• BIST 100

    16123,08%-2,79
  • DOLAR

    43,94% 0,02
  • EURO

    51,38% -1,07
  • GRAM ALTIN

    7548,28% 1,52
  • Ç. ALTIN

    12213,23% -2,50

Alzheimer hastalığının 10 uyarıcı belirtisi nedir? "Anahtarı nereye koydum?" endişesinden çok daha fazlası...

Alzheimer hastalığının 10 uyarıcı belirtisi nedir?

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. A. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer hastalığının sıradan unutkanlıklarla karıştırılmaması gereken 10 sinsi ve uyarıcı belirtisini açıkladı.

Alzheimer hastalığının 10 uyarıcı belirtisi nedir?

"Anahtarı nereye koydum?" endişesinden çok daha fazlası...

Gündelik hayatın koşuşturmacası içinde yaşanan unutkanlıklar sık sık ‘yaşlanıyorum’ veya ‘kafam dolu’ gibi bahanelerle geçiştiriliyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. A. Oğuz Tanrıdağ, bazı belirtilerin Alzheimer gibi ciddi bir hastalığın erken habercisi olabileceği konusunda uyararak, ailelerin ve bireylerin dikkatle gözlemlemesi gereken 10 kritik işareti paylaştı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. A. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer hastalığının sıradan unutkanlıklarla karıştırılmaması gereken 10 sinsi ve uyarıcı belirtisini açıkladı.

Prof. Dr. Tanrıdağ, bu belirtilerin bir veya birkaçının sürekli olarak yaşanmasının, vakit kaybetmeden bir uzmana danışmayı gerektirdiğinin altını çizdi.

Alzheimer'ın 10 uyarıcı belirtisi:

Gündelik Hayatı Felç Eden Unutkanlık: Özellikle yakın zamanda planlanan randevuları, toplantıları veya alışveriş listesini sık sık unutmak. Bu, basit bir dalgınlığın ötesinde, yeni bilgiyi kaydetmede yaşanan bir soruna işaret eder.

Planlama ve Hesaplamada Güçlük: Daha önce kolayca yapılan yemek tarifini karıştırmak, faturaları takip edememek veya basit hesaplamalarda zorlanmak.

Bilinir Görevlerde Aksama: Yıllardır yapılan iş ve ev görevlerinde (evin düzeni, alet kullanımı gibi) kafa karışıklığı yaşamak ve işleri tamamlayamamak.

Zaman ve Mekân Algısının Kaybı: Her gün gidilen marketin, caminin yolunu şaşırmak. Günleri, ayları veya günün hangi saatinde olduğunu karıştırmak. Evin içinde odaları bulmakta zorlanmak.

Görüntüleri Anlamlandırma Zorluğu: Yazıları okumakta, şekilleri algılamakta ve mesafeyi kestirmekte zorlanmak. Bu durum, özellikle trafikte ciddi sorunlara yol açabilir. İnsan yüzlerini veya mekânları karıştırmak da bu belirtiye dâhildir.

Konuşma ve Anlamada Bozulma: Sohbet sırasında doğru kelimeyi bulamamak, cümleleri yarıda bırakmak veya nesnelerin adını hatırlayamamak.

Eşyaları Garip Yerlere Koymak ve Başkalarını Suçlamak: Gözlüğü buzdolabına, ayakkabıyı yatağın altına koymak gibi olağandışı davranışlar ve sonrasında eşyayı bulamayınca yakınlarını hırsızlıkla suçlama eğilimi.

Yargılama ve Karar Vermede Zayıflama: Giyilecek kıyafeti seçmek gibi basit kararları bile verememek, para yönetiminde anlamsız ve riskli kararlar almak.

Sosyal Hayattan Elini Eteğini Çekmek: Düzenli olarak katıldığı arkadaş toplantılarından, hobilerden veya sosyal aktivitelerden sebepsizce uzaklaşmak ve eve kapanmak.

Kişilik ve Davranış Değişiklikleri: Normalde cömert olan birinin aniden cimrileşmesi, sakin birinin aniden öfkeli veya şüpheci birine dönüşmesi. Hiçbir şeyden zevk alamama (apati) ve abartılı davranışlar sergileme.

Prof. Dr. Tanrıdağ, bu belirtilerin Alzheimer hastalığının beyinde yarattığı bölgesel hasarlardan kaynaklandığını belirterek, erken teşhisin hastalığın ilerleyişini yavaşlatma ve hastanın yaşam kalitesini artırma açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.



AK Parti İstanbul İl Başkanlığı STK Temsilcileri İle İftarda Buluştu

Başkan Çetinkaya'dan Mahalle Başkanları ile Stratejik Toplantı

Çekmeköy'de Ramazan’ın Bereketi Şehit Aileleri ve Gazilerle Paylaşıldı

Çekimder'den Vatandaşlara Çorba İkramı

Ordu Akkuş ilçesi Orta Bölme Köyü Derneği iftar programında Ramazan Bereketi Paylaşıldı

ÇEKORDER'in İftarı Büyük Buluşmaya Sebep Oldu

Çekmeköy'ün İyiliksever'i Olarak Anılan Ormancı Gönüllere Dokunmaya Devam Eiyor

AK Parti İstanbul Gençlik Kolları'ından Vefa Sahuru

AK Parti İstanbul Teşkilatından ‘Bir Olmak Ruhumuzda Var’ İftarı

Sabri Şenel'den Sınav Kurs İftarında Önemli Mesaj

ÇEKMEKÖY GİRESUNLULARDAN GENİŞ KATILIMLI İFTAR PROGRAMI

Başkan Çerkez'den Anlamlı Sahur Programı

ÇEKMEKÖY BELEDİYE BAŞKANI ORHAN ÇERKEZ VE EŞİNDEN GAZZE’YE DESTEK

Terlan Kaya'nın Geleneksel İftar Programına Yoğun Katılım

Başkan Çetinkaya Vatandaşları Hanelerinde Ziyaret Ediyor

Başkan Sırmacı'dan Anlamlı Forma Takdimi

Fatih Mehmet Ormancı Soğuk Sıcak Demeden Garip Gurabanın Yanında

Ayyıldız İlim Yayma ve Yardımlaşma Derneği'nden Gazze İftarı

Mustafa Ekşi'nin Ramazan Mesaisi Devam Ediyor

Çekmeköy AK Parti'den Hane İftarları Devam Ediyor

Başkan Çetinkaya Ramazan'da da Gönüllere Dokunmaya Devam Ediyor