Musa Has


Dr. Şadi Yazıcı

İnsanları tanımak için atalarımız kısa yoldan şunu demişlerdir: 'Bir insanı tanımak için ya yolculuk yapacaksın ya da onunla yemek yiyeceksin' Bu geçmişten gelen bir insan tanıma ve karakter tahlili için gerekli bir kıstas olsa da fakat bir kişiyi asıl tanıtan onun icraatlarıdır.


Dr. Şadi Yazıcı

İnsanları tanımak için atalarımız kısa yoldan şunu demişlerdir: 'Bir insanı tanımak için ya yolculuk yapacaksın ya da onunla yemek yiyeceksin' Bu geçmişten gelen bir insan tanıma ve karakter tahlili için gerekli bir kıstas olsa da fakat bir kişiyi asıl tanıtan onun icraatlarıdır. Çünkü kişinin icraatı onun kim olduğunu gösteren en belirgin kıstaslardan biridir.

Bazen insan ilişkilerinde karşılıklı davranışın, söz ve eylemlerin insanı tanıma bakımından ne kadar önemli olduğu da unutulmamalıdır.

Kardeşlik, dostluk ve ikili ilişkilerdeki samimiyetin önemi herkesçe kabul edilen bir gerçektir. Kişi karşısındaki insana her ne olursa olsun değer vermesi ve onu hor görmemesi icap eder.

Ne yazık ki günümüzde, sağlam karakterli kimselere rastlamak zor hale gelmişse de hiç yok demek de abesle iştigal etmektir. Bazı mesleklerdeki itibar kaybı o mesleği icra edenler tarafından meydana getirilen bir olgudur. O mesleğin tamamen itibar kaybetmemesi ise o mesleği icra eden ve işini doğru ve dürüst yapanların olmasından kaynaklanmaktadır.

Bu mesleklerin başında ise zanatkarlık gelmektedir. Bazı zanatkarların en basit hatalarından biri, ‘bugün git yarın gel demesi’dir. Yine günümüzde itibar kaybının en çok yaşandığı mesleklerden biri de siyasetle iştigal etmektir. Geçmişten günümüze siyasetle uğraşanların birçoğu bariz hatalar yapmış ve güven kaybına neden olmuşlardır. Daha bu mesleklerin sayısını artırabiliriz. Mesela bunlardan biri de basın ve medya işidir. Bu mesleğe güven kaybı ise hayli fazladır.

İşte bu mesleklerin haysiyetini kurtaranlar olmasa, bu meslekler toplumda hiç itibar görmez hale gelecektir. Bu mesleklerin itibarlarını kurtaran bazı zatların varlığı, o mesleğe revacı ve güveni tazelemektedir.

Her ne kadar, ‘hatasız insan olmadığı gibi hatasız bir idareci de olmaz’ kaidesince, hiç kimseyi dört dörtlük olarak bekleyemeyiz ve bu mümkün de değildir. Hatta denmiştir ki: Kişi Peygamber dahi olsa Allah’ın azametine karşı kusurludur ve ancak kusursuzluk Allah’a mahsustur. Bu yüzden beşerin illaki kusurları olacaktır.

Siyasetin itibarını kurtaranlardan biri de gerek yaşantısı gerek davranışları ve gerekse dürüstçe çalışkanlığıyla ve de insanlara karşı gösterdiği değerle dahası mütevazi kişiliği ile de gönüllere taht kurmuş ve her görüş, düşünce ve inançtaki insanın gönlüne girebilmiş bir kişilik olan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’dır.