• BIST 100

    8978,43%1,95
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,06% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2298,04% 0,92
  • Ç. ALTIN

    3855,46% 0,02

KEMİKLERİNİZİ KIRIKLARA KARŞI KORUMAK İÇİN ÖNEMLİ ÖNERİLER

KEMİKLERİNİZİ KIRIKLARA KARŞI KORUMAK İÇİN ÖNEMLİ ÖNERİLER

Kemiklerde meydana gelen kırıklar genellikle travmalara bağlı oluşuyor. Özellikle ilerleyen yaşlarda halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, kırıkların başlıca sebeplerinden biri olarak gösteriliyor.

KEMİKLERİNİZİ KIRIKLARA KARŞI KORUMAK İÇİN ÖNEMLİ ÖNERİLER

Kemiklerde meydana gelen kırıklar genellikle travmalara bağlı oluşuyor. Özellikle ilerleyen yaşlarda halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, kırıkların başlıca sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. Kırık tedavisinde erken müdahale ve doğru tedavi planlaması sorunsuz iyileşmeye olanak tanıyor. Kemik kırıkları konusunda Türkiye’nin önde gelen uzmanları Memorial Sağlık Grubu’nun “7. Ortopedi Günleri” etkinliğinde buluştu. Ortopedi ve Travmatoloji konusunda deneyimli isimler üst ekstremite kırık tedavileri konusunda önemli paylaşımlarda bulundu.

Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mahir Mahiroğulları, Prof. Dr. Mehmet Alp ve Prof. Dr. Olcay Güler, kemikleri kırıklardan korumak için alınması gereken önlemler hakkında da bilgi verdi. 

Kış aylarında düşmelere karşı dikkatli olun

Omuzlarda yaşanan kırıkların büyük bir çoğunluğunun düşme ya da şiddetli travmalara bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Mahir Mahiroğulları, özellikle kış aylarında kar ve buzlu yollarda düşmelere bağlı omuz kırıklarının arttığını vurguladı. Trafik kazası ya da sportif faaliyetler gibi nedenlerle de omuz kırıklarının meydana gelebileceğini ifaden eden Mahiroğulları, “Omuz kırıkları, köprücük kemiği (klavikula), kürek kemiği (skapula) ve pazı kemiği (humerus) kemiklerinde meydana gelebilir. Özellikle humerus kemiği kırıkları kemik erimesine bağlı zayıf kemik yoğunluğundan dolayı ileri yaş hastalarda daha sık görülmektedir. Omuzda ağrı, omuz bölgesinde şişlik veya morarma, hassasiyet, omuz dengesizliği veya omuzda deformite görüntüsü omuz kırıklarının en sık görülen belirtileri arasındadır. Omuz kırıklarının tedavisinde buz uygulaması, kol askısı, ilaç ya da fizik tedavi gibi cerrahi dışı tedaviler de kullanılabilmektedir. Ancak kırık tipi, hastanın aktivite seviyesi ve genel sağlık durumuna göre farklı cerrahi tedaviler de uygulanabilmektedir” dedi. 

Dirsek kırıkları çocuklarda daha çok görülüyor

Kollarını fazla kullanan ve zorlayan kişilerde dirsek hastalıkları çok görülebiliyor. Ev kadınları ve işleri sırasında sürekli kollarını kullanmak zorunda kalan kişilerde dirsek rahatsızlıkları daha fazla görülebiliyor. Dirseklerde yaşanan kırıkların ise daha çok çocuklarda görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Olcay Güler, “Çocukların sportif faaliyetler sırasında düşmesi dirsek kırıklarının daha fazla görülmesinin ana nedenini oluşturuyor. Ancak travmalar ve darbelere bağlı olarak da dirsek kırıkları görülebiliyor. Dirsekte yaşanan kırıkların tipine göre tedavi planı da değişebiliyor. Alçı veya atel gibi dirseği sabitlemeye yönelik tedaviler uygulanabildiği gibi, çok parçalı kırıklarda cerrahi yöntemlere de başvurulabiliyor” diye konuştu. 

