Kaya Çardak


EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Kamuoyunda EYT olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunu da çözüme kavuşuyor.


EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) SORUNU ÇÖZÜLÜYOR…

Kamuoyunda EYT olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunu da çözüme kavuşuyor. Askerlik borçlanması 08.09.1999 öncesine geriye çekiyor. 5.000 günden 5975 güne kadar kademeli günler geçerli. Yaş şartı ortadan kalkıyor. Emeklilik müracaatları e-devletten yapılabileceği gibi isteyen hak sahipleri SGK Kurumlarına da müracaatta bulunabilecekler.

Peki, İlk maaş ne zaman hesaplara yatacak? Emekli olanlar çalıştıkları işyerlerinde çalışmaya devam edebilecekler mi? Kamu kurum ve kuruluşlarında işçi sıfatıyla çalışanların durumu nasıl olacak? İş akitleri sona mı erecek?  Tüm bu soruların cevabını makalemizde kısa kısa anlatmaya çalışacağım.

Takip ettiğimiz kadarıyla emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Kanun teklifi 4 maddeden oluşuyor.

Kanun teklifine göre yaş dışındaki diğer şartları taşıyan ve kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren müracaat eden tüm hak sahiplerine emekli maaşı bağlanacak.  İlk maaşın Mart-2023’de hesaplara yatması öngörülüyor.

Kanun kapsamında ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 10 gün içerisinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanıyor.

Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde bu indirimden tekrar yararlanılamayacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler ile il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılıyor.

8 Eylül 1999'dan önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlayanların, 9 Eylül 1999'dan sonra malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlamalarına rağmen sigortalılık başlangıç tarihini geriye götürmeye imkan tanıyan ilgili mevzuat hükümlerine göre yaptıkları borçlanmalar ile sigortalılık başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 öncesi olacak şekilde geriye götürüyor.

Yaşlılık veya emekli aylığı alan kişilerin çalışma hayatına devam etmek istemeleri durumunda, işverenlerine sigorta prim teşviki verilecektir. İş sözleşmesinin sürdürülmesi ya da sona erdirilmesi kararı sözleşmenin taraflarında olacaktır. İşçi talep etmesi ve işvereni de kabul etmesi halinde hem emekli maaşı alabilecek ve hem de işine devam edebilecektir.