Kaya Çardak


YÜK VE YOLCU TAŞIMACILIĞI YAPANLAR U-ETDS SİSTEMİNİ KULLANMAK ZORUNDADIR...

Yük ve Yolcu Taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişiler U-ETDS Sistemini kullanmak zorundadır


YÜK VE YOLCU TAŞIMACILIĞI YAPANLAR U-ETDS SİSTEMİNİ KULLANMAK ZORUNDADIRLAR. AKSİ HALDE CEZALARLA KARŞI KARŞIYA KALIRLAR…

U-ETDS SİSTEMİ NEDİR?

Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS), Kanun ve bu Yönetmeliğe göre faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilerin, faaliyetlerine ilişkin Bakanlıkça belirlenen verilerin tutulduğu, gerektiğinde ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarıyla veri paylaşımına açık olduğu/olabileceği sistemi ifade eder.

K1 ve K3 YETKİ BELGESİ SAHİPLERİ OPERATÖR YETKİLENDİRME İŞLEMLERİ İÇİN EN GEÇ 30.12.2019 TARİHİNE KADAR BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİNE MÜRACAT ETMELERİ GEREKMEKTEDİR. 

08.01.2018 Tarihli Resmi Gazete’nin 30295 Sayısında yayımlanan “KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ” Karayolu ile yük ve yolcu taşımacılığı yapanlara özel yükümlülükler yüklemektedir.

K1 ve K3 Yetki belgesi sahipleri için en geç 30.12.2019 Tarihine kadar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Bölge Müdürlüklerine başvuru yaparak operatör yetkilendirme işlemlerini yaptırmaları gerekmektedir.

Operatör Yetkilendirme işlemlerini tamamlayan K1 ve K3 Yetki Belgesi sahipleri; 01.01.2020 Tarihinden itibaren taşımasını üstlendikleri eşyalar için fatura veya irsaliye bilgileriyle birlikte Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde (KTY) belirtilen bilgileri eşyanın yüklenme saatinden, en geç 6 saat içinde Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim sistemi (U-ETDS)’ne işlemek zorundadır. U-ETDS kuralına uymayan yetki belgesi sahiplerine ilk etapta 10 uyarı cezası verilir.

MAĞDURİYET YAŞANMAMASI İÇİN KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ’NDEKİ HÜKÜMLERE UYULMASI, BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİNE BAŞVURUNUN ZAMANINDA YAPILMASI GEREKMEKTEDİR.

K1 ve K3 Yetki Belgesi’ne sahip olanlar mağduriyet yaşamamaları için 30.12.2019 Tarihine gerekli müracaatlarını yapmaları, diğer belge sahipleri de durumlarını gözden geçirmeleri ve bu hususta bölge müdürlükleri ile irtibata geçmeleri gerekmektedir.

08.01.2018 Tarihli Resmi Gazete Gazete’nin 30295 Sayısında yayımlanan “Karayolu Taşıma Yönetmeliği” Yük ve Yolcu Taşımacılığı yapanlara ve bu konuda belge sahibi olanlara önemli yükümlülükler yüklemektedir. Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ndeki bazı hükümler yürürlüğe girmiş ve uygulanmaktadır. Diğer hükümleri de 01.01.2020 Tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Yük ve yolcu taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişilerin KTY ve U-ETDS kısaltmaların ne anlama geldiğini bilmeli ve yasal mevzuata uygun hareket etmeleri gerekmektedir.