Musa Has


Müslüman adam ırkçı olmaz

Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de mealen, “Ey insanlar, sizi, bir erkekle bir kadından yarattık. Birbirinizle tanışmanız için milletlere ve kabilelere ayırdık. Allah indinde en üstününüz, takvada en ileri olanınızdır.” (Hucurat 13) Buyrulmaktadır.


Müslüman adam ırkçı olmaz

Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de mealen, “Ey insanlar, sizi, bir erkekle bir kadından yarattık. Birbirinizle tanışmanız için milletlere ve kabilelere ayırdık. Allah indinde en üstününüz, takvada en ileri olanınızdır.” (Hucurat 13) Buyrulmaktadır.

Anne ve babamızı bizler seçmedik. Kader-i Ezeli öyle hükmetti. Hem ilk insan Âdem as’ın bir ırkı yoktu ve o bir insandı. Allahüteala hikmeti gereği insanları siyah, beyaz veya esmer olarak öyle yarattı. Eğer bir insan iyi bir insan değilse onun rengi ona bir özellik vermez. Asıl özellik iyi bir insan olabilmektir.

Yüce Peygamberimiz sav, “Allahü teâlâ, cahiliyet övünmelerini sizden kaldırdı. Hepiniz Âdem aleyhisselamın evlatlarısınız. Âdem ise topraktan yaratıldı.” (Tirmizi) Buyurarak, insanın ırkı ile övünmesinin hoş olmadığını bizlere emretti.

Yine başka bir Hadiste ise, “Müslümanlar kardeştir. Takva hali hariç, kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur.” (Taberani, Ebu Nuaym) Buyuyarak, üstünlüğün ırkta değil takvada olduğunu söylemiştir.

Yine, “Rabbiniz bir olduğu gibi, babalarınız, dininiz ve Peygamberiniz de birdir. Arabın Aceme, [Arap olmayana] Acemin Araba üstünlüğü olmadığı gibi, kırmızının karaya, karanın kırmızıya üstünlüğü yoktur. Hiçbir milletin diğerine üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takva iledir.” (İbni Neccar) Buyrulmuştur.

Veda Hutbesinde Müslümanlara son olarak nasihatlerde bulunan Yüce Peygamberimiz sav, “Ashabım! Kimin yanında bir emanet varsa, onu hemen sahibine versin. Biliniz ki, faizin her çeşidi kaldırılmıştır. Allah böyle hükmetmiştir. İlk kaldırdığım faiz de Abdulmutallib'in oğlu (amcam) Abbas'ın faizidir. Lakin anaparanız size aittir. Ne zulmediniz ne de zulme uğrayınız.

Ashabım! Dikkat ediniz, cahiliyeden kalma bütün adetler kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Cahiliye devrinde güdülen kan davaları da tamamen kaldırılmıştır. Kaldırdığım ilk kan davası Abdulmuttalib'in torunu Iyas bin Rabia'nın kan davasıdır.” Buyurmuştur.

Bu konudaki diğer Hadislerde ise şöyle denmiştir:

Ebu Zerr r.a dan. Resulullah s.a.v buyurdular ki :  “Bak ey Eba Zerr ; şüphesiz ki sen takva ile üstün olma durumun hariç, kırmızı ve siyah insanlardan hayırlı değilsin.”  İbni Kesir : 13.c.7421.

“Ukbe bin Amr r.a dan. Resulullah s.a.v buyurdular ki : Dindarlık ve Salih amel dışında hiç kimsenin bir başka kimseye üstünlüğü yoktur. Kişinin kötü hareketli, dili bozuk, cimri ve korkak olması kötülük olarak ona yeter.”  Camiu’s Sağir : 3 / 3322.n – Beyhaki Şuabu’l İman

“Allah sizin dış görünüşünüze ve mallarınıza bakmaz. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.” Kaynak:Müslim, Birr, 33; İbn Mâce, Zühd, 9; Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539

 "İslâm, Câhiliyetten kalma ırkçılık ve kabileciliği ortadan kaldırmıştır ..." [Buharî, Ahkâm: 4]

Irkçılığa (asabiyyeye) çağıran bizden değildir; ırkçılık için savaşan Bizden değildir; ırkçılık üzere, asabiyye uğruna ölen bizden değildir" Kaynak: Müslim, imare, 53

"Bir kimseyi ameli geri bırakmışsa, nesebi, soyu onu kurtaramaz, yükseltemez, ilerletemez" (İbn Mâce, Mukaddime 17, hadis no: 225)

"Kim kâfir olan dokuz atasını onlarla izzet ve şeref kazanmak düşüncesiyle sayarsa, cehennemde onların onuncusu olur" Ahmed bin Hanbel, 5/128

"Bir kısım insanlar vardır ki, cehennem kömüründen başka bir şey olmayan adamlarla iftihar ederler, övünürler İşte bunlar ya bu övünmeden vazgeçerler, ya da Allah nezdinde, pisliği burunlarıyla yuvarlayan pislik böceklerinden daha değersiz olurlar" (Ahmed bin Hanbel, 2/524; Ebû Dâvud, Edeb 111)

"Kim hevâsına uyarak bâtıl yolda cenkeder, kavmiyetçiliğe (asabiyet) çağrıda bulunur veya kavmiyetçiliğin sevkiyle öfke ve tehevvüre kapılırsa, câhiliyye ölümü üzere (kâfir olarak) ölür." İbn Mâce, Fiten 7

Rasûlullah (s.a.s.)'a soruldu: "Kişinin soyunu, sülâlesini (kavmini, ulusunu) sevmesi asabiyet (kavmiyetçilik, ırkçılık) sayılır mı?" Hz. Peygamber şöyle cevap verdi: "Hayır. Lâkin kişinin kavmine zulümde yardımcı olması asabiyettir/kavmiyetçiliktir." Ahmed bin Hanbel, 4/107, 160; İbn Mâce, Fiten 7, hadis no: 3949