• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,08% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2297,50% 0,89
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29

6 CM´DEN YÜKSEK TOPUKLU AYAKKABI GİYERKEN DİKKAT!

6 CM´DEN YÜKSEK TOPUKLU AYAKKABI GİYERKEN DİKKAT!

Kadınlar tarafından tercih edilen sivri burunlu yüksek topuklu ayakkabılar halk arasında ayakta kemik çıkıntısı veya çarpık parmak olarak bilinen halluks valgus rahatsızlığına neden olabiliyor.

6 CM´DEN YÜKSEK TOPUKLU AYAKKABI GİYERKEN DİKKAT!

Kadınlar tarafından tercih edilen sivri burunlu yüksek topuklu ayakkabılar halk arasında ayakta kemik çıkıntısı veya çarpık parmak olarak bilinen halluks valgus rahatsızlığına neden olabiliyor. Yapılan çalışmalar özellikle 6 cm´den yüksek topuklu ayakkabı giymenin halluks valgus oluşum riskini yaklaşık 2,5 kat artırdığını ortaya koyuyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü´nden Op. Dr. Ahmet Güray Batmaz, kadınlarda erkeklerden 20 kat daha fazla görülen halluks valgus hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Ayağınızda fazladan kemik yok

Ayak başparmağının dışa doğru dönerek çıkıntı görünümünü aldığı halluks valgus rahatsızlığında hastaların birçoğu ayaklarında fazladan bir kemik oluştuğunu düşünebilmektedir. Ancak bu durum ayakta başka bir kemiğin oluşması değil ayak başparmağının tarak kemik üzerinde dışarı doğru kaymaya başlamasıyla tarak kemiğinin daha belirgin hale gelmesidir. Halluks valgus kadınları sıklıkla etkilemekle birlikte erkeklerde ve hatta genç hastalarda da görülebilmektedir. Çocuk yaş grubunda görülen tipte genellikle 10 yaşına kadar maksimum eğrilik oluşup, ilk 10 yıldaki kadar hızlı seyretmese de yıllık artış devam etmektedir.

Ayakkabı seçiminiz etkili olabilir

Halluks valgus bazı hastalarda ağrısız ilerleyebilirken bazı hastalarda özellikle sivri burunlu topuklu ayakkabı giyilmesiyle şiddetli ağrılara yol açabilmektedir. Günlük yaşamı olumsuz etkileyen halluks valgus rahatsızlığında ayak tabanında nasırlaşma görülmesi bu durumun süreklilik gösterdiğinin bir işareti olabilir. Düztabanlık, aşırı esnek eklemler gibi bazı durumlar da halluks valgus rahatsızlığına zemin hazırlayabilmektedir. Hastanın halluks valgusa genetik yatkınlığı da varsa ayakkabı seçimi süreci hızlandırabilmektedir.

Topuk yüksekliğini 6 santimetre ile sınırlayın

Yapılan çalışmalarda 6 cm´den yüksek topuklu ayakkabı giyilmesinin, ayakkabının burnu geniş dahi olsa, halluks valgus gelişimi için risk oluşturabildiğini ortaya koymaktadır. Yüksek topuklu ayakkabı giyen çalışanların düztaban ayakkabı giyenlere oranla halluks valgus gelişme riski yaklaşık 2,5 kat artmaktadır. Sivri burunlu ve topuklu ayakkabı seçiminin uzun yıllar devam etmesi halluks valgus gelişme riskini daha da artırmaktadır.

Gece ateli ağrıyı alabilir ama tedavi etmez

Halluks valgus hastalığının tedavisinde kullanılan gece ateli veya parmak arası makara gibi uygulamalar yaşanan ağrıyı azaltabilmektedir. Ancak bu uygulamalar ayak parmağında oluşan eğriliğin derecesinde olumlu bir etki yaratmamaktadır. Bununla birlikte çıplak ayak koşusuna yakın performans gösteren minimalist koşu ayakkabısı olarak bilinen ayakkabı kullanımı ayaklara binen yüklerde düzeltme yaratabilmektedir.

