tedavi edilirse denge genellikle düzelir. Ayrıca vestibüler rehabilitasyon ve denge egzersizleri, beynin denge mekanizmasının yeniden uyum sağlamasına yardımcı olabilir.”



Çekmeköy Kent Konseyi'nden Kadınlara Özel İftar Buluşması

İYİ Parti İstanbul Teşkilatından Büyük İftar Buluşması

Ümraniye AK Parti Vefa İftarına Yoğun Katılım

Çekmeköy AK Parti YKM'den Yaşlılara Ziyaret

Çekmeköy AK Parti 8 Mart Kadınlar Günü'ne Özel Program Düzenledi

Çekmeköy AK Parti'den Eş Zamanlı Toplu Saha Çalışması Gerçekleştirildi

Üsküdar Saadet Partisi'den Geleneksel İftar Programı

Çekmeköy Belediyesi 8 Mart İçin Özel İftar Programı Düzenledi

Çekmeköy Belediyesi Çöp Konteynerlerin Bakım Onarımını Yapıyor

Çekmeköy AK Parti'den Eş Zamanlı Toplu Saha Çalışması Startı Verildi

AK Parti Üsküdar'dan Anlamlı Vefa İftarı

Çekmeköy Emniyet Müdürlüğü'nden Anlamlı İftar

AK Parti Çekmeköy STK'larla Sahur Programında Buluştu

Ayyıldız Derneği Göüllere Dokunmaya Devam Ediyor

Çekmüder'den Geleneksel İftar Programı

Çekmeköylü Bingöllüler İftarda Buluştu

Mustafa Ekşi’nin Geleneksel İftar Programına Yoğun Katılım

Sivaslılar Birlik Sofrasında Buluştu

Başkan Ormancı'dan Çok Anlamlı Bir Çalışma

Başkan Çerkez Aydınlar Mahallesi'nde Pazar Esnafını Ziyaret Etti

Çekmeköy Belediyesi İhtiyaç Sahibi Kimselere Aşevinden Yemek Veriyor