İleri yaştaki bireyler ve sporcuların kırıkları daha çok el bölgesinde görülüyor

El bileğinde yaşanan kırıkların her yaşta görülebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Mehmet Alp, “Osteoporoz yani kemik erimesi olan kişilerin kemikleri darbelere ve düşmelere karşı daha hassas olabiliyor. Kayak veya temas sporları yaparken darbe alma risk yükseliyor ve bu kişilerde el ile el bileği kırıkları daha fazla görülebiliyor. El ve el bileğindeki kırık; şiddetli ağrı, şişme, hassasiyet, morarma veya belirgin şekil bozukluğu gibi belirtilerle kendini belli edebiliyor. Alçı veya atel gibi el ve el bileğini hareketsizleştirmeye yönelik tedaviler uygulanabiliyor. El bileği kırıklarında alçı veya atel tedavisinden sonra hareket kısıtlığı görülmesi durumunda fizik tedavi ile oldukça olumlu sonuçlar alınabiliyor. Ancak kırığın tipine göre bazen cerrahi tedaviler de gerekebiliyor” dedi. 

Kemiklerinizi kırıklardan korumak için öneriler

Memorial Ortopedi Günleri etkinliğinde konuşan Prof. Dr. Mahir Mahiroğulları, Prof. Dr. Mehmet Alp ve Prof. Dr. Olcay Güler kemikleri kırıklara karşı korumak için şu önerilerde bulundu; 

  1. Özellikle kadınlarda menopoz döneminden sonra kemik yoğunluğu düşmeye başlamaktadır. Bu nedenle hem kadınların hem de erkeklerin kemik yoğunluklarını belirli aralıklarla kontrol ettirmesi önemlidir. 
  2. Gerekli miktarda kalsiyum ve D vitamini alımı ihmal edilmemelidir. 
  3. Sigaradan uzak durmak birçok sağlık sorununu engellediği gibi, kemik sağlığı bakımından da önemlidir. 
  4. Bazı ilaçların kemikler üzerinde olumsuz etkileri olabileceği için doktor önerisi olmadan ilaç kullanılmamalıdır. 
  5. Sağlıklı beslenme ve egzersiz hayatınızın parçası haline getirilmelidir. 
  6. Spor yaparken koruyucu ekipman kullanımı önemlidir. 
  7. Yapılan spora uygun ayakkabı seçimi yapılmalıdır. 
  8. Ev ortamında düşmeye neden olabilecek halı gibi eşyalar düzenlenmeli ve sabitlenmelidir. 
  9. İleri yaştaki kişilerin banyo ve tuvaletlere tutunma çubukları taktırması da alınabilecek önlemler arasındadır. 


Tuzla’da Kurum’a yoğun ilgi

Tuzla’da iftar çadırı geleneği bu yıl da devam ediyor

ÇEKMEKÖY’ÜN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRECEK PROJELER

Yalçınkaya Ailesi'nden Geleneksel İftara Yoğun Katılım

Sivas Vadi Federasyonu İftarına Yoğun Katılım

BİNLERCE KİŞİ ÜMRANİYE'DEKİ DEV ETKİNLİK ÇADIRI'NDA BULUŞUYOR

Ümraniye Belediyesi tarafından Dünya Yetimler Günü münasebetiyle Birlik Dayanışma ve Dostluk iftarı düzenlendi.

Dadaşlardan Başkan Yazıcı’ya sürpriz: Konfeti ve sloganlarla karşılandı

Başkan Yazıcı, şehit aileleri ve gazilerle iftar sofrasında buluştu

Sancaktepe Kaymakamlığı'dan Yetim ve Öksüz çocuklara Özel İftar

Tuzla’da geleneksel yetimler iftarı yine gönülleri ısıttı

Tuzla'da gençlere müjde: Genç Kart'ın 13. yılına özel çekiliş heyecanı

ÇEKMEKÖY NECATİ ALKAN SPOR VE KÜLTÜR MERKEZİ YENİLENDİ

GENÇLER SORDU BAŞKAN POYRAZ CEVAPLADI

Bir İnsan Bir Fikir Derneği Şehitler İçin İftar Programı Düzenledi

Dilaver Koç'un Annesi Hakka Uğurlandı

CHP Çekmeköy Belediye Meclis Üyesi Adayları Soner Çiçekli ve Azîz Fidan İftarında İzdiham Oluştu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Tuzla’da Bingöl hemşehri buluşmasına katıldı

ÜMRANİYE DEVA İftar Programı Düzenledi

Tuzla’nın gönüllüleri iftar sofrasında buluştu

Çekmeköy TÜGVA’dan Geleneksel Gençlik Şöleni