Seyfullah Cihad


NİYET

Niyet, insan için çok önem arz eden bir şeydir. Bu yüzden dinimizde niyetin önemi ile ilgili ayet ve hadisler mevcuttur. İşte bunlardan biri de "ameller niyetlere göredir' buyrulmuştur.


NİYET

Niyet, insan için çok önem arz eden bir şeydir. Bu yüzden dinimizde niyetin önemi ile ilgili ayet ve hadisler mevcuttur. İşte bunlardan biri de "ameller niyetlere göredir' buyrulmuştur. Fakat çoğumuz ne hikmetse bunu yanlış anlıyor ve yanlış mana verip yanlış yollara düşüyoruz. Evet her ne kadar niyet önemli ise de senin niyetin, hükmü açık emir ve yasaklara uygun değilse, niyetin de fiilinde geçersizdir. Bundan dolayı niyetinde ve fiilinde bu emir ve yasaklar uygun olmalıdır.

Bazıları Allah'ın istemediği bir işi yapar; ama ardından, 'benim niyetim temiz' der. Bunlara çok örnek vermek mümkündür. Fakat Fincancı katırlarını ürkütmeme adına örnek vermeyi uygun görmüyorum. Çünkü bu olayları çoğu zaman kendiniz de ve çevremizde devamlı görüyoruz. Allah'ın istemediği bir fiili yapıp sonra benim niyetim temiz demek seni mesuliyetten kurtarmaz.

Bir de niyette öyle bir özellik vardır ki, günahı sevaba, sevabı günaha değiştirir. Mesela sabah evden çıkarken üstünü başını temizlemek, aynaya bakıp saçını sakalını düzeltmek dinimizce uygun görülmüş ve bu davranış sünnet kabul edilmiştir. Ama sen bunu yaparken peygamberimiz sav böyle yapmamızı emretmiş niyeti ile değil de başkaları beni güzel görsün niyeti yaparsan, bu fiilin sana bir sevap kazandırmayıp güzel bir davranış göstermiş  de olmazsın, işte niyetin yüzünden bu fiilin sevap ve güzelken günaha dönüşür ve hoş bir davranış olmaz.