Musa Has


KAÇAK ELEKTRİK KULLANMANIN VEBALİ ÇOK

Bir yıl süre ile güneydoğuda bir vazife ile ilgili olarak kalmıştım. Özelikle doğu vilayetlerinde çok olan kaçak elektrik kullanımı konusu oldukça çok yoğun konuşulan bir mevzuudur.


Bir yıl süre ile güneydoğuda bir vazife ile ilgili olarak kalmıştım. Özelikle doğu vilayetlerinde çok olan kaçak elektrik kullanımı konusu oldukça çok yoğun konuşulan bir mevzuudur. Bu burada kaldığım süre içinde başıma gelen bir hatıradan yola çıkarak, bu konuyu değerlendirmek istedim. O sıralar bir kış ayı idi. Birkaç arkadaş ziyaretime gelmişti. Habersiz geldikleri için de sobayı yakamadım. Elektrikli ısıtıcıyı kullanmak zorunda kaldım. Arkadaşlardan birisi, şakayla karışık ?buda mı Keban´dan? ? dedi. Önce espriyi anlayamadım. Sonra anladım ki, kaçak elektrik mi kullanıyorsun demek istemiş. Bana bunun hükmünü sordu. ?Sen bu işe ne diyorsun.?? Dedi. Ben de cevaben şöyle dedim: ?Hocalar sana fetva verse de, sen vicdanına danış.  Ben bu işi vicdanıma sığdıramıyorum ve haram olduğunu biliyorum. Bunu, tüyü bitmedik yetimin hakkına tecavüz kabul ediyorum. Ahirette büyük bir veballe karşı karşıya kalınacağına inanıyorum? dedim.

Bir kişinin hakkını yesen ve sonra pişman olsan, onunla helalleşmek belki mümkün olabilir. Ama milyonlarca kişi ile helalleşmek mümkün olmasa gerek.

Bence hiçbir aklı başında din adamı kaçak elektriğe fetva veremez. Çünkü haramın fetvası olmaz. Fakat ahir zamanda yaşıyoruz. Böyle şeylerin olacağını Hz. Peygamber (SAV) 1400 yıl önce haber vermiş ve şöyle buyurmuştur: ?Ümmetim kötü din adamlarından çok zarar görecektir.?(Hakim)

Yine başka bir hadiste, ?Öyle bir zaman gelecek ki, alimler fitne unsuru olacaklar, camiler ve hafızlar çoğalacak; ama hemen, hemen hakiki alim hiç bulunmayacaktır.?(Ebu Nuaym)

Bir başka hadiste ise, ?Ahir zamanda ulema halkın istediği yönde fetva verip, harama helal. Helale de haram derler. Kur´an-ı ticarete ve menfaate alet ederler.? (Deylemi)

Bu ve buna benzer birçok hadisler var. Bilmiyorum bu işi yapanlar mesuliyeti göze alarak yapıyorlarsa, bir diyeceğimiz yoktur. Çünkü zarara bilerek gidene acınmaz. Ama bu işe fetva verenler varsa, doğrusu onları anlamak çok zor. Bu işe neye dayanarak fetva veriyorlar anlamıyorum.

Özellikle doğu vilayetlerinde kaçak elektrik kullanma yüzünden çoğu zaman kısa süreli de olsa elektrik kesintilerine neden oluyormuş. Acaba bu kesintiler yüzünden işleri aksayanların ve bu kaçaklar neticesinde fiyat artışlarından mağdur olan milyonlarca insanın vebaline katlanmak çok zor değil midir?

Bir de üstüne üstlük, ?nasıl olsa bedavadır? diye ihtiyacı olmadan boşu boşuna elektrik tüketenlere ne demeli? Bu vicdanen tefessüh etmişliğin alameti değil midir? Böyle yapanlar toplumda her türlü kötülüğü yapabilecek karakterde insanlardır.

Şu unutulmamalıdır: Mazlumun ahı yerde kalmaz. Bu işe tevessül edenlerde biraz iyilik alameti varsa o insanların hiçbir işi rast gelmez. Daima işleri ters gider. Ama bu adam zaten karakterden yoksun ise, belki onun işi dünyada rast gelebilir. Ama öbür tarafta akıbetinin iyi olacağı ihtimali Allah´a kalmıştır.

Bir de bu işe fetva verenler için, ?Kim ehli olmadan bir din kardeşine fetva verirse, ona hainlik etmiş olur.? (Ebu Davut)

?Ahir zamanda cahil reisler topluluğu çıkıp, insanları fitneye düşürürler, hem de dalalete düşürürler, hem de dalalete düşerler.?  ( Ramuz el ehadis 2-507)

Rabbim cümlemizi böyle durumlara düşmekten muhafaza buyursun. Devletin malında tüyü bitmedik yetimin hakkı vardır. ?Nasıl olsa başkası yiyor. Öyleyse bende yiyeyim? demek doğru bir düşünce değildir. Bir adam kendini ateşe attı diye sende mi atacaksın? Herkes kendinden sorumludur. Sen dürüst ol, başkasının yanlışı senin doğru olmana mani değildir.

Bazıları ?çok fakiriz. Başka çaremiz yok. Mecburuz kaçak elektrik kullanmaya? diyebilirler. Haram zengine haram olduğu gibi, fakire de haramdır. Hırsızlık zengine yasak olduğu gibi, fakire de yasaktır. Dinimizde her ne kadar dilenmek hoş görülmüyorsa da, ihtiyaçtan dolayı mubahtır. Hırsızlık yapacağına git dilen ki meşru olsun.

Benden söylemesi, benimki bir tavsiyedir o da tutana.