Halluks valgus ameliyatı kişiye özel planlanmalıdır

Halluksvalgus hastalığının kesin tedavisi cerrahi yöntemdir. Halluks valgus ameliyatı sonrasında ayak tabanına binen yük dağılımı sağlıklı kişilerinkine yaklaşmaktadır. Cerrahi sonrasında yapılan yürüyüş analizlerinde 6 ay-1 yıl arasında belirgin düzelmeler görülmektedir. Sporcularda halluksvalgus ameliyatı sonrasında spora dönüş süresi 3 ay ile 1 yıl arasında değişmekle birlikte spor hayatına dönüş oranları oldukça yüksektir. Halluks valgus ameliyatları titizlikle incelenmesi gereken bir durumdur. Yapılacak cerrahinin şekline hastanın durumuna göre karar verilmelidir.

Halluks valgus ameliyatından önce planlanırken;

  • Hastanın biyomekaniği
  • Kemik ameliyatına yumuşak doku ameliyatının eklenip eklenmemesi
  • Hastanın eklem gevşekliği veya sertliği
  • Halluks valgusa eşlik eden düztabanlığın varlığı
  • Eklemde kıkırdak dokunun aşınıp aşınmamış olması
  • Yapılacak kemik kesilerindeki açının dar veya geniş olması gibi birçok durum değerlendirilerek ameliyat buna göre planlanmalıdır.

Ameliyattan sonra hastayı erken mobilize edebilmek için özel yapım halluksvalgusayakkabıları kullanılmaktadır. Ancak ayak ameliyatlarından sonra ayakta uzun süre şişlik sorunu görülebilmektedir. Yaklaşık 1,5 ayın sonunda hastaların günlük rutinlerine dönmesine izin verilmektedir. Sporcular için özel bir değerlendirme ve spora dönüş programı yapılmalıdır.



ÇEKMEKÖY TABİAT OKULU ÖĞRENCİLERE KAPILARINI AÇTI

HEKİMBAŞI'NDA YENİ EVLERİNİ GÖREN KADINLAR:EVLERİMİZ ÇOK GÜZEL OLMUŞ

Tuzla’da Kurum’a yoğun ilgi

Tuzla’da iftar çadırı geleneği bu yıl da devam ediyor

ÇEKMEKÖY’ÜN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRECEK PROJELER

Yalçınkaya Ailesi'nden Geleneksel İftara Yoğun Katılım

Sivas Vadi Federasyonu İftarına Yoğun Katılım

BİNLERCE KİŞİ ÜMRANİYE'DEKİ DEV ETKİNLİK ÇADIRI'NDA BULUŞUYOR

Ümraniye Belediyesi tarafından Dünya Yetimler Günü münasebetiyle Birlik Dayanışma ve Dostluk iftarı düzenlendi.

Dadaşlardan Başkan Yazıcı’ya sürpriz: Konfeti ve sloganlarla karşılandı

Başkan Yazıcı, şehit aileleri ve gazilerle iftar sofrasında buluştu

Sancaktepe Kaymakamlığı'dan Yetim ve Öksüz çocuklara Özel İftar

Tuzla’da geleneksel yetimler iftarı yine gönülleri ısıttı

Tuzla'da gençlere müjde: Genç Kart'ın 13. yılına özel çekiliş heyecanı

ÇEKMEKÖY NECATİ ALKAN SPOR VE KÜLTÜR MERKEZİ YENİLENDİ

GENÇLER SORDU BAŞKAN POYRAZ CEVAPLADI

Bir İnsan Bir Fikir Derneği Şehitler İçin İftar Programı Düzenledi

Dilaver Koç'un Annesi Hakka Uğurlandı

CHP Çekmeköy Belediye Meclis Üyesi Adayları Soner Çiçekli ve Azîz Fidan İftarında İzdiham Oluştu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Tuzla’da Bingöl hemşehri buluşmasına katıldı

ÜMRANİYE DEVA İftar Programı Düzenledi