Musa Has


Güzel gören güzel düşünür mü?

Bir zatın beğendiğim ve mümkün olduğunca hayatıma tatbik ettiğim bir sözü, " Güzel gören güzel düşünür güzel düşünen hayatından lezzet alır"


Bu zamanda doğruluğu ilmen ve vicdanen tespit edilmiş ata sözleri ve deyimleri hayatımıza tatbik etmek de nedense bazen zorlanırız. Vicdanen de biliriz ki, bu söz hem anlamlı ve hem de doğru bir tespit olduğu halde. Fakat bunu hayatımıza tatbikte bazen nefis ve şeytan mâni oluyor.                                                        

 İşte bu sözlerden biri de, "Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır" sözüdür. Bu sözü her zaman beğenir ve mümkün olduğunca hayatıma tatbik etmek için çaba sarf ederim. Ancak bazen bunu bildiğim halde, bilerek bazı kimseler için nefis tatbik etmek istemiyor.                                                  

Özellikle fanatik, tarafgir, haset ve bencil kimselere karşı içim ısınmıyor ve ondaki güzel hasletleri görmek içimden gelmiyor. Bu yüzden hakperest, vicdan sahibi ve objektif düşünen kimselerin hatalarını görmüyor ve onların güzel taraflarına bakmak hoşuma gidiyor.

Elbette her insanın illaki eksik ve kusurları vardır. İşte bu sözde de kusur yerine güzel olan kısımları görmenin, insana huzur vereceği belirtilmiş. Yine de biz her şeye rağmen, 'Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır' deyip güzel taraflara bakmamız ve daha istikametli bir yoldur sanırım.