Kaya Çardak


ÇALIŞMA HAYATIMIZA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER GELİYOR….

TBMM’ne sunulan kanun teklifinin çalışma hayatımıza yansımaları ve  teşvik unsurları: “Bağ-Kur’lular sizin için önemli fırsat, kaçırmayın!”


ÇALIŞMA HAYATIMIZA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER GELİYOR….

TBMM’ne sunulan kanun teklifinin çalışma hayatımıza yansımaları ve  teşvik unsurları: “Bağ-Kur’lular sizin için önemli fırsat, kaçırmayın!”

Bağ-Kur ve GSS Prim borçları yapılandırılacak. Borcunu yapılandıranlar emekli olma imkanını yakalayacaklar. Bağ-Kur borçlarını yapılandırmayanlar ya da ödemeyenleri ise kötü süprizler bekliyor. Bağ-Kur Primlerininin ödenmeyen miktarına isabet eden gün sayıları silinecek!

İşsizlik Sigortasından yararlandıkları süreler de bazı şartlar dahilinde emeklilik gününden sayılacak.

İşsizlik ödeneğinden yararlandırılan kişilerin işsiz kaldıkları sürenin azaltılması ve

İş gücüne daha çabuk geri dönmelerinin teşvik edilmesi amacıyla işten ayrılmalarını

takip eden 90 gün içerisinde işe girmeleri ve 12 ay süreyle kesintisiz hizmet akdine

tabi olarak çalışmaları ve talepte bulunmaları halinde işsizlik ödeneğinden

yararlandıkları süre için hesaplanacak uzun vadeli sigorta primleri İşsizlik Sigortası

Fonundan karşılanacaktır.

SGK Teşvik süreleri uzatılacak:

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanun’un geçici 10’uncu maddesinde düzenlenen Genç, Kadın ve Mesleki Belge Sahibi Olanların İstihdamına Yönelik Teşvik uygulamasının 31/12/2023 tarihine kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir.

 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun geçici 19’uncu maddesinde düzenlenen ilave istihdam desteğinin süresinin 31/12/2020 tarihinden 31/12/2023 tarihine kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir.

7103 sayılı kanunla düzenlenen ve ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenlerine 31/12/2020 tarihine kadar sağlanacak olan gelir vergisi stopaj teşviki ve damga vergisi desteği uygulamasının 31/12/2023 tarihine kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir.

Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasının yürürlük tarihi 31/12/2023 olarak değiştirilmektedir.

Kısa Çalışma ödeneği süresinin 30/6/2021 tarihine kadar uzatılması için Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir.

7252 sayılı kanunla düzenlenen normalleşme desteğinin uygulama süresinin 30/6/2021 tarihine kadar uzatılabilmesine ilişkin Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir.

4447 sayılı Kanununa eklenecek geçici 27’inci madde ile, işsiz halde bulunan kişilerle SGK’ ya bildirilmeksizin çalışan kişilerin de istihdam edilebilmesi için; iş veya hizmet sözleşmesi 01/01/2019 - 17/4/2020 döneminde sona erenler ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeksizin çalışanların en son çalıştıkları işyerlerine başvurmaları ve bu işverenler tarafından fiilen çalıştırılmaları halinde bu sigortalılar için işverenlere her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle günlük 44,15 destek verilmektedir.

4447 sayılı Kanununa eklenecek geçici 28’inci madde ile işverenler tarafından 2019/Ocak-2020/Nisan döneminde en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edilecek her bir sigortalı için her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle destek verilecektir.

 

Kaya Çardak

Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi