Kaya Çardak


İŞLETME DEFTERLERİ DE e-defter OLARAK TUTULACAK?

Maliye Bakanlığı e-defter kapsamını genişleterek İşletme defteri, çiftçi işletme defteri, serbest meslek kazanç defteri, amortisman defteri, envanter defteri, damga vergisi defteri, ambar defteri ile bitim işleri defterlerinin elektronik ortamda Defter-Be


Maliye Bakanlığı e-defter kapsamını genişleterek İşletme defteri, çiftçi işletme defteri, serbest meslek kazanç defteri, amortisman defteri, envanter defteri, damga vergisi defteri, ambar defteri ile bitim işleri defterlerinin elektronik ortamda Defter-Beyan Sistemi üzerinden tutulması yönünde Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağı yayımladı.

Maliye Bakanlığı bu uygulaması ile, vergisel ve ticari işlemlerin elektronik ortamda kayıt altına alınması, kayıtlardan hareketle defter ve beyannamelerin elektronik olarak oluşturulması ve muhafaza edilmesi, bu sayede yükümlülüklere ilişkin bürokratik işlemlerin ve uyum maliyetlerinin azaltılması, kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi ve vergiye gönüllü uyum seviyelerinin artırılmasını amaçlamaktadır.

Defter-Beyan Sistemini kullanmak zorunda olan mükelleflerin, sistemi kullanmaya başlayacakları takvim yılından önceki ayın son gününe kadar başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslak metne göre; ?İşlemlerin defterlere kaydı, ait oldukları ayı izleyen ayın 20.inci gününden fazla geciktirilemez,? denilmektedir.

Mükelleflerin bir önceki aya ait evraklarını KDV Beyanname verilmesinin son günü olan 24. güne kadar Muhasebe Bürolarına teslim edemediği durumlar da nasıl olacak da Mali Müşavirler bu evrakları yasal süre içinde Defter-Beyan sistemine işleyecek ve beyannameleri verecek? KDV Beyannamelerini üçer aylık dönemlerde veren özellikle şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan mükellefler evraklarını zamanında nasıl bürolara teslim edecekler?

Bu taslak tebliğe göre sistem üzerinden elektronik belge düzenlemesini de öngörüyor. Yani; mükellefler fatura ve fatura yerine geçen vesikalar, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, sevk irsaliyesi ve benzeri diğer vesikalar, özel mevzuatlarında yer alan düzenlemelere uygun olarak, Defter-Beyan Sistemi üzerinden veya bu sistem vasıtasıyla elektronik ortamda düzenlenebilecek. Bu tebliğ taslağına göre vergi mükellefi olan tüm mükelleflerin Örneğin; Nakliyeci, lokantacı, boyacı, marangoz vb. bilgisayar kullanabildiği ve bilgisayar kullananların da belgelerinin elektronik ortamda düzenleme kapasitelerinin olduğu varsayılmaktadır. Uygulamasını hep beraber göreceğiz?

Defter-Beyan Sistemi; kayıp-kaçağı önleyeceği, bürokratik işlemleri ve uyum maliyetini azaltacağı, muhtemel kayıt dışılığı önleyeceği ortadadır. Ancak; Anadolu şartlarını düşündüğümüzde Defter-Beyan Sisteminin uygulamaya konulmasıyla birlikte yukarıda bahsettiğim ve benzeri olumsuzluklar olabileceği kanaatindeyim.