• BIST 100

    11234,95%0,74
  • DOLAR

    49,78% 0,07
  • EURO

    55,60% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6423,65% -0,02
  • Ç. ALTIN

    10282,07% 0,21

Aşırı sıcak ve yüksek nem KOAH hastalarını olumsuz etkiliyor

Aşırı sıcak ve yüksek nem KOAH hastalarını olumsuz etkiliyor

Solunum Derneği TÜSAD, mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcak hava ve yüksek nem nedeniyle KOAH hastalarının şikayetlerinde artış olabileceğini vurgulayarak,

Aşırı sıcak ve yüksek nem KOAH hastalarını olumsuz etkiliyor

 Solunum Derneği TÜSAD, mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcak hava ve yüksek nem nedeniyle KOAH hastalarının şikayetlerinde artış olabileceğini vurgulayarak, özellikle sıcaklığın 30 dereceyi, nemin ise yüzde 60’ı geçtiği günlerde dikkatli olunması uyarısını yaptı.  TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Onur Turan, “KOAH hastaları çok sıcakta dışarıya çıkmamalı, sabah serinliğinde egzersiz yapmalı ve ilaçlarını kullanmaya devam etmeli” dedi.

Yurt genelinde bir süredir mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıkları ve yüksek nem, vatandaşları zorluyor. Aşırı sıcak hastalardan en çok etkilenen grupların başındaysa kronik solunum hastaları ve özellikle de KOAH’lılar geliyor. Rekor değerlere çıkan ve önümüzdeki günlerde de sürmesi beklenen sıcak hava nedeniyle yaptığı uyarıları sürdüren Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), hava sıcaklığının 30, nemin ise yüzde 60’ı geçtiği günlerde KOAH hastalarının sıcaktan kendini koruması ve ilaçlarını düzenli kullanmaya devam etmesi gerektiğini belirtti.

KOAH alevlenmelerinin genel itibarıyla kış aylarında daha sık görüldüğünü ancak aşırı sıcak hava ve yüksek nem oranı nedeniyle KOAH hastalarının olumsuz etkilenebileceğini belirten TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Onur Turan, şu bilgileri verdi: “İdeal olarak kabul edilen nem oranı yüzde 30-60 arasında değişir. KOAH hastaları için bu oran yüzde 40-50 arasında isteniyor. Bunun üzerine çıkması durumunda aşırı terleme, göğüste sıkışma hissinde artış, nefes darlığı ve tansiyonun yükselmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu da KOAH hastasında kötüleşme hissine sebebiyet verebilir.”

YAZI KONFORLU GEÇİRMEK İÇİN ALTIN NİTELİĞİNDE TAVSİYELER

Alınacak tedbirlerle KOAH’lı hastaların yazı konforlu geçirmesinin mümkün olduğu aktaran Turan, bu konuda alınabilecek tedbirleri şöyle sıraladı: “Sıcaklığın 30 dereceyi, neminse yüzde 60’ı aştığı günlerde öğle saatlerinde, özellikle de 12:00 ve 17:00 arasında dışarıya çıkmayıp iç mekanlarda kalmaları, sıvı kaybını aza indirgemek için bol su içmeleri, meyve sebze ağırlıklı ve protein içeriği yüksek gıdaları tüketmelerini önermekteyiz. KOAH hastaları için fiziksel aktivitelerin sürdürülmesi çok önemli. Ancak yüksek sıcaklıklar sürerken bu aktiviteler kritik saatlerde değil de havanın daha serin olduğu sabah saatlerinde yapılmalı, fazla ağır aktivitelerden kaçınılmalı. Bir diğer önemli konu da klimalar. Yaz boyunca sıkça başvurduğumuz klimalı ortamlarda uzun süre kalmaktan uzak durulmalı. Klima kaynaklı enfeksiyonlara karşı da klimaların düzenli olarak temizletilmesi ve uygun koşullar sağlanarak kullanılması gerekiyor. KOAH hastaları yaz aylarında da doktorlarının tavsiye ettiği günlük ilaçlarını düzenli kullanmaya devam etmeli ve sıcakların olumsuz etkilerinden etkilenmemek adına kurtarıcı ilaçlarını yanlarında bulundurmalı."

 



MİSİAD ÜSKÜDAR ŞUBE BAŞKANI BURHAN MAKIROĞLU'DAN 29 EKİM MESAJI

MİSİAD ÜSKÜDAR ŞUBE BAŞKANI BURHAN MAKIROĞLU'DAN 29 EKİM MESAJI

ÜMRANİYE’DE ORGANİK ATIKLAR DOĞAYA KAZANDIRILIYOR

BAŞKAN İSMET YILDIRIM’A “İSTANBUL’DA YILIN BELEDİYE BAŞKANI” ÖDÜLÜ

Tüsekon Başkanı Murat Tekin Başkan'a Büyük Destek

ÜMRANİYE AK PARTİ MUHTARLARLA BULUŞTU

Sancaktepe AK Parti Mevlana Mahallesi İrtibat Bürosu Açıldı

Serkan Çelikel'e Sivas'ın Enleri Ödülü

Türkiye Diyanet Vakfı Çekmeköy Şubesi Kadın Kollarından “Bir Oyuncak Bir Umut” Projesi

KAYA ÇARDAK, TOKAT TANITIM GÜNLERİ’NDE HEMŞERİLERİYLE BULUŞTU

ÇEKMEKÖY GİRESUNLULAR DERNEĞİ’NDEN İSTİŞARE TOPLANTISI

ASİAD Genel Başkanı Yücel Yalçınkaya Ankara Valisi Canbolat’ı Makamında Ziyaret Etti

Sancaktepe AK Parti'den İstişare Toplantısı

Anadolu’nun Yöresel Lezzetleri ve Kadın Emeği Çekmeköy’de Buluştu!

Başkan Kızılkaya'dan Elmalıkent Muhtarına Geçmiş Olsun Ziyareti

AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir: “Vatandaşımızın her türlü talebine değer veriyoruz”

BAŞKAN İSMET YILDIRIM, “TÜRKİYE YÜZYILI’NDA MARKA ŞEHİRLER” PROGRAMINDA ÜMRANİYE’Yİ ANLATTI

HEKİMBAŞI’NDA YENİ YAŞAMA YEŞİL DOKUNUŞ

ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDEN ÜNİVERSİTELİ GENÇLERE 20 BİN TL EĞİTİM DESTEĞİ

Musa Sağdıç’a Destek Artıyor

AK Parti İstanbul İl Başkanı Özdemir, Şile’de selden etkilenen vatandaşlarla buluştu

ÇEKMEKÖY VATAN KAHRAMANLARI ŞEHİT VE GAZİ DERNEĞİ'NDEN İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE ZİYARET