Kaya Çardak


ÜCRETLİLERİN ASGARİ ÜCRET KADARLIK KISMI VERGİDEN İSTİSNA EDİLMİŞTİR

7349 Sayılı Kanunla, Ücretli kesimi ilgilendiren çok önemli değişiklikler oldu.


ÜCRETLİLERİN ASGARİ ÜCRET KADARLIK KISMI VERGİDEN İSTİSNA EDİLMİŞTİR

             7349 Sayılı Kanunla, Ücretli kesimi ilgilendiren çok önemli değişiklikler oldu. Asgari ücretin vergiden istisna edilmesiyle birlikte bu durum biraz daha genişletildi ve tüm ücretlilerin asgari ücrete isabet eden kısmından gelir vergisi ve damga vergisi alınmaması hususu kanunlaşarak yürürlüğe girdi.

Hizmet erbabının, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi SGK primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri  01.01.2022 tarihinden itibaren gelir vergisinden istisna edilmiştir. Diğer bir ifade ile asgari ücrete kadar olan kısımdan gelir vergisi ve damga vergisi alınmayacaktır.  Buna bağlı olarak da çalışanların AGİ olarak bildiği Asgari Geçim İndirimi de tarihe karışmıştır. Bundan böyle AGİ diye bir kavram olmayacaktır.

Asgari Ücret kısmını aşan ücretlerin vergilendirilmesinde eskiden olduğu gibi vergi dilimleri dikkate alınarak hesaplama yapılacaktır.  İstisna nedeniyle alınmayacak olan vergi ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamayacaktır. Birden fazla işverenden ücret alanlarda bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanacaktır.

Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için örnekleme yapmamız gerekirse;

01.01.2022 Tarihinden İtibaren Brüt Asgari Ücret 5.004,00 TL’dir. Brüt asgari ücret üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi alınmayacağı için sadece SGK Primleri kesintisi olacaktır. Ücretliden kesilen sigorta primi oranı %14’dür. %1 Oranında da İşsizlik Primi kesintisi olmaktadır. Bu duruma göre brüt ücreti üzerinden (5.004,00 TL Üzerinden) %15 oranında SGK Primleri kesilecek olup, bu kesinti tutarı da 750,60 TL’dir. SGK Kesintisini düştükten sonra asgari ücretlinin eline geçecek net ücreti 4.253,40 TL olacaktır.

Yukarıda asgari ücrete göre örnekleme yaptığımız ücreti şimdi de asgari ücretin üzerinde ücret alan bir çalışan için yapalım. Örneğin Brüt 10.000,00 TL ücreti olduğunu varsayarsak, bu ücretten  %15 oranında SGK primleri olan 1.500,00 TL hesaplama yapmamız gerekmektedir. Bu ücretlinin vergi dilimi ilk dilim ve vergi oranının da %15 olduğunu örneklersek kesilecek vergi 1.275,00 TL olacak, bundan da asgari ücrete isabet eden vergi olan 638,01 TL’yi düşersen ödenecek vergi 636,99 TL olacaktır. Asgari ücreti istisna ederek hesaplayacağımız Binde 7,59 oranındaki damga vergisi tutarı da 37,92 TL olacaktır.  Kesintileri düştükten sonra 7.825,09 TL Net ücret alacaktır.

Yukarıdaki örneklerde görüldüğü gibi, Asgari Ücretin vergi dışı bırakılması hem asgari ücretliye ve hem de asgari ücretin üzerinde ücret alanlara ciddi anlamda vergi avantajı sağlamakta ve vergi dışı kalan ücretleri nedeniyle alacağı net ücreti artmaktadır. Durum böyle olmakla birlikte Asgari Geçim İndiriminin yürürlükten kaldırılması nedeniyle de Bekar kişi daha avantajlı, evli ve çocuk sayısı fazla olanlar ise daha az avantajlı durumda kalmaktadır. Bu aradaki farkın işveren kesiminin çalışanına sosyal yardım olarak çocuk parası vs. adlar atında ödeme yapmasını sosyal adalet bakımından önemli olduğunu düşünüyoruz. 

Huzurlu bir 2022 Yılı dileği ile, tüm çalışanlara sağlık, mutluluklar diliyorum…